Ο Νίκος Λέκκας τους καταλογίζει έλλειψη πολιτικής βούλησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Αξιωματούχοι, όπως οι βουλευτές, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει.
«Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Λαγκάρντ. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 10 με 15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 με 45 δις το χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας», δηλώνει ο κ. Λέκκας.
Σημειώνεται πως πριν από μέρες η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε δηλώσει πως «αν οι Έλληνες πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί».
«Οι πολιτικοί μας αρχίζουν τώρα να το καταλαβαίνουν» λέει ο Ν. Λέκκας και προσθέτει πως «τους κατάλληλους νόμους τους διαθέτουμε από το 1996, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ», συμπληρώνει.
Ο κ. Λέκκας ωστόσο καταλογίζει ευθύνες και στις τράπεζες για έλλειψη συνεργασίας «παρά τα δισεκατομμύρια που έδωσαν οι Βρυξέλλες για να τις διασώσουν», όπως λέει.
«Δυστυχώς μέχρι τώρα θα πρέπει να πω ότι καλή συνεργασία με τις τράπεζες δεν υπάρχει. Κάναμε αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί πάνω από 5000 υπόπτων και το πετύχαμε μόνο σε 214 περιπτώσεις. Τα πρόστιμα που επιβάλαμε ήταν της τάξης των 650 εκατ. ευρώ».
Παράλληλα υπογραμμίζει το πρόβλημα της διαφθοράς υπαλλήλων σημειώνοντας πως με το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελεγκτικών υπηρεσιών, το Elenxis, η ΣΔΟΕ εισάγει νέα ενιαία τεχνολογική υποδομή για την διενέργεια ελέγχων.
«Με το Elenxis θα μπορούμε να παρακολουθούμε τι κάνει ο εφοριακός. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα το εγκαταστήσουμε και ελπίζουμε να σταματήσουν το 'λάδωμα' εφοριακών και οι βρώμικες συναλλαγές» καταλήγει.
Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Λέκκας κάνει απολογισμό των επιτυχιών του ΣΔΟΕ από το 2009 επισημαίνοντας ότι ο Μάιος του 2012 ήταν ο πιο επιτυχημένος μήνας από συστάσεως της υπηρεσίας του με φορολογικά έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Πίθανόν να είναι γνωστόν ότι τον περασμένο Δεκ 2011 νομοθετήθηκε ότι όσοι χρωστάνε στο δημόσιο πλέον των 300.000 € μπορούν να προσφύγουν σε ιδρυθεισόμενη επιτροπή προκειμένου να επιτύχουν μια κάποια ρύθμιση. Πολλοί προσέφυγαν στη εν λόγω επιτροπή, προκειμένου να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους, αλλά η εν λόγω επιτροπή δεν έχει, μέχρι σήμερα, συσταθεί. Τις πταίει; Πόσο έχει εξαργυρωθεί η μέχρι σήμερα μη σύσταση της επιτροπής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΓΣ