Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Coeure: "Το ευρώ είναι ένα νόμισμα με κράτος"


Δημοσιεύθηκε: 13:24 - 01/12/12

Έκκληση στις κυβερνήσεις τις ευρωζώνης να δημιουργήσουν μια στενότερη πολιτική ένωση απηύθυνε το μέλος της ΕΚΤ, Benoit Coeure, υποστηρίζοντας ότι «το ευρώ είναι ένα νόμισμα με κράτος» του οποίου οι κυβερνητικοί κλάδοι χρειάζεται να έχουν έναν πιο ξεκάθαρο προσδιορισμό. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Παρίσι, ο κ. Coeure τόνισε πως η ΕΚΤ έχει ενεργήσει ώστε να αποτρέψει την διάσπαση της ευρωζώνης, με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, το ΟΜΤ. 

Ο στόχος του OMT να «αποτρέψει το καταστροφικό premium ρίσκου που οι επενδυτές απαιτούν σε συνθήκες παράλυσης της αγοράς», σημείωσε ο κ. Coeure. 

«Ήταν ένα ρίσκο διάσπασης στα αρχικά στάδια της κρίσης, το ρίσκο πλήρους κατάρρευσης του συστήματος πληρωμών. Είναι και τώρα ένα ρίσκο διάσπασης», πρόσθεσε. 

Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα, στο πλαίσιο των εντολών της, για «να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη και την εμπιστοσύνη στο ευρώ ως νόμισμα», τόνισε. 

Πρόσθεσε όμως ότι η ευρωζώνη χρειάζεται στενότερη πολιτική συνεργασία για να συντονίσει τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης. 

«Η αντίληψη ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα χωρίς κράτος είναι κατά την άποψή μου λανθασμένη», δήλωσε. «Το ευρώ είναι ένα νόμισμα με κράτος –όμως είναι ένα κράτος του οποίου οι κυβερνητικοί κλάδοι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί ξεκάθαρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου