Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Φεβρουαρίου 9, 2013
Χαστούκι στην Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στο γενναίο ψαλίδισμα του προϋπολογισμού της ΕΕ που αποφασίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 μπορεί να μην πάρει το πράσινο φως από το Στρασβούργο.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, εξάλλου, οι επικεφαλής των τριών μεγάλων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιόσεφ Ντάουλ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Χάνες Σβόμποντα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελευθέρων, καθώς και οι Ρεμπέκα Χαρμς και Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ των Πρασίνων, προειδοποίησαν ευθέως από κοινού ότι δεν δέχονται τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «τώρα αρχίζουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις».
Για να ισχύσει ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 24 ώρες και χαρακτηρίστηκαν από συνεχείς διακοπές, καθώς οι ηγέτες προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, οι 27 της ΕΕ αποφάσισαν για πρώτη φορά στην ιστορία να κάνουν σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό - από τα 1,03 τρισ. που είχαν συζητηθεί αρχικά, σε ποσό που θα ανέρχεται έως τα 960 δισ. ευρώ. Πρόκειται για συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες ήθελαν να πληρώνουν λιγότερα για την ΕΕ. Με τη μείωση των κονδυλίων ψαλιδίζονται μεταξύ άλλων δαπάνες για τις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, διατηρώντας πάντως α το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν πολλές χώρες - οι περισσότερες πάνε στη Γαλλία. Ο προϋπολογισμός επίσης ότι περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές στη βήθεια που χορηγείται στις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες.
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Η αντίδραση των ευρωβουλευτών για την προτεινόμενη συμφωνία είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από προχθές διά στόματος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και κορυφώθηκε με την κοινή ανακοίνωση των ομάδων των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Στην κοινή αυτή παρέμβαση τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα , καταφερόμενοι και κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ που επί της ουσίας «σνομπάρισε» τους τελευταίους μήνες την Ευρωβουλή και διαπραγματεύτηκε αποκλειστικώς και μόνον με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
«Η βασική προτεραιότητα πίσω από τις επιλογές του (Ευρω)Κοινοβουλίου είναι η φιλοδοξία να προωθείται η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην ΕΕ και επομένως να συνεισφέρει στη διατηρήσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση. Η συμφωνία αυτή (των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό) δεν θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά θα την εξασθενήσει. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποδεχτεί όπως είναι τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Λυπούμαστε που ο κ. Βαν Ρόμπαϊ δεν μας μίλησε και δεν διαπραγματεύτηκε μαζί μας τους τελευταίους μήνες. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τώρα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με μεγάλη έκπληξη βλέπουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν προϋπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρθρωτικό έλλειμμα… Εξακολουθούμε και υποστηρίζουμε με σθένος το Αρθρο 310 της Συνθήκης, που απαιτεί έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε προειδοποιήσει ότι η συμφωνία της ΕΕ για τον προϋπολογισμό θα πρέπει πρώτα να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πολλοί ευρωβουλευτές μπορεί να ασκήσουν βέτο λόγω των πολλών περικοπών που γίνονται σε αυτόν.
Είναι πολύ νωρίς να προδικάσω το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί η πλειοψηφία να μην ψηφίσει υπέρ, είπε ο Σουλτς από τη Σύνοδο Κορυφής. Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου