Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

DER SPIEGEL: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ EFSF!
Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τους Ισπανούς, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα, που δεν έχουν γίνει δεκτά, να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.
Βάσει των γερμανικών σχεδιασμών -γράφει το Spiegel- η Ισπανία θα αντλήσει χρήματα από το ταμείο (το Βερολίνο υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 50-90 δισ. ευρώ) για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης.
Είναι αυτονόητο ότι η χορήγηση προς την Ισπανία έκτακτης χρηματοδότησης από τον EFSF ισοδυναμεί με ευρωπαϊκή ''στήριξη'', η οποία θα επισύρει την επιβολή Μνημονίου για την Ισπανία, ανάλογου με εκείνα που επεβλήθησαν σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία!
Ισπανοί φαίνεται να εκτιμούν ότι πρωτεύει να μην δοθεί η εντύπωση ότι η χώρα τους έχει ανάγκη διεθνούς διάσωσης, προτάσσονται λύση των προβλημάτων τους με ίδια μέσα, αλλά και ευρωπαϊκή λύση «για τα προβλήματα του συνόλου της νομισματικής ένωσης».
«Η Ισπανία θα βγει από τη θύελλα χάρη στις δικές της προσπάθειες και με την υποστήριξη των κοινοτικών εταίρων μας γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας, αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης» είπε το Σάββατο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
«Εάν είναι επείγον να επιλυθούν τα προβλήματα της Ισπανίας το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του συνόλου της νομισματικής ένωσης», είπε ακόμη ο Ραχόι, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των χωρών και να υπάρξουν τα μέσα για την «άμεση κεφαλαιοποίηση της ευρωπαϊκής τράπεζας».

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

1 σχόλιο:

  1. Αφού το Μνημόνιο είναι ευλογία, όπως μας έλεγε κάποιος, γιατί αρνείται η Ισπανία; η Ισπανία ή ο κάποιος έχει δίκιο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή