Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πάνω από 11 δισ. ευρώ χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ «ΥΠΟΠΤΟΙ»

Πάνω από 11 δισ. ευρώ χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή

Φορολογικά έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως συμπεραίνει πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη με τίτλο «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα», των καθηγητών Ν. Αρταβάνη και Μαργ. Τσούτσουρα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι φορολογούμενοι καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Οι τράπεζες, δηλαδή, δεν θα έδιναν δάνεια σε νοικοκυριά όταν αυτά πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα για να τα ξεχρεώσουν τα 82 ευρωλεπτά για κάθε ευρώ που έχουν ώς εισόδημα.
Με βάση τη συγκεκριμένη παραδοχή, ότι δηλαδή τα δάνεια χορηγούνται με κριτήριο το ύψος των δόσεων να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2009 η φοροδιαφυγή έφτασε στα 28 δισ. ευρώ.
Μάλιστα υπάρχουν κλάδοι, όπως γιατροί και μηχανικοί, στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει έως και το 155%.
Όπως αναφέρει το www.bankingnews.gr οι ερευνητές υπολόγισαν με βάση τα δεδομένα αυτά ότιοτο 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστεί ένας συντελεστής 40% τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.
Η μελέτη επίσης συνδέει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως στους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, με το υψηλό ποσοστό εκπροσώπησής τους στο κοινοβούλιο.
Ως βασικότερα αίτια της φοροδιαφυγής θεωρούνται:
* Η μη έκδοση παραστατικών.
* Η αναποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
* Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι ερευνητές παρατήρησαν μάλιστα ότι το 2009 το 65% των Ελλήνων βουλευτών προέρχονταν από επαγγέλματα με υψηλούς δείκτες φοροδιαφυγής και ισχυρές επαγγελματικές ενώσεις, ήταν δηλαδή γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.
Οι ερευνητές πρότειναν ως ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:
* Στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους σε κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών με υψηλούς δείκτες φοροδιαφυγής.
* Καθιέρωση ενός προσεκτικά σχεδιασμένου τεκμαρτού φόρου ή εναλλακτικά τη θέσπιση του θεσμού της επαγγελματικής άδειας, στο πλαίσιο του οποίου κάθε επιτηδευματίας θα πληρώνει ένα ελάχιστο ποσό φόρου για να πάρει την άδεια άσκησης του επαγγέλματός του.
Η μελέτη προτείνει τη λήψη μέτρων μεταξύ των οποίων είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή καθώς και η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου