Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Σκληρή αναμέτρηση Γαλλίας - Γερμανίας για το ευρώ







Πηγή: Express.gr  10/02/13-07:00
ΣΕ πεδίο αναμέτρησης για το ευρώ προτίθεται να μετατρέψει η Γαλλία την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, όπως και την υπουργική σύνοδο του G20 την Παρασκευή στη Μόσχα. Χωρίς να προσδοκώνται απτά αποτελέσματα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί –σε αντίθεση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– επιμένει ότι το «ακριβό» ευρώ κοστίζει μεσοπρόθεσμα όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τις ισορροπίες προσπαθεί να διατηρήσει ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

EUROGROUP και G20 είναι τα πεδία... των μαχών για το ευρώ από τη Δευτέρα, όπως προανήγγειλε η Γαλλία. Το Παρίσι επιδιώκει την ανάπτυξη διαλόγου με αντικείμενο τις καταγεγραμμένες αντιθέσεις με το Βερολίνο για τις επιπτώσεις του ανατιμημένου ευρώ στην ανάπτυξη, οι οποίες έχουν και παγκόσμιες παραμέτρους σε έναν κόσμο που μάχεται να ανακτήσει την οικονομική του ισχύ. Το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν έχει μονοδιάστατο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, καθώς ανάλογοι προβληματισμοί διακατέχουν τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το γιεν της Ιαπωνίας. Η «αναμέτρηση» Βερολίνου - Παρισιού αντικατοπτρίζει την πάγια διαφορά απόψεων στην πορεία προς την ανάπτυξη και τα αποκλειστικά προσανατολισμένα δημοσιονομικά μέτρα στον έλεγχο των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού.

Με την ευρωπαϊκή κρίση να φαίνεται ότι μπορεί σιγά σιγά να υποχωρήσει, το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να ταυτίσει την πρώτη παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την προβολή των θέσεων της χώρας του για τη συμβολή ενός «φθηνού» ευρώ στην προσπάθεια αποκατάστασης της χαμένης ισχύος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η εξειδίκευση των γαλλικών απόψεων ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της, τον Πιερ Μοσκοβισί, με τη δήλωση περί υπερτιμημένου νομίσματος, το οποίο πλήττει την οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και έμμεσα την ευρωζώνη γι'Α αυτό και θα πρέπει να συζητηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (τη Δευτέρα) αλλά και στους G20 στη διήμερη υπουργική σύνοδο στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.

Το 2013 η Γαλλία είδε τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη να υποχωρούν στο 59% του συνόλου των εξαγωγών από 61% το 2011. Το τελευταίο εξάμηνο το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 6,5% και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει υπολογίσει ότι αν συνεχιστεί αυτό για ένα ακόμα έτος θα αφαιρέσει από τη γαλλική οικονομία 0,3% από το ρυθμό ανάπτυξης. Ο Γάλλος υπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν κρύβεται πίσω από το πρόβλημα του ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημά της είναι η ανταγωνιστικότητα. Έκρινε όμως ότι «είναι προς όφελος των Ευρωπαίων να εξετάσουν ήρεμα το πρόβλημα χωρίς να ανοίξουν έναν νομισματικό πόλεμο ούτε και να ασκήσουν πίεση στην ΕΚΤ».

 Η Γερμανία από την πλευρά της, μέσω του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ, διαμήνυσε πως «σκοπός είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, όχι να αποδυναμώσουμε το νόμισμά μας». Είναι γνωστό ότι το Βερολίνο δύσκολα θα... βάλει νερό στο κρασί του όσον αφορά τις απαιτήσεις των Γάλλων. Η αποκάλυψη της σύγκρουσης μόλις άρχισε, αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και πληθωριστικοί στόχοι εναντίον της γαλλικής πρότασης για την ανάπτυξη.

Τις ισορροπίες προσπαθεί να διατηρήσει σε αυτή τη φάση ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εμφανιζόμενος όμως «ανοιχτός» στα γαλλικά κελεύσματα. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεσμεύτηκε να παρακολουθεί την πορεία του ευρώ, επιτρέποντας να εννοηθεί ότι μπορεί να παρέμβει στο μέλλον. Σε αυτή τη φάση όμως θεωρεί την ισχύ του ευρώ ένδειξη εμπιστοσύνης προς την οικονομία της ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2011, τα 1,3711 δολάρια την εβδομάδα που πέρασε, πριν διορθώσει στα 1,3377 δολάρια μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Σχετικά με τα επιχειρήματα της γαλλικής πλευράς, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι συνολικά η οικονομία της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει περιέλθει σε ύφεση το δ΄ τρίμηνο του 2012 καθώς συρρικνώθηκε επί δύο τρίμηνα, το δεύτερο και το τρίτο. Και τούτο γιατί οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τάσεις συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ δεν εξασθένησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2012.  Στην πράξη το Παρίσι επιδιώκει να χαραχθεί πολιτική η οποία μακροπρόθεσμα θα θέτει όρια στην ισοτιμία του νομίσματος.

Στο ντέρμπι που μόλις έχει αρχίσει συμμετοχή δηλώνουν τραπεζικοί οίκοι. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Γκάρι Γκον, εκτιμά ότι το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα σε αυτή τη φάση αποτελεί κόλαφο για τις προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου εμποδίζοντάς τις στην πορεία προς την ανάπτυξη. Επισημαίνει ότι το ευρώ θα πρέπει να διαπραγματεύεται στο επίπεδο του σταθμισμένου μέσου όρου που θα βρισκόταν η αξία των πρώην εθνικών νομισμάτων τους.  Οι αναλυτές της Societe Generale δεν αποκλείουν το ευρώ να ανέλθει έως τα 1,40 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, γι'Α αυτό και κρίσιμη θεωρείται η αντίδραση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου