Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Πρώτη συμφωνία για τις τράπεζες. Αγκάθι ο έλεγχος των προϋπολογισμών


ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Προς μια συμφωνία επί της αρχής στο θέμα της εποπτείας των τραπεζών, η οποία θα υλοποιηθεί εντός του 2013, όδευαν κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις τους στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο Β. Σόιμπλε, έχει ταχθεί υπέρ ενός υπερεπιτρόπου με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Ο Β. Σόιμπλε, έχει ταχθεί υπέρ ενός υπερεπιτρόπου με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Ειδικότερα, τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ανέφερε αργά το βράδυ ότι υπήρχε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πανευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, όμως οι διαφορές Βερολίνου - Παρισιού γύρω από το θέμα παραμένουν ανοιχτές, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να πιέζει για γρήγορες αποφάσεις και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών κρίνοντας «μη ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο αυτό.
Ετσι, οι περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν αργότερα, προς το τέλος της χρονιάς και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο.
«Αγκάθι» στις σχέσεις του γαλλογερμανικού άξονα παραμένει στο μεταξύ το θέμα του κεντρικού ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών που προωθεί τοΒερολίνο και τον οποίο δεν δέχεται το Παρίσι. Η γερμανική πλευρά εισηγείται όλο και πιο ανοικτά η Κομισιόν να έχει δικαίωμα βέτο στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι προτεραιότητα είναι η τραπεζική ενοποίηση.
Στις επιδιώξεις αυτές περί τραπεζικού συμφώνου φαίνεται πως αντιτίθενται Σουηδία, Φινλανδία και Βρετανία, σύμφωνα με αρκετές πηγές.
Η ΕΚΤ
Ο χρόνος κατά τον οποίο η ΕΚΤ θα γίνει ο επόπτης των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι σημαντικός καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για να γίνει η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς την ανάμειξη των κυβερνήσεων.

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ, που δεν επιθυμεί οι περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να υπόκεινται σε εποπτεία από το εξωτερικό, δήλωσε χθες ότι η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην ενοποίηση δίνοντας το δικαίωμα στην Κομισιόν να παρεμβαίνει (σ.σ.: έως και απορρίπτοντας) στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
«Εχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε -και μιλώ εξ ονόματος όλης της γερμανικής κυβέρνησης- ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Γνωρίζω ότι πολλές χώρες δεν είναι ακόμα έτοιμες γι' αυτό, δυστυχώς, αλλά τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε εξάλλου λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου.
Η πρότασή της όμως, που υποστηρίζεται ένθερμα και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ ενός υπερεπιτρόπου με αυξημένες εξουσίες και δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, προϋποθέτει αλλαγές στην καταστατική συνθήκη της ΕΕ, κάτι που ο Ολάντ θέλει να αποφύγει.
Κατερίνα Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου