Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Bloomberg: Το κόλπο της Μέρκελ που εκτίναξε στα ύψη το ελληνικό χρέος


Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες.
Αυτό αναφέρουν στο σημερινό Bloomberg View, τη στήλη γνώμης που υπογράφουν οι συντάκτες του πρακτορείου, έχοντας, όπως υποστηρίζουν, μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις κεφαλαίων στην Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Κι αυτό γιατί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, επισημαίνει το Bloomberg.
Οι «κακοί» Έλληνες και οι «καλοί» Γερμανοί
«Στα εκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για την κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία παρουσιάζεται συνήθως ως ο υπεύθυνος ενήλικος και η Ελλάδα ως το σκανταλιάρικο παιδί. Σύμφωνα με αυτήν την κλασική αφήγηση της κρίσης, η συνετή Γερμανία είναι απρόθυμη να διασώσει τον επαίτη της Ευρώπης, την Ελλάδα, η οποία δανείστηκε περισσότερα από όσα μπορούσε και τώρα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες.

Οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της Ελλάδας. Κυρίως λόγω των χαλαρών ρυθμίσεων, οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν τα χρόνια πριν από την κρίση τεράστια έκθεση στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους.
Με λίγα λόγια, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.

Οταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, σημειώνει το πρακτορείο.
Ουσιαστικά, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες καθώς και τους φορολογούμενους, οι οποίοι αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες. Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.
Πως έγινε αυτό
Οταν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις συγκεκριμένες εκροές με δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα δάνεια αυτά εγγράφηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, σχεδιασμένος για να κρατά σε ισορροπία τους ισολογισμούς της ευρωζώνης, έκανε πιο εύκολη την απόσυρση των γερμανικών ιδρυμάτων από τις θέσεις τους.
Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank ήταν εν μέρει μόνο ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος της, οι απώλειες θα κατανέμονταν μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν στο 28%, σημειώνουν οι συντάκτες.
Με λίγα λόγια, τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλο μέρος του ρίσκου που βρισκόταν στους ισολογισμούς γερμανικών τραπεζών μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους όλης της ευρωζώνης.
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο επωφελήθηκε η Γερμανία από την ευρωπαϊκή της διάσωση.

Μια ένδειξη θα ήταν το ποσό που απέσυραν οι γερμανικές τράπεζες από τις χώρες της ευρωζώνης από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με την ΤΔΔ, τράβηξαν 353 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2009 ως το τέλος του 2011. Μία άλλη ένδειξη θα ήταν η αύξηση των απαιτήσεων της Bundesbank στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή αντιστοιχεί σε 466 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο του 2012, αλλά περιλαμβάνει και μη Γερμανούς καταθέτες, που μετέφεραν τα χρήματά τους σε γερμανικές τράπεζες.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα έλαβε συνολικά 340 δισ. ευρώ σε επίσημα δάνεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις δικές της, για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, για να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να βοηθήσει τις τράπεζες να τα βγάλουν πέρα. Μόνο 15 δισ. ευρώ ήρθαν κατευθείαν από τη Γερμανία. Τα υπόλοιπα προήλθαν από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η αλλαγή της χρηματοπιστωτικής έκθεσης της Γερμανίας έχει τεράστια σημασία για τον ηγετικό της ρόλο στην απάντηση της Ευρώπης στην κρίση, διαπιστώνει το Bloomberg View.
«Προτού οι γερμανικές τράπεζες τραβήξουν πίσω τα κεφάλαιά τους, διακινδύνευαν να χάσουν πολλά λεφτά στην περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Τώρα οι ζημίες θα επιμεριστούν μεταξύ των φορολογούμενων όλης της ευρωζώνης - ιδίως της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν ακόμα πολλά ενεργά δάνεια στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, αυτό εννοούν ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι όταν λένε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια ελληνική έξοδο».
Τώρα η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί όσα είχε αρνηθεί
Ωστόσο, το κόστος από επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επιστρέψει στη Γερμανία. Αν ο τραπεζικός πανικός και η αναταραχή στις αγορές ανάγκαζαν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες να φύγουν και αυτές από το ευρώ, οι απώλειες θα εξαφάνιζαν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών. Πιθανή διάλυση του ευρώ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και στις εξαγωγές της Γερμανίας, ενώ θα διακινδύνευε και την ύπαρξη της ίδιας της Ε.Ε. και την προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι φρικαλεότητες των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Για να αποτρέψει αυτήν την κατάληξη, με ή χωρίς την Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει όσα έχει αρνηθεί ως τώρα και ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει να συμφωνήσει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να καλύψει το χρέος των κρατών-μελών. Να συναινέσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού στην ευρωζώνη που θα μετέφερε χρήματα σε οικονομικά αδύναμες χώρες, με τον ίδιο αυτοματοποιημένο τρόπο με τον οποίο έγινε η διάσωση της Γερμανίας. Και επίσης να δεχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης των ανέργων θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ επεξεργάζεται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή κρίση, πρέπει να έχει καλά στο μυαλό της ότι η χώρα της χρωστάει πολλά στο ευρωσύστημα όπως και η Ελλάδα, καταλήγει η ανάλυση.

Το ανέφικτο status quo. Του Γιάννη Βαρουφάκη


Font Size Larger Font Smaller Font
AddThis Social Bookmark Button
383288_382132_VAROUFAKISΗ Αριστερά αρέσκεται να μιλά με μια δόση ρομαντισμού για έναν κόσμο «διαφορετικό» που πρώτα πρέπει να φανταστούμε και μετά να υλοποιήσουμε. Αυτού του είδους ο ρομαντισμός δημιουργεί δύο ειδών αντιδράσεις. Από τη μια, λόγω βεβαρημένου παρελθόντος, πολλοί φοβούνται ότι αυτός ο κόσμος, ο «διαφορετικός», δεν θα είναι η ρομαντική ουτοπία ενός Τσε αλλά η δυστοπία ενός Πολ Ποτ. Άλλοι πάλι απλώς φοβούνται πως το να οραματιζόμαστε εναλλακτικές προς τη σκληρή πραγματικότητα καταστάσεις αποτελεί, ιδίως σε περίοδο κρίσης, μια πολυτέλεια που δεν δικαιούμαστε.
Αυτή η σύγκρουση μεταξύ του συντηρητικού ρεαλισμού και του ριζοσπαστικού ρομαντισμού χαρακτηρίζει τις κοινωνίες από τη Γαλλική Επανάσταση, για να μην πω από καταβολής κόσμου. Σήμερα, όμως, σε αυτήν τη συγκυρία κρίσης της ευρωζώνης, κάτι έχει αλλάξει. Συγκεκριμένα, αυτό το δίπολο ρεαλισμού-ρομαντισμού φαίνεται να καταλύεται - τουλάχιστον προσωρινά.
Η σημερινή συγκυρία αποτελεί πράγματι μια μοναδική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Η κρίση στην ευρωζώνη κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική η οποία εγγυάται την κατάρρευση του όλου οικοδομήματος εάν κι εφόσον προκριθεί η ατραπός του συντηρητικού «ρεαλισμού». Η ιδέα ότι η Ευρώπη θα βγει από την παρούσα κρίση της ακολουθώντας την πεπατημένη των αργών, αλλά σταθερών βημάτων (τη μέθοδο που καθιερώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες), χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οι εθνικές ελίτ των πλεονασματικών χωρών δεν είναι ακόμα έτοιμες, είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Το γεγονός ότι έως τώρα ο συντηρητικός ρεαλισμός πέτυχε να δημιουργήσει αυτό που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ως Ενωμένη Ευρώπη δεν σημαίνει ότι έχει ελπίδες επιτυχίας σήμερα.
Για να το πω απλά, κάποια στιγμή στην εξέλιξη των θεσμών γίνεται ένα σημαντικό βήμα το οποίο επιφέρει μια σημαντική μετάλλαξη στο όλο σύστημα. Από εκεί και πέρα, αφού περάσουμε το σημείο μη επιστροφής, μια κρίση που προηγουμένως θα ήταν αντιμετωπίσιμη με αργά, σταθερά βήματα, ξάφνου παίρνει διαστάσεις και τροπή που απαιτεί ριζικές, γοργές αλλαγές. Χωρίς αυτές, το όλο οικοδόμημα καταρρέει.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περάσαμε το σημείο μη επιστροφής όταν δημιουργήσαμε το ευρώ. Ένα νομισματικό σύστημα το οποίο, έτσι όπως δημιουργήθηκε, δεν μπορούσε να επιβιώσει από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική καθίζηση του 2008. Από εκείνη τη στιγμή, η συντηρητική αντίδραση της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που προσπάθησε να αντιδράσει με τη γνώριμη μέθοδο της βήμα προς βήμα προσέγγισης, έθεσε την ευρωζώνη στη διαδικασία της αποδόμησης. Το δικό μας Μνημόνιο ήταν το πατρόν πάνω στο οποίο κόπηκε και ράφτηκε η «συνολική» αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα το φαινόμενο του ντόμινο, το οποίο σήμερα καταδικάζει την Ισπανία σε κατάρρευση και που πολύ σύντομα θα χτυπά την πόρτα των Παρισίων.
Σε αυτό το σκηνικό η συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση του δικού μας Μνημονίου είναι άνευ ουσίας. Είναι δυνατόν να αλλάξει ουσιαστικά το δικό μας Μνημόνιο αλλά όχι της Πορτογαλίας, χωρίς ν’ αλλάξει η πολιτική οικονομικής ασφυξίας της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας ακόμα; Από την άλλη, είναι εξίσου ανέφικτο το να παραμείνουμε (ακόμη κι αν σχηματιστεί μνημονιακή κυβέρνηση) πιστοί στον δρόμο που χάραξε η κ. Μέρκελ με τους διάφορους δικούς μας Κουίσλιγκ. Γιατί; Επειδή η συστημική καθίζηση της ευρωζώνης θα εγγυάται συνεχείς «υστερήσεις», ανεξαρτήτως του ενθουσιασμού με τον οποίο εφαρμόζονται τα «προγράμματα» λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και πανευρωπαϊκά.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην ενδιαφέρουσα ιστορική στιγμή που το ευρωπαϊκό status quo δεν είναι... εφικτό. Η σημερινή Ευρώπη είναι πλέον δυναμικά ανέφικτη. Μόνο μια «διαφορετική» Ευρώπη είναι εφικτή.
Αν το χαστούκι που αποτελεί για την Ευρώπη μια (για κάποιο χρόνο) ακυβέρνητη Ελλάδα, μαζί με μια ανερχόμενη Αριστερά που απαιτεί τη «διαφορετική» Ευρώπη, ξυπνήσει την ήπειρό μας από τον λήθαργο που την υπονομεύει, τότε υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα το «εφικτό» και το «διαφορετικό» να συνδυαστούν υπέρ όλων.

Ο ματωμένος γάμος της Ευρωζώνης.Του Γιάννη Βαρουφάκη


Font Size Larger Font Smaller Font
AddThis Social Bookmark Button
varufakisΚαλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;

- Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Ζάρα, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;
- Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat); Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς. Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;
Για μια στιγμή ας ξεχάσουμε τα δικά μας και ας αναλογιστούμε το δράμα που εκτυλίσσεται στην Ισπανία (όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον συμπαθή λαό της δυτικής Μεσογείου, αλλά γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει κι εμάς τώρα, αυτή τη στιγμή): Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ζημίες των ανόητων ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών  (που προκλήθηκαν από τζόγο στην αγορά ακινήτων) έχουν μεταφερθεί στους ώμους του ισπανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκπαραθύρωση του τελευταίου από τις «αγορές». Για να μην αναγκαστεί η EE να παραδεχθεί ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που «καταπίπτει», αποφασίστηκε η εξής παρανοϊκή «λύση»:

1
 Η ΕΚΤ θα δέχεται ό,τι παλιόχαρτο της φέρνουν οι ισπανικές τράπεζες ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δις με επιτόκιο 1%.

2
 Επειδή αυτά τα χρήματα αποτελούν δανεικά, και με τα δανεικά δεν αποφεύγεται μια πτώχευση (παρά μόνο αναβάλλεται), το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεψαλαιοποίησης) - χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κανόνων του...καπιταλισμού).

3
 Λόγω όμως του 2, το ισπανικό κράτος σπρώχνεται βαθύτερα στην πτώχευση. Για να μην βουλιάξει άμεσα, σκέφτηκαν το εξής σοφό: Οι τράπεζες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν δανεικά (κι αγύριστα) από το ισπανικό κράτος, θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Κατανοείτε τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο... ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός ψορολογούμενος δανείζεται από το EFSF. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.
 

Όταν, λοιπόν, Ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;»
 .

* Το Παραπάνω κείμενο  δημοσιεύεται στο περιοδικό 
HOT DOC

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Άγρια επίθεση Τσίπρα σε Παπαδήμο και Ταμβακάκη

Τους χαρακτηρίζει εχθρούς της χώρας(!), αδίστακτους και τυχοδιώκτες
Άγρια επιθεση Τσίπρα σε παπαδημο και Ταμβακάκη -> Τους χαρακτηρίζει εχθρούς της χώρας(!), αδίστακτους και τυχοδιώκτες Διπλή επιθεση με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Απόστολου ταμβακακη εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα και το λαό μας, μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την σταθερότητα της οικονομίας μας δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και... θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Εμάς δεν μας ξαφνιάζει αυτό. Θα θυμάστε ότι το είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο Γιάννης Δραγασάκης εκείνη την περίοδο, τότε που στείλαμε επιστολή στον κ. Μπαρόζο και στον κ. Ρομπάι".
Με τον τρόπο αυτό επέλεξε να επικρίνει την κίνηση του κ. Παπαδήμου - σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- να ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δημόσια δήλωση με την οποία να προειδοποιεί ότι αθέτηση των συμφωνιών θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδήμος έχει διαψεύσει ότι ζήτησε από τον κ. Μπαρόζο να παρέμβει με δημόσια δήλωση ζητώντας την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Μετά την συνάντησή του με την κυρία Λούκα Κατσέλη ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή την δημοσιοποίηση έκθεση για το ευρώ.
"Αυτό που μας ξαφνιάζει όμως είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι που, προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύουμε ότι στην ίδια ανεύθυνη τυχοδιωκτική σκοπιμότητα εντάσσεται και η σπουδή της ΕΤΕ χθες να δημοσιοποιήσει μια έκθεση για το ευρώ", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Λυπούμαστε πραγματικά για το κατάντημα των πανικόβλητων, μέσα και έξω από τη χώρα. Ας γνωρίζουν όμως πως ότι κι αν σκαρφιστούν, όσο κι αν προσπαθήσουν, όποια κινδυνολογία κι αν επινοήσουν δεν είναι σε θέση να χειραγωγήσουν ούτε την αξιοπρέπεια, ούτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα στις 17 του Ιούνη θα γυρίσει σελίδα. Ο λαός μας στις 17 του Ιούνη θα γυρίσει σελίδα. Όλοι αυτοί, που προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν και να τον εμποδίσουν, το κάνουν ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι ανήκουν ήδη στο παρελθόν. Η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα αγωνιστούν μαζί ώστε ενώνοντας το λαό να γράψουν τις σελίδες του μέλλοντος, σελίδες αξιοπρέπειας, ελπίδας και αισιοδοξίας".
Από το Πρώτο Θέμα 

Σοκ στην Ευρωζώνη. Χρεοκοπεί η Ισπανία

  • 4545
     



 Σοκ στην Ευρωζώνη. Χρεοκοπεί η Ισπανία
Η κρίση χρέους μεταφέρει ταχύτητα τους προβολείς της από την Ελλάδα στην άλλη άκρη της Ευρωζώνης στην Ιβηρική.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης φαίνεται να έπαιξε το χαρτί του οικονομικού εκβιασμού στην ΕΚΤ και μάλλον χάνει την παρτίδα. Ο……
διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Miguel Αngel Fernandez Ordonez (photo) παραιτήθηκε, σύμφωνα με τρέχουσες πληροφορίες, πριν λήξει η θητεία του, όταν αντέδρασε στην απόπειρα της κυβέρνησης να “φορτωθεί” η διάσωση της Bankia -και των άλλων τραπεζών που ακολουθούν- στους μηχανισμούς έκτακτης βοήθειας της ΕΚΤ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ζήτησε να παρουσιασθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να καταθέσει δημόσια το τι ακριβώς γίνεται με το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και η Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία της στο σώμα, τον παρέπεμψε να καταθέσει σε μία άλλη “κλειστή” επιτροπή…
Αυτός το αρνήθηκε και κατά πως φαίνεται παραιτείται. Το σχέδιο της Κυβέρνησης ήταν να υποχρεώσει την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει ένα έκτακτο εργαλείο χρηματοδότησης τρίμηνης διάρκειας με εγγύηση αντίστοιχης διάρκειας ομόλογα του δημοσίου. Το επιχείρημα ήταν ότι η ισπανική οικονομία και το ντόπιο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος για να αφεθούν από την ΕΚΤ στην τύχη τους. Η αντίδραση όμως δεν ήταν η προσδοκώμενη και η συνέχεια πλέον παίρνει άλλες διαστάσεις.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στο EFSF -και την πολιτική κρίση που θα την ακολουθήσει- για τη διάσωση των τραπεζών της. Η άρνηση της ΕΚΤ στο όνομα της αδυναμίας “νομισματοποίησης” του χρέους από την ίδια, ανοίγει πλέον τον ασκό του Αιόλου για την Ισπανία.
Τα spreads έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι με απειλητική ταχύτητα, συμπαρασύροντας και την Ιταλία. Οι αγορές έχουν στρέψει τους προβολείς τους στην Μαδρίτη, χωρίς να σβήσουν εκείνους που φωτίζουν τις εξελίξεις στην Αθήνα ενόψει των εκλογών…
Για το τι θα ακολουθήσει κανείς ακόμα δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι η βαθύτατη ανησυχία έχει επιστρέψει τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Φρανκφούρτη. Και αυτό γιατί, για άλλη μια φορά, τα γεγονότα αποδεικνύονται ισχυρότερα των καθησυχαστικών δηλώσεων των υπευθύνων της Ε.Ε.
Από τα δύο άκρα της Ευρωζώνης, Αθήνα και Μαδρίτη, τα μηνύματα πλέον υποχρεώνουν τον γαλλογερμανικό άξονα να αναθεωρήσει την ατζέντα του για την Σύνοδο Κορυφής της Ιουνίου.
kafeneio-gr.blogspot.com

Αν είναι να “χρεοκοπήσουμε” γιατί έδωσαν τα λεφτά στις Τράπεζες;

Share

Στις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στο κούρεμα, δόθηκαν τη Δευτέρα τα 18 δις ευρώ της ενίσχυσης από το Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP αλλά και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Από αυτά η μοιρασιά στις τράπεζες ήταν ως εξής: Η Εθνική έλαβε 7,43 δισ. ευρώ, η Τρ. Πειραιώς 4,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,97 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.  Με τα κεφάλαια αυτά αποκαθίσταται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες αποκτούν τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή λειτουργία τους υπέρ της πραγματικής οικονομίας».
Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μήπως θα πρέπει να απαντηθούν και τα εξής:
- Γιατί οι ξένοι μας δίνουν τα 18 δις αν ήταν να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε σε λίγες εβδομάδες; Μήπως παραέπαιξαν το παιχνίδια τους και πρέπει να σταματήσουν γιατί με τους εκβιασμούς δε βγαίνει τίποτε;
- Οι τράπεζες που πήραν τα λεφτά με την εγγύηση του κράτους, πότε θα κρατικοποιηθούν; Ή θα συνεχίσει ο ελληνικός λαός στη σκληρή λιτότητα και οι μεγαλοτραπεζίτες θα συνεχίσουν να είναι μια χαρά;
- Τώρα που αποκαταστάθηκε η ρευστότητά τους, μήπως να αρχίσουν αν δίνουν τίποτε χρήματα στην πραγματική οικονομία; Να ξεκινήσουν πάλι τα δάνεια σε επιχειρήσεις και πολίτες ώστε να κινηθεί η οικονομία, να ανοίξουν οι δουλειές και να μειωθούν οι άνεργοι;
Διότι καλά τα λεφτά που δόθηκαν αλλά δε θα έχουν αντίκρισμα αν δεν αλλάξει τίποτε στην αγορά και στα νοικοκυριά.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink
 

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Fitch: Απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ



Οικονομία (Ελλάδα) 29/05/2012 11:56:00
Απίθανο παραμένει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Απίθανο παραμένει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου, Τζον Όλερτ, σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση στο αξιόχρεο των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση», δήλωσε ο Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.
Όπως σημείωσε, η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. «Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη , γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε ο αξιωματούχος της Fitch.
Το Μάρτιο, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας ΑΑΑ από σταθερό σε αρνητικό και διατήρησε αρνητικό και το αξιόχρεο ΑΑΑ της Γαλλίας. «Κανείς δεν μπορεί βέβαια να κάνει δήλωση ότι θα υπάρξει σύντομα σταθερότητα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο Όλερτ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

«Ισπανική υποχώρηση» για το ευρώ



Κάτω από τα 1,25 δολάρια - κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών - έπεσε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας.
Κάτω από τα 1,25 δολάρια - κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών - έπεσε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας.
Αρνητικά επηρέασαν το ενιαίο νόμισμα και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Egan - Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε ΒΒ- από Β.
Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί τάχιστα όσον αφορά τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν την Ισπανία να μην βυθισθεί στην κρίση χρέους, την ώρα που το μέλλον του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία [Βλέπε άρθρο] .
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η 40χρονη πολιτικός τόνισε ότι «εάν η ΕΕ δεν ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ με κάποιου τύπου μηχανισμό, τότε το ζήτημα δεν είναι ποιος θα φύγει από το ευρώ, το ζήτημα θα είναι η ίδια η ΕΕ. Τι είναι η ΕΕ δίχως το ευρώ;».
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία σημείωσαν «βουτιά» τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να συλλέγονται τα εν λόγω στοιχεία το 2003 http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2184935 .

Πληρώνουν μόνο οι... μικροί

Ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ετέθησαν σε διαδικασία «τακτοποίησης» τις πρώτες δυο ημέρες εφαρμογής της νέας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά το... υπουργείο Οικονομικών προβληματίζεται για το γεγονός ότι μόνο οι μικρο-οφειλέτες προσέρχονται στις εφορίες, καθώς τα χαμηλά πλαφόν για τη ρύθμιση χρεών που έχουν τεθεί κατ’ επιταγήν της τρόικας αποδεικνύεται ότι λειτουργούν αποτρεπτικά.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τις πρώτες δυο ημέρες εφαρμογής της ρύθμισης (28-29 Φεβρουαρίου) κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση πάνω από 28.000 φορολογούμενοι (κυρίως με μικρές οφειλές) καταβάλλοντας παράλληλα την πρώτη δόση των 100 ευρώ στα γκισέ των εφοριών. Λόγω της παράτασης όμως που δόθηκε, έως τις 30 Μαρτίου, για την ένταξη στη ρύθμιση, η προσέλευση μειώθηκε αισθητά και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι συνολικές αιτήσεις υπαγωγής μόλις που ξεπερνούν τις 30.000.

«Πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί το γεγονός ότι τα πλαφόν για τα ποσά που μπορούν να ρυθμιστούν (10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 75.000 για τις επιχειρήσεις) αποκλείουν πολλούς υπόχρεους. Πάντως όσοι ξεπερνούν τα πλαφόν μπορούν να αξιοποιήσουν την παλιότερη ρύθμιση των 36 δόσεων (αντί 24 που προβλέπει η νέα ρύθμιση) χωρίς πλαφόν, αλλά θα πρέπει να προπληρωθούν όσοι μήνες έχουν περάσει από τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τη λίστα των οφειλετών - φυσικών προσώπων που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών:

- Δεκαπέντε φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας, με τον πρώτο της λίστας να οφείλει το ιλιγγιώδες ποσό των 952 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα 15 αυτά άτομα οφείλουν 3,2 δισ. ευρώ.

- Από 50 έως 100 εκατ. ευρώ χρωστούν 15 άτομα. Το συνολικό ύψος των χρεών τους ανέρχεται στο ποσό των 916,23 εκατ. ευρώ.

- Από 25 έως 50 εκατ. ευρώ οφείλουν 64 άτομα. Το σύνολο των χρεών φθάνει τα 2,22 δισ. ευρώ.

- Από 10 έως 25 εκατ. ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με συνολικό χρέος 2,89 δισ. ευρώ.

- Οφειλές πάνω από 5 εκατ. ευρώ και μέχρι 10 εκατ. ευρώ έχουν 290 άτομα. Χρωστούν 1,83 δισ.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπερβαίνουν τα 42 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί, με το νέο μνημόνιο, να εισπράξει φέτος 2 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και να βάλει στα ταμεία το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.
 


«Η ΕΕ να στείλει καθαρό μήνυμα σε χώρες που θα γίνουν εκλογές»

καθαρο,εκλογες,στειλει,ευρωπη,οφειλει
 Η ευρωπη οφείλει να κινηθεί τάχιστα όσον αφορά τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν την Ισπανία να μην βυθισθεί στην κρίση χρέους, καθώς η τύχη του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος βρίσκεται επί ξυρού ακμής, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς από την έδρα της κυβέρνησης, στο Μέγαρο της Μονκλόα στη Μαδρίτη, η 40χρονη πολιτικός τόνισε πως «εάν η ΕΕ δεν ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ με κάποιου τύπου μηχανισμό, τότε το ζήτημα δεν είναι ποιος θα φύγει από το ευρώ, το ζήτημα θα είναι η ίδια η ΕΕ. Τι είναι η ΕΕ δίχως το ευρώ;».

«Είναι για το μέλλον του ευρώ», τόνισε η Σάενθ ντε Σανταμαρία, της οποίας η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως 19 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζές της, ενώ και οι αυτόνομες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Η Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε επίσης πως οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα και τη Γαλλία θα πρέπει να γνωρίζουν εάν η ευρωπη ως σύνολο θα στηρίξει τις χώρες που σφίγγουν το ζωνάρι προκειμένου να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές ρήτρες για μεγαλύτερες περικοπές στις δημοσιονομικές τους δαπάνες.

«Πιστεύω πως τα ευρωπαϊκά ιδρύματα έχουν πλήρη γνώση, ιδίως την παρούσα στιγμή, ότι θα πρέπει να στείλουν ένα καθαρο μήνυμα στις χώρες που έχουν εκλογές», τόνισε.

«Το μήνυμα από την ΕΕ θα πρέπει να είναι πως οι σοβαρές κυβερνήσεις αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα με την οποία αυτές λειτουργούν. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τους πολίτες που πρέπει να λάβουν πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.
Αναδημοσίευση απο http://www.newsbeast.gr/