Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Νέο mea culpa από το ΔΝΤ για την ελληνική λιτότητα

Πέμπτη, 31 Ιανουάριος 2013 21:39
AddThis Social Bookmark Button
imf-lagarde-eurozone
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το ΔΝΤ παραδέχεται επισήμως ότι έσφαλε στο πρόγραμμα επιβολής λιτότητας στη Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας την Πέμπτη σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, «ομολόγησε» ότι η έκθεση Μπλανσάρ, που κάνει λόγο για λάθος στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας μας, ισχύει.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου ότι «στις 3 Ιανουαρίου, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέδωσε έκθεση με τον Ντάνιελ Λι και, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αυτό που έγραψε είναι ένα καταπληκτικό mea culpa» και ότι «η εφημερίδα Washington Post υποστήριξε ότι κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το Ταμείο τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επειδή δεν κατανόησαν πλήρως πως οι προσπάθειες λιτότητας της κυβέρνησης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Μπορείτε να μας πείτε τη θέση του ΔΝΤ, επειδή ο κ. Μπλανσάρ είναι ο κορυφαίος οικονομολόγος εδώ στο ΔΝΤ;», ο κ. Ράις απάντησε στο δημοσιογράφο ως εξής: «Έχετε δίκιο».

Τόνισε δε, ότι τόσο ο κ. Μπλανσάρ όσο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν μιλήσει εκτενώς γι' αυτό το θέμα.

«Πρέπει να πάμε πίσω το 2010, που όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά δεν είχαν συνυπολογίσει την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών» υπογράμμισε.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι «όταν έγιναν φανερές οι συνθήκες και ήταν διαφορετικές, εμείς κινηθήκαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μόνο μια συνιστώσα για το πως αναλύεται σε κάθε χώρα».

«Είναι πολύ υγιές πράγμα που το ΔΝΤ και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ήταν απολύτως διαφανείς για το πώς έγινε αυτό, για το συνολικό πλαίσιο, κι αυτή είναι η βάση που θέλουμε να προχωρήσουμε. Επομένως, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής έχει προσαρμοστεί σε συνεχή βάση από το 2010» συμπλήρωσε.

Προαναγγέλοντας δε, την επιστροφή κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Ράις σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για να εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, λέγοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την υλοποίησή τους.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Λαγκάρντ, τόσο απλά: "Κάναμε λάθος υπολογισμούς..."


Λαγκάρντ, τόσο απλά: "Κάναμε λάθος υπολογισμούς..."

«Οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια» παραδέχθηκε για άλλη μια φορά, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και κάλεσε σήμερα, τους Ευρωπαίους να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους αλλά και να αποφασίσουν «συλλογικά».
Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι France 2, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι ήταν μια «εσφαλμένη προσδοκία» και υπογράμμισε ωστόσο πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο μαλακά» για να μην θυσιαστεί η ανάπτυξη.
Ερωτηθείσα σχετικά με το στόχο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της είπε ότι «πρέπει οι Ευρωπαίοι να διανύσουν μαζί το δρόμο».
Ο στόχος αυτός «μάς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά φιλόδοξος», συνέχισε, απαντώντας σε ερωτήσεις από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
«Δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: 'είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά'», δήλωσε η Λαγκάρντ.
«Είναι καλύτερο να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ», επέμεινε η διευθύντρια του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας πως η Ισπανία υπέφερε πέρυσι επειδή μπήκε υπερβολικά γρήγορα στη λιτότητα.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τα «όρνια», οι ντόπιοι «εφιάλτες» και οι Τραπεζίτες «κοτζαμπάσηδες» στο … «colpo-groso» του ενός τρις ευρώ!!!


Ἀναρτήθηκε στὶς  ἀπὸ τὸν/τὴν 

 
 
 
 
 
 
Rate This

Ημαρτον, όχι άλλο σώσιμο!!!

Λάζαρος Ελευθεριάδης
«Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα», δήλωσε προσφάτως η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Έμερ Τρέινορ, του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα φορολογίας, κ. Αλγκρίντας Σεμέτα, αρνούμενη να σχολιάσει την παραπομπή στη δικαιοσύνη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου και δύο εκ των συνεργατών του, για τεχνητή διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος του έτους 2009.
Όταν ερωτήθη σχετικά με την παραπομπή κατά τη συνεχιζόμενη ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος κ. Έμερ Τρέινορ είπε, πως δεν σχολιάζει τις ενέργειες και αποφάσεις της δικαιοσύνης, ωστόσο πρόσθεσε πως «τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική στατιστική αρχή το 2009 είναι αξιόπιστα και “συνάδουν” με τους κοινοτικούς κανόνες, τους οποίους ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
Εδώ εις τα καθ’ημάς, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, την οποίαν διενήργησαν για καταγγελλόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του έτους 2009.
Σημειώνεται δε, ότι η εισαγγελία άσκησε δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Α. Γεωργίου για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Εγκλημα το οποίο ισοδυναμεί με εθνική προδοσία, χαρακτηρίζει η κ. Ζωή Γεωργαντά, την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος της χώρας το έτος 2009, σχολιάζοντας την άσκηση ποινικής δίωξης, την οποίαν ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου και δυο ακόμα μελών της ΕΛΣΤΑΤ, για την υπόθεση του διογκωμένου ελλείμματος του 2009, η οποία ήρθε στο φως μετά τις δικές τις καταγγελίες.
Στην ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Σεραφείμ Κοτρώτσου στον real fm, η κ. Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι, υπογράφοντας ψευδείς βεβαιώσεις για ένα “φουσκωμένο” έλλειμμα της χώρας ζημίωσαν τουλάχιστον με 28 δις. ευρώ το κράτος.
«Με βάση αυτά στοιχεία τα οποία βεβαίωσε και δημοσίευσε ο κ. Α. Γεωργίου και τα οποία έστειλε στη Eurostat έγιναν όλα τα μνημόνια», ανέφερε η κ. Ζωή Γεωργαντά, ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Α. Γεωργίου είχε πολιτική εντολή για να κάνει κάτι τέτοιο.
Αναφερόμενη στον επικεφαλής της Eurostat κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ είπε: «Έχουμε αποδείξεις ότι μας προέτρεπε να μην εκτελούμε το καθήκον μας και να υπογράψουμε αυτές τις ψευδείς βεβαιώσεις περί του ελλείμματος της χώρας. Χαίρομαι γιατί υπερίσχυσε η εντιμότητα για να μην διαπράξουμε αυτά τα εγκλήματα και να μην είμαστε κι εμείς κατηγορούμενοι».
Οι εντολές του προϊσταμένου υπουργού προς τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ήταν παραπάνω από σαφής, δηλώνει η κ. Ζωή Γεωργαντά, “δεν θα μιλάτε και θα εκτελείτε ότι λέει ο κ. Γεωργίου και ο κ. Ραντερμάχερ”.
«Η μόνη παραδεκτή επιστημονική μέθοδος με την οποίαν θα μπορούσαν να μας βάλουν στα “μνημόνια” ήταν να παρουσιαστεί ένα διογκωμένο έλλειμμα.
Έβαλαν τον δικό τους άνθρωπο και μας εξουδετέρωσαν με την πρώτη αμφισβήτηση. Μέχρι την ημέρα κατά την οποίαν μας απέλυσε ο κ. Βενιζέλος».
«Όσα είπα στη εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η βουλή τα “αγνόησε” και εξακολουθεί να τα “αγνοεί”. Η δικαιοσύνη σήμερα απέδειξε ότι μελέτησε ενδελεχώς τα πράγματα και δεν επηρεάζεται», κατέληξε η Ζωή Γεωργαντά.
«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat, καθώς έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, το οποίο ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας» δήλωνε το 2011 η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Ζωή Γεωργαντά.
Η σκοπιμότητα στα χέρια των “προθύμων σωτήρων” της χώρας είχε μόνον μία όψη, την εξυπηρέτηση του σχεδιασμού της υποτέλειας και της εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού, την εξυπηρέτηση ξένων πρός την Ελλάδα συμφερόντων.
Με αυτόν τον τρόπο τα “όρνια” θα αγοράζουν “φτηνά” και διαρκώς. Σύμμαχοί τους και υπάλληλοι, ντόπιοι “εφιάλτες” και Τραπεζίτες “κοτζαμπάσηδες”.
Το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αγγίζοντας το 152,6% του ΑΕΠ.
Άραγε ποιος αφελής πλέον τούς πιστεύει, αν είναι 152,6% ή 300% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας ;;;
Όταν παραπέμπονται κάποιοι στην Ελλάδα, με την κατηγορία της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος της χώρας, για το έτος 2009, και η οποία (διόγκωση) αποτέλεσε το βασικό πολιτικό άλλοθι των “εφιαλτών” της χώρας υπό τον ΓΑΠ, για να την καθυποτάξουν στούς ξένους “αφεντάδες”, και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. εξακολουθεί να επιμένει ότι τα στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα, αυτό και μόνον δίνει το μέτρο της ποιότητος και της αξιοπιστίας της ίδιας της Ε.Ε.
Μας δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς τους ιθαγενείς και αδαείς Έλληνες να δούμε τι πράγματι κρύβεται εντέχνως κάτω από το “πέπλο” του εξωραϊσμού και της προπαγάνδας, περί του τι εστί η συγκεκριμένη Ε.Ε.
Την ίδια ώρα οι Τραπεζίτες έστησαν χορό εκτιμήσεων για το “πλίατσικο” στις υπό κατοχή τους χώρες, διαγκωνιζόμενοι στις εκθέσεις-εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων, όλα μα όλα, περιστρέφονται περί του “πλούτου” των Ελλήνων, είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υδρογονάνθρακες εάν υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, είτε της Ελλάδος εάν υπερβαίνουν τα 500 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Royal Bank of Scotland,.
Στην έκθεση της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας αναφέρεται επίσης ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μεγάλα οφέλη από τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, μέχρι το 2019, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να καλύπτουν το 10% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κύπρος, σύμφωνα με την έκθεση, θα γίνει σημαντική χώρα αυξάνοντας την γεωπολιτική της “αξία” λόγω των «διαδρομών» του φυσικού αερίου οι οποίοι θα “περνούν” από την περιοχή.
Θα είναι δε “κομβική” η γεωπολιτική της αξία (της Κύπρου) σε συνάρτηση με αυτήν της Ελλάδος, και η οποία θα αυξηθεί εκθετικά με τον ορισμό των Ελληνικών ΑΟΖ σε συνέχεια και εν επαφή με τις ΑΟΖ των Κυπρίων, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διότι θα διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας του αγαθού (υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο), βοηθώντας την ΕΕ να απεξαρτηθεί από τον «ενεργειακό εναγκαλισμό» της Ρωσίας.
Οι “σοσιαλίζοντες” αποικιοκράτες, όποια απόχρωση μανδύα και εάν φορούν (μπλέ, πράσινο, κόκκινο, ρόζ, κτλ) έχουν, εκτός των άλλων, το ίδιο γνώρισμα, αναγνωρίζουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, μόνον δια τον δικό τους λαό, στους υπόλοιπους λαούς αναγνωρίζουν την υποχρέωση να τούς υπηρετούν.
Διαβάζω στις ημερήσιες εφημερίδες “Στις 16 ή στις 19 Φεβρουαρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε υποσχεθεί στον Αντώνη Σαμαρά ότι θα επισκεφτεί τη χώρα μας, προκειμένου να στείλει ένα “ηχηρό” μήνυμα (σ.σ. σε ποιους άραγε ;;;) στήριξης της Ελλάδας, στον δύσκολο αγώνα της “κοινωνίας” (αυτή η ρημάδα η κοινωνία μέχρι σλόγκαν έγινε) και της κυβέρνησης να ξεπεραστεί η κρίση, και είναι πλέον “έτοιμος” να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη δέσμευσή του.
ΗΜΑΡΤΟΝ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ “ΣΩΣΙΜΟ” !!!

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: Ωρολογιακή βόμβα η Ελλάδα


Γιατί αγνοήθηκε η έκθεση-κόλαφος. Ευθύνες στον Στουρνάρα καταλογίζει ο Τόμσεν

Δημοσιεύθηκε: 21 Ιανουαρίου 2013, 10:45 , Τελευταία Ενημέρωση: 21/01/2013, 11:13
ΔΝΤ: Ωρολογιακή βόμβα η Ελλάδα
Μπορεί η υπόθεση με την τρομοκρατία να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα των ημερών αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο και το σημαντικότερο. Η νέα έκρηξη στο Mall κατάφερε -για την ώρα τουλάχιστον- να επισκιάσει την ανάλυση και τον αντίκτυπο της άλλης βόμβας που έριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς στο εσωτερικό της χώρας άπαντες μιλούν για τις επιπτώσεις της επανεμφάνησης της τρομοκρατίας, ακολουθώντας μια ατζέντα έντασης που τίθεται ανορθόδοξα.
Στη πραγματικότητα η βόμβα του ΔΝΤ είναι πολύ μεγαλύτερης ισχύος για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας και δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στον άλλο δρόμο... Το Ταμείο, αν και ενέκρινε τη δόση, έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τη Γερμανία. Η έκθεση και η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησαν δεν αποκάλυψαν κάτι νέο και άγνωστο αλλά φρόντισαν να υπενθυμίσουν τα γεγονότα και τις καταστάεις, παίζοντας με την ψυχολογία των αγορών και με τα νεύρα των Βρυξελλών.
Το ΔΝΤ επέλεξε να μην πυροδοτήσει μια νέα βόμβα αλλά να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι ωρολογιακή βόμβα που απλώς επιμηκύνθηκε ο χρόνος. Αυτό είναι το μήνυμα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. 
Ο Πολ Τόμσεν έσπευσε να αναλάβει και τις ευθύνες του και να ρίξει και αρκετές ακόμα στους Ευρωπαίους. Ο επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα διευκρίνησε πως έγιναν λάθη, χρησιμοποιήθηκε λάθος πολλαπλασιαστής και η ύφεση ξέφυγε από τον έλεγχο. Φρόντισε όμως να χρεώσει στους Ευρωπαίους και στην Ελλάδα την επιλογή για σκληρό και ταχύ πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ όπως δήλωσε το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο ομαλής προσαρμογής.
Υπό αυτό το πρίσμα η έκθεση του ΔΝΤ έχει σκοπό να ταρακουνήσει τις αγορές, να επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο και να βάλει εκ νέου το μαχαίρι στο λαιμό των ευρωπαίων ώστε να τους αναγκάσει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το τίμημα για την υπέρβαση της κρίσης,
Όσον αφορά τα νέα μέτρα στα οποία επικέντρωσαν όλοι, αυτά είναι συμφωνημένα, αναμενόμενα. Σε αυτό το πεδίο το ΔΝΤ εστίασε στη φοροδιαφυγή των πλουσίων, επαναφέροντας το θέμα αξιοπιστίας των ελεγκτικών αρχών και των πολιτικών τους προϊσταμένων και εκθέτοντας την κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρνάρα για τις έως τώρα προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής.
Καλημέρα και καλή τύχη

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Με την έξοδο από το ευρώ ανάπτυξη σε ένα χρόνο!


Με την έξοδο από το ευρώ ανάπτυξη σε ένα...
Kapetan Kefalos 9 Ιανουαρίου 5:50 π.μ.
Με την έξοδο από το ευρώ ανάπτυξη σε ένα χρόνο! Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΚΑΠΕΡΔΑ Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine, Στέργιος Σκαπέρδας μιλάει στο Capital.gr για τις επιπτώσεις του PSI και του μνημονίου και παράλληλα αναλύει τις εναλλακτικές επιλογές της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η συνταγή της λιτότητας οδηγεί την Ε.Ε. στην καταστροφή. Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη Κύριε Σκαπέρδα, Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση, παραμένοντας στο ευρώ; Θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που μπορεί να γίνει για να αντιστραφεί το κλίμα είναι να δημιουργήσει η ΕΚΤ έναν πληθωρισμό της τάξης άνω του 4%. Αυτό θα αρχίσει να κάνει το δημόσιο χρέος βιώσιμο, όμως η αποστολή της ΕΚΤ είναι να κρατάει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Και δεν εννοώ τις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, τα LTRO, γιατί τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να δοθούν χρήματα στα κράτη με τη μορφή “helicopter drop”, όπως έλεγε και ο Μίλτον Φρίντμαν για το τι θα έπρεπε να γίνει στη Μεγάλη Ύφεση. Θα πρέπει δηλαδή να διατεθούν πολλά κεφάλαια για να έρθει ανάπτυξη ξανά. Το θέμα είναι ότι η συγχρονισμένη λιτότητα που υιοθέτησε η Ευρωζώνη οδηγεί σε κρίση όλες τις χώρες της ένωσης. Όποιος έχει δει από κοντά άλλες παρόμοιες κρίσεις καταλαβαίνει ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι τρελή. Ήδη βλέπουμε ότι οι Ολλανδοί - υπέρμαχοι της θέσπισης ορίων στα ελλείμματα – έχουν πρόβλημα περικοπής δαπανών και αύξησης των εσόδων και δεν ξέρουν πως να το κάνουν. Το μόνο που καταφέρνουν οι πολιτικές της Ευρωζώνης είναι να μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση. http://www.facebook.com/l/iAQFHsGtS/freepen.gr/?p=13835
Με την έξοδο από το ευρώ ανάπτυξη σε ένα χρόνο!
freepen.gr
Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΚΑΠΕΡΔΑ Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine, Στέργιος Σκα..

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Στο 25% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα


Στο 25% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα
Το όγδοο μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει η χώρα μας το 2012, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού ακόμη και μετά από δεκάδες φορολογικές αλλαγές που έγιναν εντός του μνημονίου η παραοικονομία φτάνει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή, περίπου 50 δισ. ευρώ.
Υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφονται στη γειτονική Βουλγαρία με 31,9% (το ψηλότερο εντός της Ε.Ε.) την Εσθονία με 29,3% τη Ρουμανία με 29,1% τη Λετονία με 28,5% τη Λιθουανία με 26,1%, την Κύπρο με 25,6% και τη Μάλτα με 25,3%, ενώ στο μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι 15% και στην Ευρώπη των 27 στο 14,9%.
Το θετικό είναι ότι το ποσοστό της παραοικονομίας στη χώρα βρίσκεται σε πτώση από το 2005 ακολουθώντας το γενικό κανόνα που θέλει την παραοικονομία να αυξάνεται ανάμεσα στην τριετία 2008 - 2010 και στη συνέχεια να υποχωρεί τη διετία 2011 -2012, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έφτασε στο αποκορύφωμά της.
Σύμφωνα με την έκθεση το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα για το 2005 είχε φτάσει στο 27,6% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 25,4% του ΑΕΠ το 2010 και στο 25% του ΑΕΠ το 2012.
Η έρευνα παραδέχεται ότι το ποσοστό της παραοικονομίας αν και αντικείμενο πολλών μελετών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να μετρηθεί με ακρίβεια.
Παρόλα αυτά επιχειρεί μια ερμηνεία με την μέτρηση του μεγέθους της φοροδιαφυγής ως ποσοστό του ΑΕΠ στο οποίο περιλαμβάνεται και η φοροαποφυγή της αδήλωτης εργασίας η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις μη εισπραττόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συγγραφείς σημειώνουν, πάντως, ότι στη «μαύρη οικονομία περιλαμβάνονται και όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες εισφέρουν ως ένα ποσοστό στο ΑΕΠ το οποίο όμως δεν μπορεί επίσημα να καταγραφεί με ακρίβεια».
ΒΑΘΜΟΛΟΓΉΣΤΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
(0 ψήφοι)

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Μετά τον ΟΠΑΠ που δεν μπορούν να πουλήσουν ο Φωτόπουλος μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ! - ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μετά τον ΟΠΑΠ που δεν μπορούν να πουλήσουν ο Φωτόπουλος μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ! - ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



Έτοιμος να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, προκειμένου να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο «Βηματοδότης» ο κ. Φωτόπουλος ετοιμάζει διαδηλώσεις, καταλήψεις, συγκρούσεις ενώ εμφανίζεται έτοιμος ακόμα και να συλληφθεί προκειμένου να μην αφήσει να περάσει η ιδιωτικοποίηση.
«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν μας φοβίζει τίποτα, δεν θα αφήσουμε να πωληθεί η ΔΕΗ», προειδοποιεί ο ίδιος.
http://www.lykavitos.gr/2013/01/blog-post_8071.html

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Δολάριο εναντίον ευρώ; Σημειώσατε 1!

Ἀναρτήθηκε στὶς ἀπὸ τὸν/τὴν

Rate This

dollar-euro-power-gameΤο ΔΝΤ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2012 για τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες οικονομίες.Από τη στιγμή που το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου το γ΄ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, θα περίμενε κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είχαν ενισχύσει τα αποθεματικά τους σε αυτό. Όμως, μια ματιά στα σχετικά στοιχεία δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ανήλθε στο 62%, παραμένοντας σταθερό για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων κρατών αύξησαν τα δολαριακά τους αποθέματα κατά 44 δισ. δολάρια το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ οι αντίστοιχες των αναδυόμενων οικονομιών πρόσθεσαν 59 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, το μερίδιο του ευρώ υποχώρησε στο 24,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2012, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002, όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έπνεε τα λοίσθια έναντι του δολαρίου.
Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε σημαντικό βαθμό η υποχώρηση του μεριδίου του ευρώ αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας. Η τελευταία προέβη σε μεγάλες πωλήσεις ευρώ το β΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τις οποίες μερικοί αναλυτές ανεβάζουν σε 50 δισ. ευρώ και άνω.Οι εκτιμήσεις θέλουν η ελβετική κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της σε ευρώ κατά 20 δισ. και άνω το γ΄ τρίμηνο.

Η μειωμένη έκθεση των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2012 όπου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιείτο έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:
Πρώτον, η αποθεματοποίηση του ευρώ δεν μπορεί να αποδοθεί σε λόγους αποτίμησης αφού δεν έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Δεύτερον, η μειωμένη έκθεση των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ την ίδια περίοδο όπου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδιζε έδαφος παραπέμπει σε μια ηθελημένη πολιτική αποθεματοποίησης.
Αναμφισβήτητα, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η προφανής αδυναμία των πολιτικών της να την ελέγξουν εγκαίρως πρέπει να έχουν παίξει ρόλο. Αυτό όμως δεν αλλάζει τα δεδομένα. Από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών μειώνουν τα αποθέματά τους σε ευρώ, παρότι το τελευταίο ανακάμπτει, αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.
Το τελευταίο σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα βρει περισσότερα εμπόδια μπροστά του, αν και συνεχίζει να έχει βοήθεια από τη συρρίκνωση των spreads στην ευρωπεριφέρεια. Πάντως, το ευρώ έχει χάσει τη μάχη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος από το δολάριο.
Dr. Money

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Οι τρεις χρόνοι της ανάπτυξης

Του Αριστου Δοξιαδη*
Κάποια μέτρα οικονομικής πολιτικής μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα και την απασχόληση μέσα σε λίγους μήνες. Κάποια άλλα μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο», που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και διεθνώς ανταγωνιστικό. Και μια τρίτη κατηγορία δεν έχει ούτε άμεση απόδοση ούτε εντάσσεται σε κάποια μακροχρόνια προοπτική. Οσο και αν μοιάζει παράδοξο, αυτά τα τελευταία είναι που χρειαζόμαστε επειγόντως.
Μια πολιτική άμεσης απόδοσης θα ήταν η αύξηση των δημόσιων δαπανών ή η μείωση των φόρων. Αυτό θα τόνωνε τη ζήτηση, θα έδινε δουλειά στο εμπόριο και στη συνέχεια στην παραγωγή (ελληνική, αλλά και ξένη), και θα ωθούσε τις επιχειρήσεις να προσλάβουν υπαλλήλους. Δυστυχώς, αυτή την επιλογή δεν την έχουμε, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτήσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα που είναι το εργαλείο μιας τέτοιας «κεϊνσιανής» πολιτικής. Αλλά και αν μπορούσαμε να το κάνουμε, οι θετικές επιδράσεις θα διαρκούσαν λίγο.
Η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να στηριχτεί μόνο σε νέο τύπο επιχειρήσεων, που μέχρι τώρα, με λίγες εξαιρέσεις, δεν έχουμε. Επιχειρήσεις που έχουν δική τους τεχνογνωσία, καλή οργάνωση, συνέργειες με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους, εξειδικευμένα στελέχη κ.ο.κ. Και φυσικά, διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, είτε πρόκειται για σπαράγγια, είτε για λογισμικό, είτε για οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Η κρίση και τα Μνημόνια δημιούργησαν κάποιες από τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις. Θα χρειαστούν όμως πολλά χρόνια, ίσως και δέκα, για να αποκτήσουμε αρκετές και αρκετά μεγάλες, ώστε να γίνουν αυτές η ατμομηχανή της οικονομίας.
Μέχρι τότε, τι γίνεται; Αν δεν υπάρξει γρήγορα είτε νέα ζήτηση στην οικονομία είτε νέες επενδύσεις, τότε η ύφεση θα συνεχίσει να βαθαίνει, η φτώχεια θα εκτείνεται, οι θεσμοί θα καταρρέουν. Οπότε και η προοπτική της ανταγωνιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης θα απομακρύνεται.
Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα. «Εκτακτα» σημαίνει μέτρα που δεν θα πρέπει να διαρκέσουν για πολύ, ούτε να είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση του μοντέλου που θέλουμε να έχουμε ύστερα από δέκα χρόνια. Αλλά που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα σε εισοδήματα και δουλειές. Aν αφήσουν και μια θετική κληρονομιά για το μέλλον, ακόμα καλύτερα.
Θα πρέπει να σκεφτούμε τολμηρά, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για σύνθετους σχεδιασμούς και μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμανσης. Πρέπει αφενός να αξιοποιήσουμε τα λίγα στοιχεία που μπορούν να φέρουν γρήγορα ξένες επενδύσεις και αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό σοκ για τις ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Αναφέρω δύο παραδείγματα.
Η παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα είναι ακόμα ελκυστική επένδυση για πολλούς ξένους. Ας χαλαρώσουμε για πέντε χρόνια τους χωροταξικούς περιορισμούς και το καθεστώς αδειοδότησης, τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες αναπτύξεις. Στην εύλογη αντίρρηση ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον, η απάντηση είναι ένας αριθμητικός περιορισμός. Αν το μέτρο έχει τέτοια επιτυχία ώστε να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες νέες μονάδες, η κυβέρνηση μπορεί να το σταματήσει μόλις φθάσει έναν ορισμένο αριθμό. Αν η χαλάρωση αναγγελθεί ως προσωρινή, αυτό θα δημιουργήσει κίνητρο στους επενδυτές να κινηθούν γρήγορα. Και ας υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για τα γιαπιά–κουφάρια που τυχόν θα επιφέρει αυτό το κύμα αδειών (αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατεδάφιση;) και άλλες δικλίδες.
Παράλληλα, ας επιτραπεί να ενοικιάζονται οι παραθεριστικές κατοικίες σε τρίτους για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Για πολλούς υποψήφιους αγοραστές έχει σημασία αυτή η δυνατότητα. Τώρα αυτό προϋποθέτει επαγγελματική άδεια από τον ΕΟΤ, με όλους τους παρεπόμενους περιορισμούς. Οι Ελληνες ιδιοκτήτες μπορεί να αγνοούν την τυπική αυτή προϋπόθεση, αλλά ο ξένος αγοραστής δεν το ρισκάρει.
Το άλλο παράδειγμα στοχεύει στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αντί να σέρνονται μία μία οι υπουργικές αποφάσεις που αίρουν περιορισμούς και αλλάζουν διαδικασίες, ας καταργηθούν με έναν νόμο και ένα άρθρο όλες οι εγκρίσεις που αφορούν σε επιχειρήσεις μέχρι κάποιο ύψος τζίρου, και να μετατεθεί η ευθύνη για την τήρηση της βασικής νομοθεσίας (φορολογία, ασφαλιστικό, δημόσια υγεία) στους επιχειρηματίες, που θα ελέγχονται δειγματοληπτικά.
Κάθε περιορισμός για το ποιος έχει δικαίωμα να κάνει τι, να καταστεί άκυρος για πέντε χρόνια, ή μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από 10%, και μετά οι τυχόν περιορισμοί να ξανασχεδιαστούν από μηδενική βάση. Το ξέρατε, π.χ. ότι οι εκδότες βιβλίων εκμάθησης αγγλικής δεν επιτρέπεται να τα πωλούν απ’ ευθείας στα φροντιστήρια, πράγμα που επιβαρύνει τις τιμές κατά 30%; Ή ότι οι τυπικές προϋποθέσεις για να εξάγεις τυρί είναι τέτοιες που ένα καλό μικρό τυροκομείο είναι ασύμφορο να κάνει εξαγωγές;
Κάτι τόσο δραστικό θα ήταν ένα αναπτυξιακό σοκ, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Οσους κινδύνους και να ενέχει μια τέτοια γρήγορη απελευθέρωση, είναι μικροί μπροστά στο κοινωνικό όφελος που θα υπάρχει από νέες δουλειές. Αν κάνω λάθος, και δεν υπάρξουν νέες δουλειές, τότε δεν θα έχει διαταραχτεί σημαντικά και το στάτους κβο των διαφόρων κλάδων.
Το κράτος δεν έχει τους πόρους να ρίξει σε μέτρα άμεσης απόδοσης, και η κοινωνία δεν έχει τις αντοχές να περιμένει τη μακροχρόνια ανάπτυξη. Ας κάνουμε αμέσως τις κινήσεις που θα αποδώσουν σε δύο ή τρία χρόνια.
* Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος και στέλεχος εταιρείας venture capital.

ΧΡΕΗ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ


moneycogsΔιδάγματα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, οι κίνδυνοι συναλλαγματικών μαχών, ανάπτυξη και εθνικό νόμισμα, οι τέσσερις πυλώνες του ΑΕΠ, καθώς επίσης η λύση του μερικού παγώματος δημοσίων και ιδιωτικών χρεών, σε περιβάλλον ελεγχόμενου πληθωρισμού...
Αργά ή γρήγορα, τα υπερβολικά χρέη «δυναμιτίζουν» την ανάπτυξη, «υπονομεύουν» τις επενδύσεις, «παράγουν» ανεργία και «αδυνατίζουν» επικίνδυνα τα νομίσματα – τα μέσα ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών δηλαδή. Όπως έλεγε όμως ο J.M.Keynes: Ο Lenin είχε ασφαλώς δίκιο. Δεν υπάρχει πιο ύπουλο, πιο σίγουρο, πιο ισχυρό μέσον ανατροπής της υπάρχουσας βάσης της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του πολιτεύματος της, από τη διάβρωση του νομίσματος της. Η διαδικασία επιστρατεύει όλες τις κρυφές δυνάμεις του οικονομικού νόμου, προς την κατεύθυνση της καταστροφής – κάτι που ούτε ένας άνθρωπος στο εκατομμύριο δεν μπορεί να διαγνώσει”.
Ανάλυση
Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος δεν τελείωσε με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, αλλά με μία παύση των εχθροπραξιών - με μία από κοινού απόφαση δηλαδή να σταματήσουν οι μάχες, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος διαπραγμάτευσης μίας συμφωνίας ειρήνης, η οποία να ικανοποιεί τόσο τους αναμφίβολους νικητές (Μ. Βρετανία, Γαλλία), όσο και τους ηττημένους (Γερμανία, Αυστρία).
Σκοπός των έντονων συζητήσεων που ακολούθησαν στο Παρίσι δεν ήταν μόνο ο καθορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων, τις οποίες θα έπρεπε να πληρώσουν υποχρεωτικά οι Γερμανοί στις συμμαχικές δυνάμεις αλλά, κυρίως, τα τεράστια στην κυριολεξία χρέη που είχαν συσσωρευτεί μεταξύ των συμμάχων - τα οποία εμπόδιζαν τη βιομηχανία, το εμπόριο, καθώς επίσης το χρηματοπιστωτικό σύστημα να λειτουργήσει.
Η μία δυνατότητα, η οποία δεν ερευνήθηκε αρκετά, ήταν η διαγραφή των συνολικών πολεμικών χρεών, έτσι ώστε να ξεκινήσει το «σύστημα» από την αρχή. Στα πλαίσια αυτά, αν και η Γαλλία, καθώς επίσης η Μ. Βρετανία, δεν ήταν πρόθυμες να διαγράψουν τις οφειλές της Γερμανίας απέναντι τους, η προοπτική να «αποσβεσθούν» και οι δικές τους υποχρεώσεις (η Μ. Βρετανία όφειλε 4,7 δις $ στις Η.Π.Α., ενώ η Γαλλία 3 δις $ στη Μ. Βρετανία και 4 δις $ στις Η.Π.Α.), «συνηγορούσε» υπέρ αυτής της λύσης - πόσο μάλλον όταν οι υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις και των δύο χωρών, απέναντι στην επαναστατημένη πλέον Ρωσία, ήταν αδύνατον να εξοφληθούν (η χρεοκοπημένη Ιταλία δεν μπορούσε επίσης να ανταπεξέλθει με τα δάνεια που είχε λάβει).
Η άλλη δυνατότητα, η οποία δυστυχώς επιλέχθηκε τελικά, ήταν η προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρέους, μέσω της εξόφλησης των πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας - όπου οι Βρετανοί, οι Βέλγοι και οι Γάλλοι απαίτησαν τεράστια ποσά, παρά το ότι οι Η.Π.Α. (όπως επίσης ο Keynes) ήταν αντίθετες, επιθυμώντας πολύ λογικά να ληφθούν υπ' όψιν οι ρεαλιστικές δυνατότητες της Γερμανίας να πληρώσει.
Η θλιβερή, η οδυνηρή καλύτερα συνέχεια, είναι σε όλους μας γνωστή: η προσπάθεια πληθωριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης, ο υπερπληθωρισμός στη Γερμανία, η Μεγάλη Ύφεση στις Η.Π.Α., η άνοδος του ναζισμού στην Ευρώπη, ο πρώτος συναλλαγματικός πόλεμος (1921-1937) και ο δεύτερος παγκόσμιος.
Ειδικά όσον αφορά τους συναλλαγματικούς πολέμους (όπως φαίνεται, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τον τρίτο κατά σειρά- ο δεύτερος τοποθετείται μεταξύ 1967 και 1987), οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, συνήθως ξεκινούν σε εποχές μειωμένης εσωτερικής ζήτησης από χώρες, οι οποίες πλήττονται από υψηλή ανεργία, ασθενική ανάπτυξη ή ύφεση, καταπονημένο χρηματοπιστωτικό κλάδο και ελλειμματικά ισοζύγια.
Κάτω από αυτές τις (αντίξοες) συνθήκες, είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανάπτυξη μέσω παρεμβάσεων στην εσωτερική αγορά - με αποτέλεσμα να απομένει ως μοναδική λύση η άνοδος της οικονομίας μέσα από την αύξηση των εξαγωγών, με τη βοήθεια της υποτίμησης του εκάστοτε εθνικού νομίσματος.  
Σήμερα, οι χώρες που έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία προκάλεσαν τον τρίτο συναλλαγματικό πόλεμο (ξεκίνησε ουσιαστικά μετά το 2000, με τη ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου απέναντι στο ευρώ, το δεύτερο αποθεματικό πλέον νόμισμα στον πλανήτη), είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία – ολόκληρη η Δύση λοιπόν, με την Ιαπωνία να ευρίσκεται σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία καταστροφική, αλυσιδωτή πυρηνική έκρηξη, με εξαιρετικά επικίνδυνες παγκόσμιες επιπτώσεις.  
Ειδικότερα, η αυξανόμενη εκτύπωση χρημάτων, η οποία συνεχίζεται εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, με στόχο την καταπολέμηση της υπερεικοσαετούς ύφεσης, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην κατάρρευση της χώρας, το δημόσιο χρέος της οποίας ξεπερνάει το 230% του ΑΕΠ της – μέσα από την σταδιακή αύξηση των μηδενικών σχεδόν σήμερα επιτοκίων δανεισμού της, η οποία φαίνεται από την κλιμάκωση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες.
Με το γεν σε ελεύθερη πτώση, πολλοί υποθέτουν πως οι επενδυτές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Ιαπωνίας, θα χάσουν σύντομα την εμπιστοσύνη τους στη φερεγγυότητα της κυβέρνησης. Η ενδεχόμενη τότε μαζική απόδραση από τα ομόλογα του δημοσίου θα πίεζε ακόμη περισσότερο το γεν – με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα σε μία συναλλαγματική κρίση τέτοιου μεγέθους, ικανού να συμπαρασύρει ολόκληρο τον πλανήτη.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Αρκετοί θεωρούν ότι, η ενδεχόμενη επιστροφή μίας υπερχρεωμένης χώρας της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα, θα μπορούσε να υποβοηθήσει την ανάπτυξη της - κυρίως μέσω της υποτίμησης και των αυξημένων εξαγωγών που θα προκαλούσε, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Φυσικά συνοδεύουν την τοποθέτηση τους αυτή με την, μονομερή  στην ανάγκη, διαγραφή των επαχθών χρεών - αυτών δηλαδή που προήλθαν είτε από τη διαφθορά των κυβερνώντων, είτε από τα «τοκογλυφικά» επιτόκια δανεισμού, είτε από τη μη χρησιμοποίηση των δανείων, προς όφελος του συνόλου των πολιτών.
Αν και δεν θα επεκταθούμε στο θέμα του επαχθούς χρέους, αφού το έχουμε ήδη αναλύσει στο άρθρο μας για τον Ισημερινό, είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι, το δημόσιο εξωτερικό χρέος, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι πλέον σε μη μετατρέψιμα ευρώ, μετά την υπογραφή του PSI - ενώ, εκτός από το δημόσιο εξωτερικό, υπάρχει και το ιδιωτικό εξωτερικό (τράπεζες, ασφάλειες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά), το οποίο δεν θα ήταν προφανώς καθόλου εύκολο να διαγραφεί (πόσο μάλλον να πληρωθεί).  
Οφείλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε πως, όταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο υπήρξαν αμφιβολίες, σχετικά με τις δυνατότητες της Γερμανίας να εξοφλήσει τα χρέη της, οι Γάλλοι εισέβαλλαν στρατιωτικά στα εδάφη της - κατάσχοντας τις βιομηχανίες και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των περιοχών, στις οποίες εγκαταστάθηκαν. Δυστυχώς, κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα και στην Ελλάδα, με την οικονομική «κατάληψη» των υπουργείων, καθώς επίσης άλλων δημοσίων υπηρεσιών, να έχει πάρει τη θέση της στρατιωτικής εισβολής.    
Όσον αφορά τώρα την ενδεχόμενη υποτίμηση ενός εθνικού νομίσματος και την ανάπτυξη που προκαλεί, μέσω των εξαγωγών, θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι μία χώρα, η οποία υποτιμάει το νόμισμα της, περπατάει κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού - αφού οι τιμές των εξαγομένων προϊόντων της φθηναίνουν μεν αλλά, ταυτόχρονα, ακριβαίνουν οι τιμές των εισαγομένων.
Στο σημείο αυτό εάν κατανοήσουμε ότι, η παραγωγή των περισσοτέρων εγχώριων προϊόντων απαιτεί σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενες πρώτες ύλες (πετρέλαιο, ορυκτά, μέταλλα κλπ.), καθώς επίσης μηχανήματα ή άλλα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία πληρώνονται με συνάλλαγμα (συνήθως δολάριο), τότε θα διαπιστώσουμε πως η υποτίμηση δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα - αλλά κάποια ανάλογα με την εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις μισθών), η οποία επιχειρείται τα τελευταία χρόνια, κατ' εντολή του ΔΝΤ.
Η μοναδική διαφορά είναι ίσως το ότι, η μείωση των πραγματικών μισθών μέσω της υποτίμησης του νομίσματος(πληθωρισμός, περιορισμός της αγοραστικής αξίας), είναι ευκολότερο να επιβληθεί σε μία κοινωνία – σε αντίθεση με τη μείωση των ονομαστικών αμοιβών (εσωτερική υποτίμηση), η οποία συνήθως συνοδεύεται από μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων.   
Ακόμη και αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η «επιστροφή» μίας χώρας στο εθνικό νόμισμα, καθώς επίσης η υποτίμηση του δεν θα προκαλούσε υπερπληθωρισμό (τον οποίο συνήθως ακολουθεί η απορρύθμιση, η κατάρρευση και τα πάσης φύσεως πραξικοπήματα), όλα τα παραπάνω είναι, στην καλύτερη περίπτωση, καλοπροαίρετες μεν, αλλά ανόητες και ανώριμες «ασκήσεις επί χάρτου» - ευχολόγια ίσως. Στη χειρότερη περίπτωση δε, πολιτική δημαγωγία, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και διασπορά ψευδών ελπίδων - είτε με απώτερο στόχο τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των Πολιτών, είτε την υπεξαίρεση της ψήφου τους.      
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνεχίζοντας, θεωρούμε απαραίτητη τη μεθοδική ανάλυση των «συντελεστών» ανάπτυξης (αύξησης του ΑΕΠ) μίας χώρας, έτσι ώστε να μην περιοριζόμαστε σε ευχολόγια και σε κενά, άνευ περιεχομένου λόγια – ειδικά επειδή αποτελεί πλέον τη μαγική λέξη, η οποία χρησιμοποιείται από όλους και για όλα, τις περισσότερες φορές εντελώς ανεύθυνα και δημαγωγικά. 
Στα πλαίσια αυτά είναι γνωστό ότι, τα τέσσερα βασικά στοιχεία του ακαθάριστού εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) είναι η ιδιωτική κατανάλωση (Κ), οι μικτές επενδύσεις (Ε), οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου (Δ), καθώς επίσης η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών (Εξ-Εισ.). Πρόκειται λοιπόν για την παρακάτω μαθηματική εξίσωση:
ΑΕΠ = Κ+Ε+Δ+(Εξαγωγές - Εισαγωγές)
(α)  Σε μία οικονομία τώρα, η οποία είναι υπερχρεωμένη, ελλειμματική και διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, η κατανάλωση (Κ) περιορίζεται συνεχώς - μεταξύ άλλων σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ανεργίας, των χρεοκοπιών, της πιστωτικής συρρίκνωσης (τραπεζικό πρόβλημα), καθώς επίσης των συσσωρευμένων ιδιωτικών χρεών.
Η κατανάλωση δεν υποχωρεί σήμερα μόνο στην Ελλάδα, όσον αφορά την Ευρωζώνη, αλλά επίσης στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού – τελευταία στην Ολλανδία και στη Γαλλία, η οποία αποτελεί την επόμενη βόμβα στα θεμέλια του κοινού νομίσματος (απειλούμενη, μεταξύ άλλων, από μία καταστροφική έκρηξη της φούσκας ακινήτων που έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν). 
(β)  Κατ' επέκταση, οι ιδιωτικές επενδύσεις (Ε) σε μηχανήματα και υποδομές, όπως και στον τομέα των ακινήτων, μειώνονται ανάλογα - αφού δεν υπάρχει ζήτηση, η οποία θα μπορούσε να τις αιτιολογήσει.
Προφανώς, κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει, εάν δεν περιμένει να πουλήσει τα προϊόντα του στους καταναλωτές - ενώ κανένας ιδιώτης δεν αγοράζει ακίνητα, όταν προβλέπει ή διαπιστώνει την αυξημένη φορολόγηση τους, παράλληλα με την αδυναμία επαναπώλησης, υπενοικίασης κοκ. Όταν λοιπόν μειώνεται η κατανάλωση, περιορίζονται οι επενδύσεις - οπότε και το ΑΕΠ, όσον αφορά τα δύο αυτά βασικά του στοιχεία.
Ειδικά όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, εκτός του ότι αποτελούν αναμφίβολα μία ύπουλη  παγίδα (άρθρο μας) ακόμη και αν υποθέσουμε ότι δεν είναι σκανδαλώδεις (δυστυχώς αποδείχθηκε το αντίθετο στην πατρίδα μας, όσον αφορά τουλάχιστον το Ολυμπιακό χωριό ή την ΑΤΕ, ενώ πιθανότατα θα συμβεί το ίδιο και με τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ κοκ.), δεν θεωρούνται νέες ιδιωτικές επενδύσεις και δεν βοηθούν την ανάπτυξη – αφού απλά αλλάζουν οι «μέτοχοι», ενώ οι καινούργιοι ιδιοκτήτες των κρατικών επιχειρήσεων συνήθως μειώνουν το προσωπικό, μεγεθύνοντας την ανεργία, αυξάνουν τις τιμές, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό, μεταφέρουν πολλά από τα κέρδη τους στο εξωτερικό, περιορίζοντας τη φορολογική βάση κλπ.    
(γ)  Οι δημόσιες δαπάνες βέβαια (Δ) μπορούν να αυξηθούν, κατά την πολιτική του Keynes, παρά το ότι μειώνονται η κατανάλωση και οι επενδύσεις - έτσι ώστε να αναθερμάνουν τη ζήτηση, για να κινηθεί ξανά η οικονομία μίας χώρας. Όταν όμως ένα κράτος, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, είναι υπερχρεωμένο και αναγκάζεται από τους δανειστές του ή από τις αγορές (Ισπανία, Ιταλία κλπ.) στη μείωση των δαπανών του, δεν είναι δυνατόν να προβεί σε δημόσιες επενδύσεις – ίσως μόνο να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορέσει να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Ποιός όμως ξένος επενδύει σε μία χώρα, η οποία ευρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τόσο το επιχειρηματικό της πλαίσιο (μηδενική διαφθορά κλπ.), όσο και το φορολογικό (ανταγωνιστική, μακροπρόθεσμα σταθερή φορολόγηση), λειτουργούν τέλεια; Πόσο μάλλον όταν πολλές άλλες χώρες, την ίδια χρονική στιγμή (ακόμη και η Αίγυπτος σήμερα), αναζητούν απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις;
(δ)  Αυτό που απομένει λοιπόν για να υπάρξει ανάπτυξη σε μία τέτοια οικονομία, η οποία δεν μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις, καθώς επίσης τις δημόσιες δαπάνες, είναι η μεγέθυνση των καθαρών (αφαιρουμένων των εισαγωγών)εξαγωγών – η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ενδυνάμωση δηλαδή του τελευταίου «πυλώνα» της οικονομίας της.
Ακόμη όμως και αν μπορούσε μία χώρα να υποτιμήσει το νόμισμα της, περιορίζοντας έστω το «παραγωγικό αντίκτυπο» στις εισαγωγές (πρώτες ύλες κλπ.), καθώς επίσης τις υπόλοιπες εισαγωγές (όπως αναλύσαμε αυτό που μετράει, όσον αφορά την ανάπτυξη, είναι οι εξαγωγές μείον τις εισαγωγές), πως θα τα κατάφερνε σε μία εποχή, όπου πολλά άλλα κράτη αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, επιλέγοντας την ίδια ακριβώς λύση;
Συμπερασματικά λοιπόν, όπως καταλαβαίνουμε από την αδυναμία καλυτέρευσης και των τεσσάρων συντελεστών(πυλώνων) του ΑΕΠ, η πολυδιαφημισμένη και αναγκαία ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως επίσης των υπολοίπων ελλειμματικών ή/και υπερχρεωμένων κρατών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι μία απίστευτη ουτοπία - η οποία δεν μας οδηγεί πουθενά.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Περαιτέρω, σε γενικές γραμμές, όταν το δημόσιο χρέος μίας χώρας υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ της, ο ρυθμός ανάπτυξης της επιβραδύνεται συνεχώς – ακόμη και σε εποχές παγκόσμιας ευημερίας. Εάν τώρα η συγκεκριμένη χώρα ή το περιβάλλον της έχει επί πλέον τραπεζικά προβλήματα, πόσο μάλλον ανάγκη «διάσωσης» των τραπεζών της, τότε είναι φύσει αδύνατον να αναπτυχθεί – ακόμη και αν το δημόσιο χρέος της δεν υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ της (όπως τεκμηριώθηκε πρόσφατα στην περίπτωση της Κύπρου και της Ισπανίας).
Όσον αφορά τώρα τα συνολικά χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 200% του ΑΕΠ μίας χώρας, εάν θέλει να συνεχίσει να αναπτύσσεται υγιώςΌμως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, “τα συνολικά χρέη στις 18 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ήταν στο 160% του ΑΕΠ τους το 1980 – σήμερα (2011) έχουν εκτοξευθεί στο 321% του ΑΕΠ τους……Αποπληθωρισμένα, οι κυβερνήσεις έχουν τετραπλάσια χρέη σε σχέση με το 1980, τα νοικοκυριά εξαπλάσια και οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας τριπλάσια”.
Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, οι συνεχείς (αυτο)κατηγορίες, καθώς επίσης τα (αυτο)μαστιγώματα των Ελλήνων, όσον αφορά τα χρέη ή/και την υπερχρέωση της χώρας τους, είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου – αφού το 2011, μετά την εισβολή του ΔΝΤ και πριν τα PSI, το συνολικό χρέος της Ελλάδας ήταν σχεδόν ίσο (333% του ΑΕΠ) με το μέσο όρο των 18 μεγάλων οικονομιών του ΟΟΣΑ (321%).
Προφανώς λοιπόν οι Έλληνες δεν πρέπει να εκτίθενται τόσο πολύ στη «συλλογική πλύση εγκεφάλου», στην οποία τους υποβάλλουν σκόπιμα ορισμένα διατεταγμένα ΜΜΕ – με απώτερο στόχο να αμβλύνουν ή/και να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις τους στη σχεδιαζόμενη εκποίηση της πατρίδας τους, μέσω της «συστηματικής παραγωγής ενόχων και ενοχών».       
Συνεχίζοντας, χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον ποτέ να πληρωθούν τα συσσωρευμένα την τελευταία τριακονταετία, τεράστια χρέη των δυτικών κρατών, επιχειρήσεων, τραπεζών και νοικοκυριών – όπως φαίνονται από τον Πίνακα Ι που ακολουθεί.
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Συνολικά χρέη 2011, δημόσια και ιδιωτικά, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ
Χώρα
Σύνολο
Τράπεζες
Επιχειρήσεις
Νοικοκυριά
Δημόσιο
Ιρλανδία
1.166
689
245
123
109
Μ. Βρετανία*
847
547
118
101
81
Ιαπωνία
641
188
143
77
233
Ισπανία
457
111
192
87
67
Γαλλία
449
151
150
61
87
Βέλγιο
435
112
175
53
95
Πορτογαλία
422
61
149
106
106
Ιταλία
377
96
110
50
121
Η.Π.Α.
376
94
90
92
100
Ελλάδα
333
22
74
71
166
Γερμανία**
321
98
80
60
83
Πηγή: MM (IMF)
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
Σημείωση: Τα γερμανικά νοικοκυριά είναι χρεωμένα κατά μέσον όρο με 13.800 €, τα ελληνικά με 10.200 € και τα ιρλανδικά με 30.200 € (πηγή: Creditreform Γερμανίας).  Πρόκειται λοιπόν για ένα τεράστιο πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο δεν μπορεί δυστυχώς να χειριστεί σωστά η κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει πόσο ικανοί είναι οι Έλληνες, μοναδικό πρόβλημα των οποίων είναι η διεφθαρμένη, ανίκανη και ανεπαρκής Πολιτική τους.
Από την άλλη πλευρά, η επίλυση του προβλήματος αποκλειστικά και μόνο με τη βοήθεια του πληθωρισμού (μεγάλη αύξηση της ποσότητας χρήματος), έτσι όπως επιχειρείται σήμερα, κυρίως από την Ευρώπη (ΕΚΤ), τις Η.Π.Α. (Fed), τη Μ. Βρετανία (BoE) και την Ιαπωνία (BoJ), αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη – αφού είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος του, με οδυνηρά αποτελέσματα εάν τυχόν «μεταλλαχθεί» σε υπερπληθωρισμό.  
Πόσο μάλλον εάν οδηγήσει σε συναλλαγματικούς πολέμους και σε εκείνον τον προστατευτισμό (επιβολή δασμών κοκ.), ο οποίος μας καταδίκασε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο - ενδεχομένως δε σε επιθέσεις εναντίον του δολαρίου ή/και του ευρώ, τις οποίες θα μπορούσε να «ενορχηστρώσει» εύκολα μία χώρα με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, συνδέοντας απλά το νόμισμα της με το χρυσό. (πολλοί θα τοποθετούσαν αμέσως τα χρήματα τους σε ένα νόμισμα με αντίκρισμα, αντί σε χαρτονομίσματα χωρίς ουσιαστική αξία). Επομένως, πρέπει να ευρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μία άλλη λύση - με τη βοήθεια φυσικά των εμπειριών μας από το παρελθόν.
ΜΕΡΙΚΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Η ΠΑΓΩΜΑ ΧΡΕΩΝ
Με βάση την παραπάνω ανάλυση, αλλά και την Ιστορία, η λύση που φαίνεται περισσότερο αποτελεσματική αλλά και λιγότερο επικίνδυνη είναι η, με κάποιον τρόπο, διαγραφή των υπερβολικών χρεών, δημοσίων και ιδιωτικών, σε όλη την έκταση της Δύσης – σε συνδυασμό με έναν ελεγχόμενο πληθωρισμό, καθώς επίσης με την καταπολέμηση τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των παγκόσμιων ασυμμετριών, όπως τις έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα κείμενα μας.
Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη υπενθυμίζουμε ότι (άρθρο μας), θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ειδικό «ευρωπαϊκό κεφάλαιο αποπληρωμής χρεών» bad bank» ουσιαστικά), στο οποίο να «οδηγηθούν» εκείνα τα χρέη των χωρών της ΕΕ που υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ τους – έτσι ώστε να παγώσουν και να αποπληρωθούν σταδιακά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ή/και το επιβάλλουν, για να μην προκληθεί υπερπληθωρισμός (κάτι ανάλογο θα μπορούσε να δρομολογηθεί και για τα ιδιωτικά χρέη).     
Παράλληλα, η πολιτική λιτότητας οφείλει να διατηρηθεί μεν, αλλά τα χρόνια προσαρμογής πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα –έτσι ώστε να αποφευχθεί η ύφεση και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί, όπως διαπιστώθηκεκυρίως στην περίπτωση της Ελλάδας (ανεργία, χρεοκοπίες, κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, φτώχεια, εγκληματικότητα, κοινωνικές εξεγέρσεις, εθνικές αντιπαλότητες κοκ.).
Φυσικά πρέπει να συνοδευθεί με μέτρα ανάπτυξης όλων των χωρών της ΕΕ, αφού διαφορετικά είναι αδύνατη η μακροπρόθεσμη επίλυση της κρίσης χρέους – ενώ ο «επιτρεπόμενος» πληθωρισμός οφείλει να αναπροσαρμοσθεί στο 4%, από το 2% σήμερα. Εάν στην περίπτωση αυτή η ισοτιμία ευρώ δολαρίου περιοριζόταν στο 1:1, θα ήταν θετικό τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις Η.Π.Α. – λιγότερο φυσικά για την Κίνα, αφού τα προϊόντα της θα γινόταν αυτόματα λιγότερο ανταγωνιστικά για τη Δύση.   
Στη συνέχεια πρέπει να δρομολογηθεί ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο όμως να απαγορεύει τιςασυμμετρίες στα εξωτερικά ισοζύγια συναλλαγών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης - με τα οποία κάποιες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία κλπ.), αναπτύσσονται εις βάρος των υπολοίπων.
Τέλος, το ESM θα ήταν σωστό να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, το οποίο να λειτουργεί όπως το ΔΝΤαπό την ίδρυση του μέχρι τη δεκαετία του 1970 – με κύριο στόχο την συμμετρική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ. Πόσο μάλλον αφού,η μη ισορροπημένη εξέλιξη των κρατών, καθιστά αδύνατη την εφαρμογή μίας κοινής νομισματικής πολιτικής – για παράδειγμα, στη Γερμανία απαιτούνται υψηλά επιτόκια, ενώ στην Ιταλία χαμηλά. Το ταμείο αυτό θα έπρεπε βέβαια να συνοδευθεί από την ίδρυση ευρωπαϊκών εταιρειών αξιολόγησης, έτσι ώστε να πάψει να υφίσταται το μονοπώλιο των τριών αδελφών(FitchS&PMoodys).  
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Έχουμε την άποψη ότι, η δημιουργία της Ευρωζώνης, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση (καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, εάν δεν ανήκει σε μία ισχυρή ένωση κρατών), ήταν αφενός μεν πολύ βιαστική, αφετέρου λανθασμένη – αφού έπρεπε να προηγηθεί η πολιτική, η δημοσιονομική και η τραπεζική ένωση ανεξάρτητων μεταξύ τους, ισότιμων εθνών. Δυστυχώς δε κινδυνεύει να διαλυθεί κάθε στιγμή – επειδή στηρίζεται σε πολύ «σαθρά» θεμέλια, ενώ απειλείται σοβαρά από την απίστευτα αλαζονική, ηγεμονική, πλήρως υποταγμένη στις αγορές «πρωσική» κυβέρνηση της Γερμανίας.
Στα πλαίσια αυτά έχουμε την άποψη ότι, για να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες ελλείψεις της οικονομίας της Ελλάδας, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε «ατομικά και από κοινού». Οφείλουμε δηλαδή από τη μία πλευρά να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις για τη δική μας χώρα, χωρίς να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, ενώ από την άλλη πλευρά να συνεργασθούμε με όλους τους υπόλοιπους - έτσι ώστε να επιλυθούν, κατά το δυνατόν ορθολογικά και δίκαια, τόσο τα ενδοευρωπαϊκά, όσο και τα παγκόσμια προβλήματα.
Πρώτη προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η εξασφάλιση της επιβίωσης της πατρίδας μας, χωρίς να είναι απαραίτητο το κοινό νόμισμα – στο οποίο είμαστε σήμερα απόλυτα εγκλωβισμένοι. Άλλωστε, όπως συμβαίνει και σε κάθε ανθρώπινη σχέση, η επιτυχία της συμβίωσης εξαρτάται από το βαθμό ανεξαρτησίας των συμμετεχόντων – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν δεν λειτουργήσει σωστά η οικονομία μας (το βασικότερο πρόβλημα της οποίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των Πολιτών προς την Πολιτεία), δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε «ατομικό», ούτε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η λειτουργία του Κράτους Δικαίου, η πολιτική σταθερότητα, καθώς επίσης η «εκπόνηση» ενόςκρατικού ισολογισμούσυμπεριλαμβανομένων φυσικά των γερμανικών επανορθώσεων στο ενεργητικό του – έτσι ώστε να γνωρίζουμε κάθε στιγμή την καθαρή μας θέση και όχι μόνο τα χρέη μας, προερχόμενα κυρίως από την κακοδιαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πατρίδας μας, εκ μέρους των κυβερνήσεων της.
Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υποτιμούμε καθόλου τα πολιτικά, τα κοινωνικά, καθώς επίσης τα πολιτισμικά προβλήματα, μόνο η «οικονομική ευρωστία» ενός κράτους εγγυάται τα σύνορα και την ελευθερία του – την εθνική του κυριαρχία δηλαδή. Πόσο μάλλον όταν η ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, μεγάλο προνόμιο αν και ταυτόχρονα πηγή πολλών «δεινών» της, καθιστά υποχρεωτική τόσο την κοινωνική συνοχή, όσο και την οικονομική ισχύ της - ειδικά σε μία «ταραγμένη» εποχή, όπως η σημερινή, με δεδομένη τη γεωστρατηγική σημασία της πάμπλουτης από κάθε πλευρά πατρίδας μας.          
Περαιτέρω, εάν απλά επιλέγαμε το «διαζύγιο» με την Ευρωζώνη, εξασφαλίζοντας ίσως μία πολύ καλή διατροφή και ζητωκραυγάζοντας για την «επιστροφή της υπερήφανης Ελλάδας στις ρίζες της», τότε θα είχαμε αποτύχει «οικτρά» – σπαταλώντας ανεύθυνα τις θυσίες και τους αγώνες μίας ολόκληρης γενιάς, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «συλλογικά διεφθαρμένη ή/και ανίκανη» (όσο και αν κάτι τέτοιο επιχειρείται δυστυχώς, μεταξύ άλλων από όλους αυτούς οι οποίοι σχεδιάζουν μεθοδικά, ερήμην των Πολιτών, την κατάλυση του κοινωνικού Κράτους Δικαίου, μέσα από τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας).
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θεωρούμε ότι, η Ελλάδα ανήκει στη Δύση – όπως δεν ανήκει στην Ανατολή ή όπου αλλού, αλλά στον εαυτό της, στην Ιστορία της και στους Πολίτες της. Οφείλει όμως να συμμετέχει σε μία αλληλέγγυα οικονομική ζώνη, η οποία να της εξασφαλίζει μεγαλύτερη ισχύ, απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη – όπως για παράδειγμα απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και στις Η.Π.Α.    
Ολοκληρώνοντας, είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε τόσο εμείς οι Έλληνες, όσο η Ευρωζώνη (με ή χωρίς τη Γερμανία) και η υπόλοιπη Δύση (εννούμε πάντοτε τους πολίτες), να ξεφύγουμε ειρηνικά από την ύπουλη παγίδα του χρέους, των διεθνών τοκογλύφων και της ύφεσης - αντιμετωπίζοντας ορθολογικά τα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει.Ευχόμαστε λοιπόν Καλή Χρονιά, με αισιοδοξία, υγεία και ευτυχία σε όλους – τονίζοντας ξανά την ανάγκη αλληλεγγύης σε όσους υποφέρουν περισσότερο από τα δεινά της κρίσης. 
ΥΓ: Με τις όποιες αναφορές μας στους «Έλληνες» και στην «πατρίδα», δεν εννοούμε την φυλετική ή/και την «εθνικιστική» στάση εκείνη, η οποία τοποθετεί ένα έθνος υπεράνω της ανθρωπότητας, των αρχών της αλήθειας, της ισότητας και της δικαιοσύνης – αλλά το «φλογερό» ενδιαφέρον που νοιώθει κανείς για τους συμπατριώτες και τη χώρα του, το οποίο έχει σχέση τόσο με την πνευματική, όσο και με την υλική τους ευημερία (σε καμία περίπτωση όμως εις βάρος άλλων ατόμων ή κρατών).  
Όσον αφορά τώρα την υγιή κοινωνία που οφείλουμε να οικοδομήσουμε, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των Πολιτών προς την Πολιτεία, υπενθυμίζουμε πως “Μόνο μία τέτοια κοινωνία αναπτύσσει την ικανότητα του ατόμου να σέβεται τους συνανθρώπους του, να εργάζεται δημιουργικά, να παράγει, να μην υπερχρεώνεται, να εξελίσσει τη λογική και την αντικειμενικότητα του, καθώς επίσης να έχει εκείνη την αίσθηση του εγώ, η οποία βασίζεται στην εμπειρία των δικών του παραγωγικών δυνάμεων. Αντίθετα, η μη υγιής κοινωνία είναι εκείνη που δημιουργεί αξιωματικά την αμοιβαία εχθρότητα και τη δυσπιστία, η οποία «μεταλλάσσει» τον άνθρωπο σε όργανο χρήσης και εκμετάλλευσης των άλλων – κυρίως δε των ξένων και των εισβολέων”.