Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παγώνει επ' αόριστον η Βουλγαρία τα σχέδια για την ένταξη στο ευρώ

«Δεν βλέπουμε οφέλη, μόνο κόστος»
Εκτός ευρώ προτιμά να μείνει η Βουλγαρία
Εκτός ευρώ προτιμά να μείνει η Βουλγαρία   (Φωτογραφία:  Reuters )         


Σόφια, Βουλγαρία
Η Βουλγαρία πρόκειται να παγώσει επ' αόριστον τα σχέδια της για την ένταξη στο ευρώ επικαλούμενη την γενικότερη αστάθεια στην ευρωζώνη και την μετατόπιση των Βούλγαρων που εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμοι να ενταχτούν στο κοινό νόμισμα.

Μέσα στην κυβέρνηση και στην κοινή γνώμη «έχουν μεταβληθεί οι απόψεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Σιμεόν Τζάνκοφ.

«Τώρα δεν βλέπω οφέλη από την είσοδο στην ευρωζώνη, μόνο κόστος», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι η κοινή γνώμη «δικαίως θέλουν να μάθουν 'ποιον θα διασώσουμε όταν μπούμε'».

«Για εμάς» συνόψισε «είναι πολύ επικίνδυνο και δεν είναι βέβαιο τι κανόνες θα υπάρξουν και ποιοι θα υπάρχουν σε δύο χρόνια».

«Είμαι σίγουρος ότι σίγουρα θα δούμε ένα χάσμα που όλο θα βαθαίνει στη Ευρώπη γιατί πολλές κυβερνήσεις δεν είναι έτοιμες να αντέξουν τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Η Βουλγαρία, αναφέρει η Wall Street Journal, είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώνει ότι δεν θα προχωρήσει για την ώρα στην ένταξη στην ευρωζώνη.

Είχαν προηγηθεί η Λιθουανία και η Λετονία με την πρώτη να λέει ότι θα ενταχτεί «όταν η Ευρώπη θα είναι έτοιμη» και τη δεύτερη να δηλώνει ότι θα αποφασίσει το 2013. Και στις δύο περιπτώσεις οι δηλώσεις έγιναν από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση η Βουλγαρία είναι από τις υγιέστερες δημοσιονομικά χώρες εκτός Ευρωζώνης–το έλλειμμα είναι στο 2,1% του ΑΕΠ ενώ η ανάπτυξη θα είναι στο 1,5% φέτος. Η ανεργία είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στο 12%. 

Η χώρα βρίσκεται πάντως στον τρίτο χρόνο του προγράμματος λιτότητας και πληροί πλέον όλα τα κριτήρια για την ένταξη στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, το τελευταίο βήμα πριν την ένταξη στο ευρώ. Σημειώνεται ότι το εθνικό νόμισμα, το λεβ, είναι ήδη συνδεδεμένο με το ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου