Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Νέα λύση για μείωση του χρέους της Ελλάδας


ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ-ΕΥΡΩΠΗΣ
Νέα λύση για μείωση του χρέους της Ελλάδας

Εν μέσω πάντως των ισχυρών πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και να μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, επανέρχονται με ένταση σενάρια στον ξένο Τύπο για τις πιθανές λύσεις. Η Wall Street Journal υποστηρίζει πως μια από τις λύσεις που εξετάζει η Ευρωζώνη είναι η μείωση του ελληνικού χρέους με την επαναγορά, με discount, ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες πιστωτές, σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με άμεση γνώση των συνομιλιών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να πείσει το ΔΝΤ να συναινέσει στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης, διατηρώντας το ελληνικό πρόγραμμα εντός τροχιάς.

Μία από τις πηγές υποστήριξε πως το σχέδιο προωθείται από την ΕΚΤ, και αρχικά είχε εξεταστεί στα μέσα του 2011, αλλά είχε απορριφθεί, κάτι που αρνήθηκε να σχολιάσει η νομισματική αρχή. Υπενθυμίζεται πως προ ημερών το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν είχε κάνει λόγο για την εναλλακτική ενός προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει την αγορά από την ελληνική κυβέρνηση ομολόγων με discount από τους ιδιώτες ομολογιούχους. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορεί να αφαιρέσει το 100% της ονομαστικής τους αξίας από το συνολικό της χρέος, κάνοντας έτσι το χρέος της να μοιάζει πιο βιώσιμο σε σχέση με το ΑΕΠ.
«Η λογική είναι πως εάν οι ομολογιούχοι δεν θέλουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, θα συμφωνήσουν σε ένα premium και η Ελλάδα θα απομειώσει το υπόλοιπο (της ονομαστικής αξίας)», εξήγησε ο ένας αξιωματούχος. Το δημοσίευμα αναφέρεται πάντως και στους κινδύνους. Ένας είναι η διασφάλιση πρόσβασης της Ελλάδας σε αρκετά δισ. ευρώ, θέμα για το οποίο φέρεται να «ναυάγησε» η συγκεκριμένη πρόταση το 2011 εξαιτίας των γερμανικών αντιρρήσεων. Επιπλέον με τη δημοσιοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα μπορούσαν να αυξηθούν οι τιμές των ομολόγων, «ψαλιδίζοντας» τελικά το όφελος. Τα ομόλογα που θα μπορούσαν να επαναγοραστούν, εκδόθηκαν για ιδιώτες μετά το PSI. Η ονομαστική αξία τους ανέρχεται στα 63 δισ. ευρώ και διαπραγματεύονται με μεγάλο discount.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου