Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αποκλιμάκωση του ελληνικού spread σε χαμηλό 3 ετών


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:49

Εικόνα αποκλιμάκωσης εμφανίζουν τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων με το spread του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε χαμηλό τριών ετών εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας γύρω από τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Την εντυπωσιακή πτωτική τους πορεία συνεχίζουν και σήμερα τα ελληνικά spreads επηρεασμένα εν μέρει και από την ιδιαίτερα επιτυχημένη δημοπρασία κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας. Οι θετικές αναφορές στην Ελλάδα το τελευταία διάστημα με τελευταία αυτή της Morgan Stanley σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ έχουν επίσης συμβάλλει στην διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος στις αγορές. 
Παράλληλα, το ιστορικών διαστάσεων πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε προ εβδομάδων η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει ενισχύσει την διάθεση ανάληψης κινδύνου των επενδυτών στρέφοντάς τους στην αναζήτηση υψηλών αποδόσεων στον ευρωπαϊκό Νότο με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην περιοχή.

Σε αυτό το κλίμα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου βάσης bund διαμορφώνεται την Τετάρτη στις 843 μ.β., στα χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών. Υπενθυμίζεται ότι το spread του 10ετούς βρέθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα τον Μάιο του 2010, 10 περίπου ημέρες μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο (23/4/2010).

Σημειώνεται ότι όπως και τότε που η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα, έτσι και σήμερα το συγκεκριμένο επίπεδο θεωρείται απαγορευτικό για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η αγορά των ελληνικών τίτλων μετά το PSI+ είναι εξαιρετικά “ρηχή”, άρα και ευμετάβλητη, η συγκεκριμένη κίνηση αν μετεξελιχθεί σε τάση μπορεί να αλλάξει σημαντικά το κλίμα.

Το ελληνικό spread κατέγραψε υψηλό στις 3.530,1 μ.β. στις 2 Μαρτίου του 2012 και παρέμεινε πάνω από τις 2.000 μ.β. μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Από κει και πέρα ακολουθεί μία σχεδόν συνεχόμενη πτωτική πορεία για να υποχωρήσει κάτω από τις 1.000 μονάδες (981,8 μ.β.) στις 8 Ιανουαρίου του 2013, ενώ έφτασε στις 845,7 μ.β. στις 28 του ίδιου μήνα


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου