Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

New York Times: Ότι και να γίνει στη Ελλάδα, το ευρώ θα αποδυναμωθεί

Font Size Larger Font Smaller Font
AddThis Social Bookmark Button
nyt_3Οποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί στην Ελλάδα, το μέλλον του ευρώ είναι αβέβαιο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Από τη Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο και το Τόκιο, γράφει η εφημερίδα, τα βλέμματα των επαγγελματιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι στραμμένα στην Αθήνα.
 
 
Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Μάρκους Κράιγκερ, επενδυτής στο Λονδίνο, για το ευρώ - τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα - δεν έχει μεγάλη σημασία το ποιός θα σχηματίσει κυβέρνηση στην Ελλάδα αφού τελικά αυτό θα αποδυναμωθεί. Ο ίδιος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, πιστεύει ότι το κοινό νόμισμα της ΕΕ θα χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου και μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό.
 
 
«Όλες οι διασώσεις στην Ευρώπη - δύο μόνο για την Ελλάδα μέχρι τώρα - δεν έχουν κάνει και πολλά προκειμένου να περιορίσουν το πρόβλημα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προχώρησαν τώρα από την Ελλάδα σε μεγαλύτερους στόχους όπως η Ισπανία και η Ιταλία» γράφουν οι New York Times. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Κράιγκερ, είναι συστημικό και μόνο όταν υπάρξει μία συνολική λύση θα πάψει το ευρώ να δέχεται πιέσεις,
 
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Κράιγκερ είναι λιγότερο απαισιόδοξος για το μέλλον του κοινού νομίσματος από κάποιους συναδέλφους του καθώς δεν αναμένει μία συνολική διάλυση της ευρωζώνης. Αντίθετα, πιστεύει ότι η Ευρώπη τελικά θα αναδιοργανωθεί και θα σώσει το ευρώ, αν και σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι «πόσος χρόνος θα χρειαστεί για αυτό».
 
 
Οι προβλέψεις του Κράιγκερ για το ευρώ ήταν αρνητικές εδώ και περίπου δύο χρόνια, κάτι που επιδεινώθηκε την περασμένη άνοιξη καθώς η προσοχή στράφηκε από την Ελλάδα σε μεγαλύτερες χώρες. «Πρόκειται πλέον για την επιβίωση της ίδιας της ευρωζώνης. Τότε είδαμε ξεκάθαρα ότι η ευπροσβλητότητα του ευρώ είχε αυξηθεί ακόμη περισσότερο» εξηγεί στους New York Times ενώ εκτιμά ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ακόμη ασφαλής. «Η αμερικανική οικονομία ακόμη θεωρείται ασφαλές καταφύγιο εξαιτίας του βάθους των χρηματοπιστωτικών της αγορών και έχει προφυλαχτεί ικανοποιητικά από το επίκεντρο στην Ευρώπη» λέει.
 
Η επικράτηση των υποστηρικτών της λιτότητας στην Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει προσωρινά το ευρώ, όμως η ανάκαμψη δεν θα διαρκέσει, υποστηρίζει. Ό, τι και να συμβεί στην Αθήνα, οι αμφιβολίες για την Ισπανία και την Ιταλία θα συνεχίσουν να διογκώνονται, προβλέπει ο Κράιγκερ. Πρόκειται για κράτη με τεράστια χρέη που αδυνατούν να επιβάλλουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου να παραμείνουν στις αγορές. «Με 17 χώρες να κάθονται στο τραπέζι, οι αποφάσεις είναι πολύ αργές. Οι αγορές κινούνται γρήγορα. Το διακύβευμα μεγαλώνει» καταλήγει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου