Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ρεν - Ντράγκι: Αποφάσεις τώρα για να αποφύγουμε διάλυση της ευρωζώνης

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Την ανάγκη να υποστηριχθεί το ευρώ με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να επιβιώσει και να ευημερήσει, επεσήμανε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, ενώ σε ανάλογες εκκλήσεις προέβη και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Ρεν - Ντράγκι: Αποφάσεις τώρα για να αποφύγουμε διάλυση της ευρωζώνης
«Χρειαζόμαστε μια αυθεντική κουλτούρα σταθερότητας και μια πολύ αναβαθμισμένη ικανότητα περιορισμού της διάχυσης», δήλωσε μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στις Βρυξέλλες ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ.
«Ετσι είναι, τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε μια διάλυση της ευρωζώνης και να κάνουμε αντιθέτως το ευρώ να επιτύχει», πρόσθεσε.
Ο Ρεν προειδοποίησε όμως ότι, αν άρχιζε αμέσως μια συζήτηση για την έκδοση κοινών ομολόγων όλης της ευρωζώνης, των ευρωομολόγων, θα ήταν μια «ψευδής συζήτηση». Κάλεσε τις χώρες να ευθυγραμμίσουν πρώτα περισσότερο τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και να κινηθούν προς μια χρηματοπιστωτική ένωση.
Απορριοπτικός για τα ευρωομόλογα
«Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας εστιάζοντας σε μια κοινή έκδοση δημοσίου χρέους χωρίς ταυτόχρονη χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα, ούτε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα σταθερότητας στην ευρωζώνη, χωρίς να μοιραστούμε σημαντικά το βάρος της προσαρμογής», δήλωσε ο Ρεν σε μια έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Η επιβολή των στόχων αυτών δια της βίας είναι πράγματι μια ψευδής συζήτηση», δήλωσε.
Επείγουν οι αποφάσεις
Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζονται σαφείς, άμεσες και επαρκείς πολιτικές αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, διαμήνυσε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ξεκαθαρίσουν το όραμα που έχουν για το ευρώ και μάλιστα ταχέως, αλλιώς διακινδυνεύουν μία καταστροφή, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αναπληρώσει το πολιτικό κενό, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αύξησε κι άλλο την πίεση για άμεση ανάληψη πολιτικής δράσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερο να αναλάβει υπερβολική δράση, παρά να αποδειχθεί ανεπαρκής,
«Μπορεί η ΕΚΤ να αναπληρώσει το κενό, της έλλειψης δράσης από τις εθνικές κυβερνήσεις για την δημοσιονομική μεγέθυνση; Η απάντηση είναι όχι», τόνισε ο Ντράγκι, που μίλησε στους Ευρωβουλευτές με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων.
Η κρίση έχει αρχίσει να κλυδωνίζει επικίνδυνα το ισπανικό τραπεζικό σύστημα και ο Ντράγκι σημείωσε ότι μία τραπεζική ένωση θα πρέπει να επιβλέπεται κεντρικά και απαιτεί την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού σχήματος αποθεματικών και ενός αντίστοιχου για την αντιμετώπιση κρίσεων. «Η κρίση έχει καταστήσει εντελώς απεχθή την ανάληψη ρίσκου, σε δραματικό βαθμό» στις αγορές, προσέθεσε.
«Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να έχουν αυτό κατά νου, επειδή είναι προτιμότερο να πάρουμε άσκοπα πολλά μέτρα ευθύς εξαρχής, παρά να κάνουμε λιγότερα (σ.σ. από όσα απαιτούνται). Στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, στην εκτίμηση για τις ανάγκες τους σε ρευστό, είναι καλύτερο να υπερβάλουμε προς τα πάνω».
  • O πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε επίσης και στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Εurobank, Alpha και Πειραιώς) που είχαν τεθεί εκτός του κλασικού προγράμματος δανεισμού της ΕΚΤ, οι οποίες kai επανεντάσσονται σ' αυτό. Ομως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαίωσή τους, είπε πληρούν εκ νέου τους όρους βιωσιμότητας που ισχύουν για τη συμμετοχή τους στο κλασικό πρόγραμμα δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ.
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου