Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Οι καταθέτες στέλνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ


RE+D Magazine
22-05-2012, 10:29
«Οι Έλληνες έχουν αντισταθεί σθεναρά στις μέχρι τώρα σκληρές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη τα τελευταία 2,5 χρόνια σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας που τους δόθηκε». Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το περιοδικό TIMES χαρακτηρίζει «αναπόφευκτη» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε κεντρικό άρθρο του.

Δύο επιπλέον λόγοι που μαθηματικά οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό είναι:

  • Οι τελευταίες εκλογές δεν κατάφεραν να αναδείξουν κυβέρνηση και ακόμα και στην περίπτωση που οι εκλογές της 17ης Ιουνίου φέρουν κάποια πολιτική σταθερότητα η πιθανότητα να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης όπως έχει προγραμματισθεί είναι σχεδόν μηδενική. 

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές, υποστήριξε κόμματα που είτε θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους της διάσωσης, είτε να καταγγείλουν συνολικά τη συμφωνία.
«Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να συμφωνήσει με την ΕΕ μια καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», υποστηρίζει το άρθρο του TIMES magazine, «υπάρχει ένα άλλο ανοικτό μέτωπο που σπρώχνει την Ελλάδα έξω από το ευρώ». Οι Έλληνες σηκώνουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, φαινόμενο που έχει ενταθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες.
Ντόμινο 
Χαρακτηριστικά μόνο σε μια μέρα την προηγούμενη βδομάδα σηκώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες περί τα €700 εκατ. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ καλύπτει το κενό ενεργώντας ως ο δανειστής έσχατης ανάγκης, αλλά αυτό εκθέτει σε κίνδυνο την ίδια. Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ΕΕ, θεωρείται δεδομένο ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιδράσουν οι καταθέτες των υπόλοιπων ασθενών οικονομιών της ευρωζώνης, όπως των ισπανικών και των ιταλικών τραπεζών. 

Στο σημείο αυτό θα απαιτηθούν λύσεις, όπως η καθιέρωση κάποιου είδους καθεστώτος εγγυήσεων παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Federal Deposit Insurance στις ΗΠΑ, ενώ η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, θα απαιτήσει ακόμη περισσότερους πόρους από την ζώνη του ευρώ και οικονομίες όπως η Γερμανία. Και τα δύο βήματα θα αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου