Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Bloomberg: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε την «μητέρα» όλων των κρίσεων!

Bloomberg: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε την «μητέρα» όλων των κρίσεων!
Με ένα άρθρο τιτλοφορούμενο «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η καταστροφή της θα είναι άνευ σημασίας», το Bloomberg υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ είναι «σοβαρό λάθος».
Θα πρόκειται για ένα βήμα καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους υπόλοιπους της νομισματικής ένωσης, επισημαίνοντας ότι μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα άνοιγε τον δρόμο για γκρέμισμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο ήταν επίσης μέχρι πρότινος «αδιανόητο».
«Επανήλθε το χάος στην Ελλάδα και έρχονται νέες εκλογές που κανείς δεν περιμένει να δώσουν κάποια λύση. Οι εξοργισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό είναι μέγα λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν λιγότερο καταστροφική από όταν η ΕΕ την θεωρούσε αδιανόητη- και (δεν θα ήταν καταστροφική) μόνο για την Ελλάδα» γράφει ο Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα «συναινετικό διαζύγιο», αφού θα προκαλούσε την «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων» όπως αναφέρει ο οικονομολόγος B. Eichengreen.
Θα μπορούσε να πει κανείς, ας αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει και να δούμε τι θα συμβεί. Αυτό θα ήταν μια ωφέλιμη εμπειρία για τους Έλληνες και θα χρησίμευε ως παράδειγμα στους υπόλοιπους για να μην κάνουν το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα θα ήταν ευρύτερες.
Το γεγονός ότι όντως η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή ώστε να μην αποτελεί συστημική απειλή προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ο λόγος γράφει το ethnos.gr, που η ΕΕ επέτρεψε την κρίση να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί και αυτό είναι ένα «θαυμαστό» παράδειγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας.

1 σχόλιο:

  1. Είναι όντως τρομερό αυτό που συμβαίνει. Το ευρώ είναι λογιστικό "προϊόν" κατασκευής κατά τα μερκαλιντιστικά μέτρα των ισχυρών εμπνευστών του. Έγινε η εισαγωγή του σε όλες τις εθνικές οικονομίες που λειτουργούν ανισόμετρα , με νεοφιλελεύθερα προτάγματα και με στόχο την εξυπηρέτηση του κερδοφόρου παρασιτισμού (ιδίως στην Ελλάδα). Τώρα που έχει φθάσει ή ώρα του "ταμείου" και της τελικής εφόδου αναδιανομής και αναδόμησης της πίττας, τώρα εμφανίζουν οι "σχεδιαστές" της υποταγής , το πόσο κακό θα είναι να φύγουμε από το ευρώ, το πόσο κακό είναι η ακυβερνησία. Λες και το ευρώ καθώς και οι "κυβερνήσεις" που το υπηρέτησαν - έως τώρα -
    δεν οδήγησαν την χώρα σε αυτό το απύθμενο χάλι. Μόνο μια ρηξηκέλευθη πολιτική με όλες τις κατεστημένες δομές της αρπαχτής και της αλλοτρίωσης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Και αυτή δεν είναι άλλη από την προτεινόμενη πολτική της "ΚΟΙΝΩΝΙΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή