Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Διαπραγματεύσεις για μια ενιαία αγορά ΗΠΑ – ΕΕ. Του Γιώργου Δελαστίκ


europe

Δεν ήταν παρά μία και μόνη φράση αυτή που εκφώνησε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της ομιλίας του προς το αμερικανικό έθνος την περασμένη Τρίτη. Ηταν όμως αρκετή για να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό στους κυβερνητικούς, πολιτικούς και ηγετικούς επιχειρηματικούς κύκλους: «Ανακοινώνω απόψε ότι θα αρχίσουμε συζητήσεις για έναν ευρύ Διατλαντικό Συνεταιρισμό Εμπορίου και επενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση»! Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ήταν ενθουσιώδεις. «Από κοινού θα σχηματίσουμε τη μεγαλύτερη εμπορική ζώνη στον κόσμο» δήλωσε ο Μ.Μπαρόζο.
Ο Ντ.Κάμερον ανακοίνωσε ότι ως προεδρεύων των G8 θα προωθήσει τις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι πριν από τον Ιούνιο θα έχουν διαμορφωθεί οι εντελώς συγκεκριμένοι όροι και το πλαίσιο των ευρωαμερικανικών διαπραγματεύσεων. Ο επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν Κ. Ντε Χεχτ σε μια ακόμη πιο εντυπωσιακή κίνηση, έθεσε ως όριο ολοκλήρωσης των συνομιλιών ΕΕ – ΗΠΑ τα δύο χρόνια! Η αμερικανική πλευρά αποδέχθηκε αμέσως το χρονικό περιθώριο, πράγμα που σαφώς υποδηλώνει ότι η προεργασία που έχει γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει οδηγήσει σε σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών – γι’ αυτό άλλωστε και ανακοίνωσαν δημοσίως την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Ο ενθουσιασμός των ελίτ και των δύο πλευρών βρήκε αντανάκλαση στον Τύπο. «Σύντομα διαπραγματεύσεις για ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αμερική» ήταν π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος την Πέμπτη της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της κατ’ εξοχήν εφημερίδας του γερμανικού επιχειρηματικού και πολιτικού κατεστημένου. «Βρυξέλλες: Η συμφωνία πρέπει να είναι έτοιμη σε δύο χρόνια» πρόσθετε ο υπότιτλος.
«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέτουν χρονικό όριο για εμπορική συμφωνία που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» ήταν ο κεντρικός τίτλος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου την ίδια μέρα. Κορυφαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στην παγκόσμια έκδοση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» το ίδιο θέμα: «Ορμητική εκκίνηση για ένα μεγάλο εμπορικό σύμφωνο». Η αλήθεια είναι ότι καμιά έκπληξη δεν υπήρξε για τους κορυφαίους παράγοντες. Δέκα μέρες νωρίτερα υπήρξε και μια δημόσια τοποθέτηση που προϊδέαζε για τις εξελίξεις.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στο Μόναχο, συμμετέχοντας στις εργασίες μιας συνόδου ασφάλειας που γίνεται εκεί κάθε χρόνο. Εκπληκτοι όσοι παρακολουθούσαν τις εργασίες της συνόδου, άκουσαν τον Μπάιντεν να υποστηρίζει ένθερμα τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Οι καρποί της επιτυχίας ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι σχεδόν απεριόριστοι» δήλωσε συνεπαρμένος κι ο ίδιος από τα λόγια του. «Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εγώ συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος των υποχρεώσεών μας προς τον κόσμο.
Η Ευρώπη είναι ο αχώριστος εταίρος της Αμερικής» πρόσθεσε. Αναφορικά με τη σημασία της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – ΕΕ από καθαρά οικονομική σκοπιά μεγέθους, ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι θα πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο. Το έτος 2000 το σύνολο του ευρωαμερικανικού εμπορίου ανήλθε σε περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2005, είχε φτάσει στα 472 δισ. δολάρια.
Σε τρία μόλις χρόνια, το 2008, το ευρωαμερικανικό εμπόριο είχε κυριολεκτικά απογειωθεί, φτάνοντας τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς στα 655 δισ. Με το που εκδηλώθηκε η κρίση, τον επόμενο κιόλας χρόνο, όπως και το 2010, το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών ΗΠΑ – ΕΕ κατέρρευσε και παρέμεινε στα 500 δισ. δολάρια ανακάμπτοντας με δυσκολία το 2011 για να φτάσει το 2012 στα 580 δισ. δολάρια. Αλλο είναι όμως το πρόβλημα. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι αποδυναμωμένοι από την κρίση Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχτούν όποιους όρους τους επιβάλουν οι ΗΠΑ!
Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αρχικά το υπαινίσσονται: «Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε την ιδέα του εμπορικού συμφώνου ανταποκρινόμενος σε εκκλήσεις Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα για έναν δρόμο επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης» έγραψαν. Στη συνέχεια το γράφει ωμά: «Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι οι Ευρωπαίοι φαίνονται “έτοιμοι να υποχωρήσουν σε μερικά από τα πιο δύσκολα θέματα όπως τα αγροτικά προϊόντα”». Θα μας ταΐσουν δηλαδή η Κομισιόν και οι Αμερικανοί γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και κρέατα γεμάτα με ορμόνες στο όνομα της ενιαίας αγοράς ΗΠΑ – EE; Ετσι φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου