Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Wall Street Journal: «Αθλια η συμφωνία για την Ελλάδα»

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/03/2012_431562
Της Ζέζας Ζήκου
Εγώ τώρα τι να πω... Το δράμα συνεχίζεται, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των πειραματισμών όσων παίζουν με το μέλλον της χώρας μας και τα ποικίλα «παιχνίδια» που προσφέρει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κόντρα σε όλες τις επίσημες δηλώσεις, οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα μιας οικονομίας που συσσωρεύει οδυνηρό κόστος για τους εργαζομένους, αλλά και για το μέλλον του έθνους μας. Δυστυχώς, πρόκειται για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με καλυμμένη πτώχευση... Ουδείς σχεδόν το ομολογεί ενώ οι ξένες πένες «τεμαχίζουν» το πτώμα της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει στοιχεία δραματικής κατάρρευσης. Στο 7% επιδεινώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο στην Ευρωζώνη σημειώθηκε ανάπτυξη 0,7% και στους «27» ανάπτυξη 0,9%.
«Είναι εύκολο να χαθεί κανείς στις λεπτομέρειες, στις συντομογραφίες και στα ακρωνύμια που περιβάλλουν το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. μαζί με το PSI...» επισημαίνει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal και προσθέτει: «Αλλά μην κάνετε λάθος, παραμένει μια άθλια συμφωνία τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους»!
Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «μια τεράστια πολιτική και οικονομική ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να εκραγεί τα επόμενα χρόνια». «Μια λεπτομέρεια», αναφέρει το άρθρο, «το σχέδιο δεν θα σώσει στην πραγματικότητα την Ελλάδα. Με τη συμφωνία, οι περικοπές δαπανών του ελληνικού προϋπολογισμού θα αγγίξουν το 20% του ΑΕΠ, τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ χώρα στην ιστορία».
Παράλληλα, το Reuters αποκαλύπτει εμπιστευτικό του έγγραφο του IIF, στο οποίο αναφέρεται ότι το κόστος της χρεοκοπίας της χώρας μας θα προκαλούσε ένα ντόμινο κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία που ξεπερνά το ένα τρισ. ευρώ! Αντιλαμβάνεται ο καθείς, λοιπόν, το συμφέρον κυβερνήσεων και ξένων τραπεζών να «διασώσουν» την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, στη συνάντηση υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στην Πόλη του Μεξικού, στις 24 Φεβρουαρίου 2012, αποκάλυψε τις σοβαρές και εξαιρετικά έντονες συνέπειες μιας πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία. «Οι ζημίες είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμό ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.
Tο έγγραφο υποστηρίζει πως ελληνικό χρεοστάσιο θα οδηγούσε πιθανότατα στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης προς την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης. Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα χρειάζονταν ένα «τείχος» σχεδόν 380 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το κείμενο.
Η ζημία θα ήταν τεράστια και για την ΕΚΤ, καθώς, υποστηρίζει το έγγραφο, η έκθεση της κεντρικής τράπεζας ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης, ενώ θα εγείρονταν και υψηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα. Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18ης Φεβρουαρίου και διαβάθμιση «εμπιστευτικό».
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση της πορείας της διαδικασίας του PSI, η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να φθάσει στο 75% έως 80%. Οπως σημειώνει ο αξιωματούχος, «η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC’s) είναι σχεδόν βέβαιη». Σε αυτήν την περίπτωση, η συμμετοχή στο PSI θα φθάσει το 90% έως 95%, προσθέτει ο ίδιος.
Είναι προφανές πως το εμπιστευτικό έγγραφο επίτηδες διέρρευσε ώστε η συμμετοχή στο «κούρεμα» να είναι μεγάλη. Αλλωστε, μια παγκόσμια κρίση, μια κατάρρευση της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, θα έφερνε πολύ μεγαλύτερες ζημίες στους ομολογιούχους.
Ενώ ζητούν εξαίρεση από το «κούρεμα» της Ελλάδας οι Ιάπωνες! Εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων με νόμισμα αναφοράς το γιεν, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων ζουν στην Ιαπωνία, από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητεί η ιαπωνική τράπεζα Shinsei. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) δεν εφαρμόζεται στους κατόχους αυτούς, λόγω χρονικών περιορισμών και των νομικών απαιτήσεων που ισχύουν στην Ιαπωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα – μία εκ των τριών που διαχειρίζεται τους συγκεκριμένους τίτλους στην Ιαπωνία.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Η Ελλάδα δανείστηκε τεραστια ποσα χωρίς να έχει το παραμικρό σχέδιο αποπληρωμής. Από μια κατάρρευση της Ελλάδας κινδυνεύει πλέον όλη η Ευρώπη, πιθανόν και περαιτέρω. Ποιο είναι το σχέδιο των Ελλήνων ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή? Κανένα, με την εξαίρεση του "να χρεοκοπήσουμε, να μη πληρώσουμε φράγκο και ας διαλυθεί η Ευρώπη διότι οι Γερμανοί είναι απόγονοι του Hitler". Ενώ οι Έλληνες είναι, υποτίθεται, οι απόγονοι του Λεωνίδα.
Τελειώνω με την εξής φράση από κείμενο του κυριου Αθανάσιοu Υφαντόπουλοu, που δημοσιεύτηκε εδώ παρακάτω στις 7 Μαρτίου:
"Χρεωκοπία και ελευθερία, Τρόικα και δουλειά, διαλέξτε."
Προς θεού μη διαλέξουμε τη δουλειά!
Σχολίασε ο/η P Kavvadias |
In 2009 the Debt of ND was 40B Euro according to PASOK data ( 16 % of GNP of 250B) +
50B Euro according to data reported by previous PM Simitis.
Total 90B Euro said Papandreou & Simitis in 2009 and 2011.
The Debt of 360 B Euro obligate the Parliament of Greece to ask an Independent Committee of Auditors from a Neutral Country e.g. Switzerland to find who was paid for fictitious Greece debts between November 2009 - March 2011.
More likely are false " debts", " cyclical debts" or " credit card debts" from the " Government 1996-2004" which were conveniently added in the books 2010. Greece receive loans and pays 4.5 % interest by unusual agreements which not include return of capital. ( because there is no capital debt ? )
Why Bloomberg hails Mr Alogoskoufis with stopping fraud ?
Σχολίασε ο/η Constantin Ioannides |
Dear Zeza Zikou,Hi.
I follow the description of the quality of services in the current (and past) article(s) as is described per Wall street journal's author and other sources in the text's narration headlined << Miserable agreement for Greece >> by the current Greek governing politicians.
Unfortunately I agree with the pessimistic evaluations that you describe as this agreement is dictated to me by common logic analysis of the current international and European American realities.
It is even more depressing the situation when I bring to my mind that the current political leading and governing class in Greece enters all these agreements and forces our Greek citizens ( brothers and sisters living in Greece ) in miserable abrupt forceful cruel ways to try to exact unreasonable taxes to pay for old and new loans with the main purpose to remain in Eurozone and never take into account what is the chance for the current Eurozone to still exist 10 or 20 years down the road in the future.
Every day is a debate in the public media world wide and even inside Germany about that and the majority of the experts debating give very little chance that this problematic union crafted once by some romantic European politicians will survive the extreme difficult realities dictated by the incompatibility of the interests of the 17 ( and 27 ) nation- states which were brought in those respectful European unions so far.
Given that this possible future development of union non-existence in the European affairs appears more than probable even by the Germans,I wonder what are the plans by the current leaders for such eventuality if it comes to become reality and indeed if could the future plans ( should they exist ) be trusted by us real Greeks that we believe is our responsibility to care for the future of our mother country Greece in or out of the Eurozone.
Could we trust the ones that work miserable agreements for the short term to plan for the long term of our beloved mother country Greece?
Please dear Zeza Zikou keep us informed.
With my best respects.
Vasilios D.Korovilas,MD
CALIFORNIA USA.
Σχολίασε ο/η Vasilios D.Korovilas,MD |
Κάτι ξεχνάτε όλοι να μας πέιτε: τι ακριβώς να ζητήσουμε από την υφήλιο για να μην την ...καταστρέψουμε. Να μας δίνει συνεχώς λεφτά για να ζούμε αιωνίως με έλλειμμα, ή για να αυξάνουμε και άλλο το χρέος ώστε να τους εκβιάζουμε περισσότερο στο μέλλον; Υπάρχει κάτι που θα έιχε νόημα να το δεχτουν ώστε να γλυτώσουν ή τους ζητάμε σαν ανόητοι να χωθούνε πιο βαθιά στον κίνδυνο της μελλοντικής μας χρεοκοπίας για να τους εκβιάζουμε αιωνίως;
Δεν είναι προφανές ότι με τα λεφτά αυτά μπορούν να προστατεύσουν τις τράπεζές τους ώστε να σταματήσει το ντόμινο πίσω μας; Δεν είναι προφανές ότι αυτές οι απειλές είναι όχι για να πεισθούμε εμείς να τα πάρουμε αλλά οι φορολογούμενοι που θα τα δώσουν; Και ο Νταλάρα ξεχνάτε ότι πρέπει να πουλήσει την συμφωνία στη συντεχνία του; Ναι το κόστος θα είναι μικρότερο αν το χαράκωμα στηθεί με εμάς μέσα αλλά πόσο χειρότερο είναι αν στηθεί πίσω μας; Η Lehman είχε 600δις χρέος και εμείς 400, μόνο που τότε ήσαν όλοι ανέτοιμοι, τώρα δεν θα αποτελεί αιφνιδιασμό για κανένα. Και τι έγινε με τη Lehman; δεν υπάρχει σήμερα η υφήλιος; αν γίνει το ίδιο με εμάς είναι το τέλος της ανθρωπότητας; για εμας μόνο τα 60 δις των τραπεζών μας και τα 30 δις των ταμείων μας να χαθούνε γυρνάμε στον τραχανά και στις συκομαίδες, οι υπόλοιποι πάνε για μια 3μηνη άντε 6μηνη αναταραχή. Αλλά τελικά δεν νομίζω ότι μπορούν οι εχέφρονες να σταματήσουν τους άφρονες που είναι πελιοψηφία, οπότε δεν χρειάζονται υποθέσεις, θα τα δούμε όλα.
Σχολίασε ο/η Ι.Αγγελοπουλος |
Tha sas sinistousa na diavazate kai ligo evrwpaiko tipo, oxi mono agglosakswniko.
Oso gia to sxilio anagnwsti gia ti Venezuela pou e8nikopoiise ta panta alla den epa8e da kai tipota edw gelame pukra. Exw gnwstous kai filous ekei, oloi exoun egkataleipsei ti xwra gia na apofigoun to rwgime Tsaves. Iparxoun elleipseis sta rafia twn supermarket, den itan etsi i Venezuela mexri prin liga xronia.
Σχολίασε ο/η kk |
Ζούμε έναν διαρκή εξευτελισμό της χώρας, του έθνους, των θεσμών, της νεοελληνικής κοινωνίας. Πτύουν στο πρόσωπό μας οι κάθε λογής άλλοτε κακούργοι εγκληματίες ζωντανών ανθρώπων βασανιστές και εκτελεστές, οι σημερινοί δήθεν καθώς πρέπει απόγονοι πολιτικοί τους. Το ερώτημα μένει αναπάντητο από εμάς: είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την δική μας ειρηνική επανάσταση σε βάρος των μονίμως δανειστών μας και επίδοξων επανιδρυτών του κράτους μας, ώστε να ζήσουμε για λίγο έστω αξιοπρεπώς χωρίς κινητά πολυτελείας, πάντως καλύτερα από τους συμπατριώτες μας, τον καιρό της κατοχής ή μας αρκεί το ψωμοτύρι που μας δίνουν θυσιάζοντας την ατομική (με κόστος ανεργία, μετανάστευση κλπ) ή εθνική (εφαρμογή οικονομικής πολιτικής και για τα πιο ασήμαντα πράγματα του δημοσίου βίου κατ' επιταγήν των δανειστών) αξιοπρέπεια και ελευθερία; Πέφτουμε ήδη μόνοι μας σε άβυσσο αναξιοπρέπειας, που όμοιά της βιώσαμε ίσως μόνο τον καιρό της Μικρασιατικής Καταστροφής, έχουμε όμως ευκαιρία να πάρουμε μαζί μας και όσους μας πρόσφεραν αφειδώς τη δυνατότητα αυτή. Εκτός να δεν έχουμε τον τσαγανό 300 χιλιάδων ψαράδων της Ισλανδίας, που διαφύλαξαν την ανεξαρτησία τους σέρνοντας από τη μύτη τους δανειστές τους. Χρεωκοπία και ελευθερία, Τρόικα και δουλειά, διαλέξτε.
Ευχαριστώ.
Σχολίασε ο/η Αθανάσιος Υφαντόπουλος |
egw pisteuw oti h ellada sto telos de 8a ta kataferei einai h proswpikh mou gnwmh to epomeno nomisma einai etoimo kai legetai globo kai 8a er8ei meta thn ptwsh tou eurw
Σχολίασε ο/η dora |
Δηλαδη αυτο που υποστηριζει η κυρια Ζηκου, ειναι η εναλλακτικη της ατακτης χρεωκοπιας με τον αμεσο αποκλεισμο απο το πακετο στηριξης. Οι αγορες εχουν αφομοιωσει τον κινδυνο της ατακτης Ελληνικης χρεωκοπιασ σε μεγαλο βαθμο, αρα οι "τσαμπουκαδες" με τα "πιστολια στο τραπεζι" αλα Τσιπρα δεν εχουν και μεγαλη περαση. Οσο για το αν ειναι κακη η συμφωνια ας μας πει η κυρια Ζεκου πια θα ηταν μια καλυτερη συμφωνια, τωρα ετσι οπως εχουν ερθει τα πραγματα. Και βεβαιως δεν υπαρχουν καλες συμφωνιες, υπαρχουν ομως χειροτερες, κατι που πολλοι στην Ελλαδα αρνουνται να καταλαβουν....
Σχολίασε ο/η Θανασης |
Κυρία Ζήκου, θα μπορούσατε ίσως να δημοσιεύσετε το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο αφού έτσι κι αλλιώς επίτηδες διέρευσε; Ή ίσως να πείτε δυό λόγια για την προέλευσή του; Σας διαβάζω εδώ και πολύ καιρό λόγω της πραγματιστικής σας διάθεσης, και τα άρθρα σας διακρίνονται για την γνώση επί του αντικειμένου και την ξερή λογική χωρίς ιδεολογικές ωραιοποιήσεις. Κι έτσι βασίζομαι στα λόγια σας, αλλά αυτή η περίπτωση είναι το κάτι άλλο. Σας πιστεύω και ταυτόχρονα δεν μπορώ να πιστέψω τι διαβάζω...
Αν αυτά που γράφετε αληθεύουν τότε μπήκαμε στην παγίδα σαν πρωτάρηδες.
Σχολίασε ο/η Ένας αναγνώστης |
Agapiti Zeza,
Ti gnomi...perimenete apo emas...i ti sxoleia???? afta na ta peite ston kyrio
Papaxela,Papadimitriou,kyrio arthrografo tis Kathimerinis.....ALLA kyrios stous kyrious
kyrious GEORGAKI/Papakostantinou ,tous ....PROTOUS MNIMONIAKOUS/DNT sotires kai
katopin....stous DEFTEROUS SOTIRES ie PAPADIMO kai Vaggeli...emeis opos xerete den
eimaste edo gia na leme ti gnomi mas ...emeis eimaste edo gia na plironoume ta
XARATSIA via....DEH,oloi oi anotero den tous noiazei....giati oute plironoun....oute ton
mistho....oute ti syntaxi tous kopsane....alla kai pali...den tha eixan anagki
efxaristo thermos
pk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου