Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Μια νέα οικονομική σκέψη η λύση


. Παν. Αγγελόπουλος

AGGELOPOULOS
Στις στάχτες της ελληνικής οικονομίας συγκρούονται οι δύο μεγάλες σχολές οικονομικής σκέψης, η μονεταριστική θεωρία απέναντι στην νεοκευνσιανή.
Η μεν μονεταριστική σχολή θεωρεί ότι τα μεγάλα ελλείμματα οδηγούν στην πιστωτική επέκταση (τύπωση χρήματος) και κατά συνέπεια σε πληθωρισμό και οικονομική αστάθεια.
Η νεοκευνσιανή θεωρεί ότι σε περιόδους ύφεσης μιας οικονομίας, το να ληφθούν μέτρα περιορισμού του ελλείμματος είναι σαν να αυτοκτονείς αφού αυτά σε οδηγούν σε ύφεση.
Το πρόβλημα είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και οι δύο θεωρίες έχουν δίκιο!
Η Ελλάδα μπήκε σε ύφεση λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και έχει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση λόγω των περιοριστικών προγραμμάτων που ακολούθησαν!
Και τώρα τι γίνεται;
Κατ΄ αρχήν είναι λάθος να εφαρμόσουμε τα όποια μοντέλα «τυφλά» ή χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή στις συνθήκες.
Ιδιαίτερα σε μια οικονομία με προφανείς ιδιαιτερότητες όπως είναι η Ελλάδα.
Από τον ακραίο μονεταρισμό ως τον ακραίο νεοκευνσιανισμό, υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες «συνταγές» που μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα κάθε οικονομίας.
Όπως γίνεται καθημερινά σε όλες τις οικονομίες ανά τον κόσμο, με σχετική ή απόλυτη επιτυχία.
Το ζήτημα είναι ότι για να εφαρμοστεί η όποια «συνταγή» απαιτείται πολύ καλή γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών.
Χρειάζεται μια οικονομία να «μετριέται» πολύ καλά, με σύγχρονα εργαλεία και σε καθημερινή βάση έτσι ώστε να προκύψουν οι κατάλληλες πολιτικές.
Εδώ, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα για την Ελλάδα.
Είναι ελάχιστα «μετρημένη», έχουμε λίγη από την απαραίτητη γνώση που χρειάζεται.
Δεν χρειαζόμαστε πολλές αποδείξεις για αυτό.
Η αποτυχία των μοντέλων της τρόικα ως προς την ύφεση (απόλυτη αστοχία στις σχετικές προβλέψεις) αλλά και η απουσία μιας σοβαρής εναλλακτικής πρότασης από την ελληνική πλευρά, δείχνει αυτό το τεράστιο γνωσιακό κενό.
Βεβαίως, όταν δεν γνωρίζουμε την οικονομία μας είναι αδύνατο να αναπτύξουμε και μια ελληνική οικονομική σκέψη που να απαντά στα προβλήματα της οικονομίας.
Είναι λυπηρό 3 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η μόνη πρόταση για ανάπτυξη να είναι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (που ειρήσθω εν παρόδω θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά μια λύση «πολύ λίγο και πολύ αργά») για την οικονομία.
Αυτό που επειγόντως χρειαζόμαστε είναι ένα σοβαρό, αξιόπιστο μηχανισμό γνώσης για την οικονομία μας.
Με εμπλοκή των οικονομικών πανεπιστημίων, των ινστιτούτων και εταιριών του ιδιωτικού τομέα.
Και ταυτόχρονα την ανάπτυξη μιας νέας οικονομικής σκέψης, από Έλληνες για την Ελλάδα. Μιας σκέψης που να λαμβάνει υπ΄ όψιν όλες τις σχολές οικονομικής σκέψης, να μην στέκεται, όμως, απέναντί τους δογματικά.
Αυτή η νέα οικονομική σκέψη πρέπει επιτέλους με αξιοπιστία να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:
1. Ποια είναι τα ειδικά σχέδια για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας . Ποιοι είναι οι τομείς που έχουμε πλεονέκτημα και πως το πλεονέκτημα θα μετατραπεί σε εξαγωγές.
2. Πως θα ανασυγκροτηθεί ο Δημόσιος Τομέας ώστε να γίνει παραγωγικός και να ανταποκριθεί σε ένα κρατικό προϋπολογισμό στο 36% του ΑΕΠ (το χαμηλότερο στις ανεπτυγμένες οικονομίες)
3. Με ποιες διαδικασίες και ως ποιού σημείου πρέπει να «μοχλεύσουμε» την οικονομία (λειτουργία χρηματοπιστωτικού συστήματος, κρατικές δαπάνες κλπ).
4. Ποιο είναι το εθνικό σχέδιο δεκαετίας για τα ελλείμματα, το χρέος, τον δημόσιο δανεισμό.
5. Ποια είναι η εθνική άποψη για το οικονομικό μοντέλο της ευρωζώνης, (ποια πολιτική θέλουμε για την Ε.Κ.Τ. ποια πολιτική θέλουμε για την ανταγωνιστικότητα, εσωτερική και εξωτερική τι ροές πόρων πρέπει να υπάρχουν κλπ).
6. Ποιες είναι οι εθνικές πολιτικές για την απασχόληση και την επανένταξη των ανέργων.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σε παλαιότερες εποχές (όπως για παράδειγμα τη δεκαετία του '50) υπήρχε «εθνική οικονομική σκέψη» η οποία με τις όποιες αδυναμίες της παρήγαγε συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές, που οδήγησαν τη χώρα σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά.
Υπήρξαν σχέδια για την εκβιομηχάνιση της χώρας, τη γεωργία, την ανάπτυξη του τουρισμού, υπήρχαν πολιτικές για το δανεισμό και τα ελλείμματα, για τη συναλλαγματική πολιτική, πολιτικές που υπερέβαιναν τους κομματικούς ανταγωνισμούς και ακολουθήθηκαν με συνέπεια για 30 τουλάχιστον χρόνια.
Δυστυχώς, σταδιακά η Ελλάδα έπαψε να έχει οικονομική κατεύθυνση και οικονομική ηγεσία φθάνοντας στο σημερινό σημείο να μην ξέρουμε που πάμε, σε ένα σημείο όπου έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές και που τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια τέτοια κατεύθυνση.
Οι παλαιοί οικονομικοί θεσμοί φαίνονται γηρασμένοι για να ανταποκριθούν σε αυτό το έργο.
Η άποψή μου είναι πως τώρα όλα πρέπει να τα χτίσουμε από την αρχή.
Και η αρχή είναι ένα νέο σύστημα οικονομικής γνώσης και μια νέα οικονομική σκέψη.
Αυτή είναι η μόνη απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα!

Σχόλια   

 
#3 KON MAR 24-11-2012 10:41
ΑΞΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΑΡΘΡΟ (ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)
ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ (ΝΕΟ) ΚΕΥΝΣΙΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΜΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ (ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.)
Παράθεση
 
 
#2 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14-11-2012 21:24
Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΛΥΣΗ:
--ΕΠΙΛΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
--ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΙΑ-ΧΕΙΡΙΣΙΜΟ
--ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
--ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
--ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
--ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
--ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΌΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Λ Υ Σ Η ΥΠΑΡΧΕΙ Λ Υ Τ Ε Σ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΑΙ ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ;;;;
Παράθεση
 
 
#1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14-11-2012 20:40
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ (ΧΡΗΜΑΤΟΣ) ΤΟ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ,ΝΕΕΣ ΘΗΛΙΕΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ν Α ΕΚΔΟΣΕΙ "ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΤΩΝ 1, 2, 5, 10, 20, ΚΛΠ ΕΥΡΩ, ΑΟΡΙΣΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ,, ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ "ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 
ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΟΤΑΝ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙ Ο ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ!
Παράθεση


1 σχόλιο:

  1. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικά μοντέλα ώστε να δοκιμ΄ζονται οι ποικίλες λύσεις που προγραμματίζονται και αποφασίζονται. Υπάρχει κάποιος που να με πληροφορήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή