Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τι περιλαμβάνουν τα σενάρια για ελληνική χρεοκοπία

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εξετάζουν, πλέον, ως σενάριο εργασίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κοινοτικά όργανα.
"Η" 16/2

 Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εξετάζουν, πλέον, ως σενάριο εργασίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κοινοτικά όργανα. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας «θα είναι καταστροφικές και θα γίνουν αντιληπτές σε όλη την Ευρωζώνη και πέραν αυτής».

Τόνισε, δε, ότι οι προειδοποιήσεις αυτές είναι «τεκμηριωμένες από εις βάθος οικονομική ανάλυση, την οποία όμως δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας». Για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας προετοιμάζονται και στο Λονδίνο. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, η κυβέρνηση εξετάζει τις συνέπειες και προετοιμάζεται για τον τρόπο που θα αντιδράσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οργανώνεται επιχείρηση διάσωσης των Βρετανών υπηκόων, που θα «παγιδευτούν» στην Ελλάδα χωρίς χρήματα ή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, η αγγλική πλευρά εκτιμά ότι η χρεοκοπία θα συνοδευτεί με επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, υποχρεωτική αργία για κάποιες ημέρες στις τράπεζες και επιβολή ανώτατου ορίου στις αναλήψεις.
Θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα, καθώς θα στερούσε από την Αθήνα το πλεονέκτημα της υποτίμησης, χωρίς να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Εκτιμούν, δε, ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες οικονομίες, πλην όμως προειδοποιούν ότι αν οι επενδυτές αρχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου