Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Το ευρώ ως κοινή ευρωπαϊκή κατάκτηση

Αναμφίβολα το θέμα των ημερων είναι η παραμονη μας ή αποπομπή μας από τις χώρες του ευρώ. Πολλές οι έμμεσες αλλά και άμεσες και απροσχημάτιστες απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με τη Γερμανία να σέρνει το χορό αλλά και άλλα κράτη να γελούν ικανοποιημένα κάτω από τα μουστάκια τους για το ιδιότυπο αυτό στρίμωγμα της Ελλάδας.
Κανείς τους όμως δεν φαίνεται να σκέφτεται ότι το ευρώ δεν ανήκει σε κανένα λαό μεμονωμένα για να το δίνει ή να το παίρνει πίσω κατά το δοκούν. Το ευρώ αποτελεί μια κοινη ευρωπαϊκή κατακτηση και μόνον έτσι δικαιούται ο καθένας να το αντιμετωπίζει.
Η έλευση του ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης και η καθιέρωσή του ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο είχε πολλαπλές θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το αν το ευρώ βοηθάει ή δυσχεραίνει τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε μίας χώρας ξεχωριστά μπορεί να είναι αντικείμενο μελέτης επιστημόνων. Το αν όμως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σ'αυτό το δικαιούνται ή όχι σίγουρα δεν μπορούν να το καθορίζουν οι "ισχυρές" και μόνον χώρες. ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ κοινη ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ κατακτηση ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ.
Ο κάθε λαός πλήρωσε και πληρώνει κάποιο, μικρό ή μεγάλο, τίμημα προκειμένου να χρησιμοποιεί αυτό το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να απολαμβάνει τα αντίστοιχα οφέλη. Αποτελεί αντικείμενο της κάθε χώρας και μόνον να εξετάσει αν αυτό το καθεστώς την ωφελεί ή τη βλάπτει και αναλόγως να πράξει.
Αν π.χ. η Γερμανία κρίνει ότι την βλάπτει να έχει κοινό νόμισμα με την Ελλάδα ας αποφασίσει αυτή για τον εαυτό της αν θέλει να συμμετέχει σε αυτό ή όχι. Δεν δικαιούται όμως, ούτε νομικά αλλά ούτε και ηθικά, να αποπέμψει μια χώρα όπως η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ούτε καν να της υποδεικνύει το τι πρέπει να κάνει και αυτό γιατί η Ευρωζώνη είναι κοινή ευρωπαϊκή κατάκτηση και άρα κατάκτηση και της Ελλάδας. Μπορεί λοιπόν η Γερμανία να ζητήσει να αποχωρήσει αν το θέλει. Το τι θα πράξει η Ελλάδα είναι θέμα και μόνον της Ελλάδας. Και πρέπει οι Έλληνες νηφάλια και με ψυχραιμία, κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια σε όποιες απειλές να κρίνουμε αν θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη ή να αναζητήσουμε λύσεις για να απομακρυνθούμε από αυτήν.
Αυτό είναι το μόνο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε και όχι αν ψηφίζοντας το ένα ή το άλλο κόμμα προκαλούμε κάποιους άλλους Ευρωπαίους να μας βγάλουν από την ευρωζώνη.
Γ.Β. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου