Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Citi: H Ελλάδα θα βγει από το ευρώ – Στο 60% η υποτίμηση, στο 10% η ύφεση


Citi: H Ελλάδα θα βγει από το ευρώ – Στο 60% η υποτίμηση, στο 10% η ύφεση

Ο δημιουργός της λέξης «Grexit» προβλέπει τώρα ότι η χώρα μας ούτε λίγο ούτε πολύ, σε επτά μήνες από σήμερα και συγκεκριμένα την… Πρωτοχρονιά του 2013, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα…

Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος και μάλιστα την 1η Ιανουαρίου και το νέο νόμισμα της χώρας θα «υποτιμηθεί άμεσα κατά 60%» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Willem Buiter, επισημαίνοντας ωστόσο πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, όμως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η χώρα θα ξεμείνει από μετρητά μέχρι το τέλος του Ιουνίου και μετά δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του χρέους και να πληρώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και των συντάξεων.
Όπως σημειώνει ο Buiter, oι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου του , ίσως και να οδηγήσουν και πάλι στην αδυναμία σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περιμένουν να δουν ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές του επόμενου μήνα πριν από την εκταμίευση περισσότερης βοήθεια.
Ο Buiter προειδοποιεί λοιπόν πως οι εκλογές δεν θα καταλήξουν σε μια βιώσιμη κυβέρνηση που να μπορεί να ακολουθήσει το σχέδιο της τρόικας, και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της, και στην αναστολή της χρηματοδότηση από το EFSF και το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο οικονομολόγος εκτιμά πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, είτε άμεσα είτε μέσω του ελληνικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), αλλά μόνο μέχρι τις 17 Ιουνίου. Μετά τις εκλογές όμως, όπως προσθέτει, θα αλλάξουν όλα και θα σημάνουν και το τέλος της βοήθειας της τρόικας προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με την Citigroup, υπό αυτές τις συνθήκες, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα εξανεμιστούν και αναγκαστικά η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
Έτσι, όπως εξηγεί ο Buiter, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρω-μπλοκ θα προκαλέσει τα εξής:
  • Πρώτον θα υπάρξει άμεση υποτίμηση της τάξης του 60% του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ. Η νέα δραχμή θα παραμείνει υποτιμημένη έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών.
  • Δεύτερον, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 400% έως το 2013 και το 2015 η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της.
Επίσης, η ύφεση θα βαθύνει επικίνδυνα, με το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται ακόμη και 10% το 2013. Ωστόσο, θα μπορούσε να ανακάμψει κατά 4-5% το 2015-2016, καθώς τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα θα αναζωογονήσουν της εξαγωγές, και ιδιαίτερα τον τουρισμό.
Τέλος, ο πληθωρισμός στη χώρα θα εκτοξευθεί στο 20% το 2013 και το 2014.
Σύμφωνα με τη Citi, η ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ συνδέεται στενά με τα περιορισμένα αποθέματα της χώρας σε μετρητά, τα οποία θα εξαντληθούν πολύ πριν από το τέλος του έτους. Όπως τονίζεται, η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να προκληθεί από την ανάγκη της κυβέρνησης να τυπώσει χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες της .
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας, ο Buiter σημειώνει ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα της χώρας, κάποιο πρόγραμμα της τρόικας αναμένεται να συμφωνηθεί κατά το τρέχον έτος ή στις αρχές του 2013. Κύριος στόχος του θα είναι να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επίσης.
Εκτιμά επίσης ότι θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία καθώς και ακραίες κινήσεις πολιτικής, με την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκιά στο 0,5% και να προχωρά σε νέο πρόγραμμα LTRO.
Επίσης, θα υπάρξει στήριξη των ισπανικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων και όπως επισημαίνεται το θέμα των ευρωομολόγων δεν αναμένεται να προχωρήσει σύντομα. Όμως εάν υπάρξει κλιμάκωση του bank run από τις χώρες της περιφέρειας, τότε η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει στην κοινή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων καθώς και σε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινή χρηματοδότηση.

ekourt@kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου