Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η χρεοκοπία ως επιλογή | tsantiri

Η χρεοκοπία ως επιλογή
Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια γενναία και απολύτως ρεαλιστική παραδοχή. Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Η χρεοκοπία ενός κράτους, πέρα από τις προφάσεις τύπου «επιλεκτική χρεοκοπία» συνίσταται σε τρία γεγονότα.
Πρώτον δεν μπορείς να δανεισθείς από τις διεθνείς αγορές, με βιώσιμα επιτόκια. Δεύτερον δεν μπορείς να δημιουργήσεις πρωτογενή πλεονάσματα. Τα έσοδα δηλαδή του προϋπολογισμού να υπερβαίνουν τις δαπάνες , χωρίς τα τοκοχρεολύσια. Τρίτον έχεις προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους σου είτε σε εθελοντική βάση είτε σε υποχρεωτική.
Η ένταξη στο ΔΝΤ
Η Ελλάδα χρεοκόπησε με τεχνικό τρόπο, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Παπανδρέου και των ατυχών χειρισμών από την Ευρώπη , από τις αρχές του 2010. Για τον λόγο αυτό άλλωστε μπήκαμε και στο ΔΝΤ.
Από εκεί και πέρα κερδίζεται απλά χρόνος. Για τους Ευρωπαίους πιστωτές να μαζέψουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα και να κερδοσκοπήσουν από το παιχνίδι των ομολόγων, των CDS και των επιτοκίων των δανείων και από τους διεθνείς πιστωτές επίσης για τους ίδιους λόγους. Για το ελληνικό πολιτικό σύστημα να μην χρεωθεί μια χρεοκοπία.
Κάθε χρεοκοπημένη χώρα, είτε εντάσσεται στον αναπτυγμένο κόσμο , είτε στον αναπτυσσόμενο που χρεοκοπεί κάνει αναδιάρθρωση βαθιά των χρεών της, περνά μια δύσκολη φάση απομονωτισμού και ανακάμπτει.
Πάμε για 300% του ΑΕΠ χρέος το 2013
Στην περίπτωση της Ελλάδας αντί να διαγράφονται χρέη , προστίθενται επιπλέον δάνεια, δηλαδή περισσότερα χρέη. Με τη μεθοδολογία αυτή και χωρίς εθνικό νόμισμα, το χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο. Είναι κάτι που θέτει πλέον ανοιχτά στους ευρωπαίους το ΔΝΤ. Να αναλογισθούμε ότι είναι τέτοιος ο παραλογισμός στο μοντέλο της τάχα εξυγίανσης, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, που τίθεται στόχος για το 2020, το χρέος μας να είναι στο 120% του ΑΕΠ. Όσο ήταν δηλαδή το 2009. ¨όταν άρχιζε η εφιαλτική αυτή περιπέτεια. Ο στόχος αυτός για το 2020, δεν είναι καθόλου εφικτός υπό τις παρούσες συνθήκες. Αφού το χρέος μας ειδικά με τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα , ενόψει της νέας δανειακής , που σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση και αποκεφαλαιοποίηση, το 2013 θα αγγίζει , αν δεν ξεπερνά , το 300% του ΑΕΠ, όπως θα έχει διαμορφωθεί το τελευταίο προς τα κάτω τότε.
Ένα κατάπτυστο πρωτοσέλιδο
Σήμερα η κοινή γνώμη των Ελλήνων , βρίσκεται στο έλεος της παραπληροφόρησης, αφού ουσιαστικά κυβερνάται από μια «συμμορία του ευρώ» η οποία υπολογίζει να κερδοσκοπήσει από τα κεφάλαια που διαθέτει στο εξωτερικό σε ευρώ, τα περισσότερα αποτέλεσμα παράνομων δωροδοκιών και φοροδιαφυγής. Η κατεστημένη αυτή κλεπτοκρατία υπολογίζει ότι με τις συνεχείς εσωτερικές υποτιμήσεις , την μείωση μισθών , τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων , θα κατορθώσει κάποια στιγμή στην επόμενη διετία να μετατραπεί σε εμπεδωμένη φεουδαρχική τάξη, από πλευράς ιδιοκτησίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Κάτι όπως οι κοτζαμπάσηδες ή οι τσιφλικάδες την εποχή της Οθωμανικής Φεουδαρχίας, μόνον που τώρα θα υπάρχει ευρωπαϊκή και κατά βάση Γερμανική Φεουδαρχία.
Είναι χαρακτηριστικό και πραγματικά κατάπτυστο το δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας , στο φύλο του Σαββάτου, υπό τον τίτλο :«Ρίχνουν σωσίβιο 230 δις» και υπότιτλο « Ισχυρές ελπίδες για έξοδο από το τούνελ της κρίσης».
Τι λένε οι «σπεκουλαδόροι» καλοί συνάδελφοι; 100 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων , μέσω του PSI και 130 δισ. ευρώ από την επόμενη δανειακή σύμβαση, σωθήκαμε. Οι καλοί ευρωπαίοι μας έριξαν σωσίβιο, αλλά και εμείς πρέπει να φανούμε συνεπείς και να πάρουμε όλα τα σκληρά μέτρα εξαθλίωσης μας για το καλό μας . Πανηγύρια στα πρωινάδικα της ενημέρωσης στα κανάλια για το σωσίβιο και τη σωτηρία και ούτω καθεξής.
Ποια είναι η αλήθεια; Εάν υποθέσουμε ότι το όφελος από το PSI θα είναι τελικά 100 δις ευρώ, θα πρέπει να αφαιρέσουμε από αυτό, για να δούμε το πραγματικό όφελος τα εξής: 30 δις σε ρευστό προς τους ιδιώτες πιστωτές που θα προβλέπει η συμφωνία, 30 δις προς τις ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους εξαιτίας του PSI , αλλά και 11 δις ευρώ, που είναι οι απώλειες από τα ασφαλιστικά ταμεία , που δεν εξαιρέθηκαν από το PSI. Σύνολο 71 δις ευρώ. Άρα το κέρδος για την οικονομία μας από το περίφημο PSI θα είναι τελικά μόνον 30 δις ευρώ. Μάλιστα τα ομόλογα που θα μείνουν στα χέρια των δανειστών , μετά την ανταλλαγή θα είναι σε αγγλικό δίκαιο και όχι ελληνικό και μάλιστα δεν θα επιδέχονται άλλου «κουρέματος».
Από τα περίφημα 130 δις ευρώ της νέας δανειακής, που μπορεί να γίνουν και 139 δις ευρώ, γιατί η δόση τους Δεκεμβρίου δεν έχει εκταμιευθεί, πόσα αφορούν τους δανειστές και πόσα την εσωτερική ελληνική οικονομία ; Τα 130 δις ευρώ πάνε στους πιστωτές για την αποπληρωμή ομολόγων. Μένουν περίπου 8 δις ευρώ, όσα αφορούσε η περίφημη 6η δόση τους Μνημονίου 1, που τελικά δεν δόθηκε ποτέ, τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2011, παρά το γεγονός ότι η βουλή ψήφισε τα μέτρα του επαίσχυντου Μεσοπρόθεσμού. Το όφελος από τα 8 δις είναι ότι το δημόσιο , που έχει ουσιαστικά κηρύξει παύση πληρωμών στους εσωτερικούς πιστωτές του , θα μπορέσει να γυρίσει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τα περίπου 7 δις που τους χρωστάει είτε από επιστροφή ΦΠΑ, είτε για υπηρεσίες , είτε για κρατικές προμήθειες.
Στο μισό τρισ. το χρέος με κατάρρευση ασφαλιστικών ταμείων
Η Ελλάδα δηλαδή θα αυξήσει το χρέος της από 360 δις ευρώ σε 490 δις ευρώ, μισό τρις ευρώ , μόνον το δημόσιο χρέος χωρίς τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και τα ιδιωτικά δάνεια, για να ωφεληθεί 40 δις ευρώ. Τα μέτρα όμως που έστειλε ως τελεσίγραφο η Τρόικα για την επόμενη δανειακή , μόνον στο επίπεδο της περικοπής του 13 και 14ου μισθού δημιουργούν ύφεση , που θα κλείσει συνολικά στο τέλος του 2012 περίπου στο 6%, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ειδικά στην περίπτωση που υπάρξουν και 150.000 απολύσεις από το Δημόσιο, μαζί με τα φορολογικά έσοδα, απλά θα καταρρεύσουν. 6% ύφεση σημαίνει περίπου 15 δις ευρώ λιγότερα στο ΑΕΠ, άρα μη αναστρέψιμα τα ελλείμματα , συσσώρευση επιπλέον χρέους, φαύλος κύκλος.
Η παραπληροφόρηση σε τέτοια κλίμακα , που είναι και η συνήθης, θολώνει πάρα πολύ την εικόνα για τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται έτσι μονίμως μπροστά σε αιφνιδιασμό και κλίμα διάχυτου πανικού.
Χρεοκοπία εντός του ευρώ
Η διέξοδος είναι μία . Αποδοχή της κατάστασης χρεοκοπίας , εντός του ευρώ. Η Γερμανία δεν μπορεί να επιβάλει την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ τον Μάρτιο, όπως ισχυρίζεται. Θα πρέπει να το αποδεχθεί η Ελλάδα, γιατί τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται ούτε στη Συμφωνία του Μάαστριχτ, ούτε στην αναθεωρημένη της Λισαβόνας. Αλλά ακόμη και αν το δεχόταν η Ελλάδα, θα χρειασθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για τον απεγκλωβισμό, σε μια πρωτόγνωρη μάλιστα διαδικασία τόσο την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, η οποία όμως δημιουργεί δεδικασμένο για την ευρωζώνη. Άρα υπάρχει ο χρόνος για να αποφασισθούν ψύχραιμοι χειρισμοί ανασυγκρότησης μετά την χρεοκοπία.
Στην παρούσα φάση το χρέος είναι στα 360 δις ευρώ, από τα οποία τα κεφάλαια των δανειστών είναι 140 δις ευρώ και οι τόκοι 220 δις ευρώ. Στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφάσιζε «κούρεμα» θα μπορούσε να αποπληρωθεί στο όλον το κεφάλαιο και 20 δις για παράδειγμα από τους τόκους. Άρα 160 δισ. ευρώ οι μελλοντικές υποχρεώσεις. Που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ελληνικό ΑΕΠ στο τέλος του 2013 κλείσει στα 160 δις ευρώ, που είναι κακό σενάριο, το χρέος θα βρίσκεται στο 100% του ΑΕΠ. Απολύτως βιώσιμο αφού σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάτω από τα 200 δις ευρώ , το ελληνικό χρέος εκτιμάται ως βιώσιμο.
Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ότι δείχνουν στην περίπτωση αποδοχής και κήρυξης της χρεοκοπίας. Το όλο πρόβλημα είναι ότι ούτε οι Γερμανογάλλοι , ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα θέλουν να χρεωθούν μια χρεοκοπία. Από το σημείο αυτό αρχίζει η καταστροφή της Ελλάδος και η μόνιμη εξαθλίωση των Ελλήνων . Του επόμενου Μπαγκλαντές της ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: newscode.gr

1 σχόλιο:

  1. Kαλά τα λέει όπως έχει προτείνει και ο Γ. Βαρουφάκης.Εδώ και τώρα State of Necessity και......ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.ΚΡΑΤΕΙ ΟΛΑ και εκλογές και σε 3-4 μήνες με νέα όποια Κυβέρνηση τότε ξανασυζητάμε και βλέπουμε.όλα αυτά βέβαια ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ γιατί ΔΕΝ μπορεί κανείς να μας βγάλει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή