Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η Ευρωπαϊκή συμφωνία δεν αποτελεί τελική λύση


22/02/2012 - 20:11

|

Οι θριαμβευτικοί τόνοι για την πρόσφατη συμφωνία επίλυσης του προβλήματος χρέους της Ελλάδας...
 
Η Ευρωπαϊκή συμφωνία δεν αποτελεί τελική λύση
ίσως είναι πρόωροι.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέβλεψαν δύο σημαντικές ομάδες: τους Έλληνες ψηφοφόρους και τους κατόχους ομολόγων που δάνεισαν στην Αθήνα χρήματα, δάνεια τα οποία δεν πρόκειται να αποπληρωθούν. 
Η συμφωνία για μια ακόμη φορά δίνει χρόνο στην Ευρωζώνη.  Οι Έλληνες αξιωματούχοι συμφώνησαν να βάλουν μαχαίρι στις δαπάνες αξίας 325 δις Ευρώ, και να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν από τους επενδυτές να αποδεχτούν λιγότερα από 50 λεπτά του δολαρίου για τα ομόλογα που κατέχουν. 
Εάν όλα πάνε κατ’ ευχή, η Αθήνα για μία ακόμα φορά θα αποφύγει την χρεοκοπία με την εισροή 130 δις Ευρώ. 
Το μελάνι της συμφωνίας δεν πρόλαβε να στεγνώσει και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, το οποίο θα υπογράψει τη συμφωνία, υπενθύμισε σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη τις δύο βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν επικυρωθεί η συμφωνία. 
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε σε δήλωσή της: «Μόλις εφαρμοστούν όσα έχουν προηγουμένως συμφωνηθεί με τους Έλληνες αξιωματούχους και εξασφαλιστεί η συνεισφορά των ιδιωτών (κατόχων ομολόγων), σκοπεύω να προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να υποστηρίξει το πρόγραμμα». 
Πρώτη προτεραιότητα η περικοπή δαπανών της τάξης των 325 δις Ευρώ. 
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δίνη ύφεσης πάνω από 20%.  Το ίδιο χρονικό διάστημα, το ποσοστό ανεργίας έχει υπερδιπλασιαστεί, με τους άνεργους νέους ηλικίας 15-24 χρόνων σε ποσοστό που αγγίζει το 50%.  Κάθε γύρος περικοπών επέτεινε το οικονομικό βάρος στους Έλληνες πολίτες. 
Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν τη συμφωνία τον Απρίλιο, όταν πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί.  Στις αρχές του μήνα ταραχές ξέσπασαν στην Αθήνα και άλλες Ελληνικές πόλεις, όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, κάηκαν δεκάδες κτήρια και επιχειρήσεις. 
Οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας της Τρίτης ελπίζουν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ αξίζει τις θυσίες και τα μέτρα που υφίστανται. Οι προσδοκίες των δύο αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είναι τα κόμματά τους να επανεκλεγούν  με ποσοστά που θα τους επιτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα συνεχίσει να επιβάλει τις περικοπές. 
Το παραπάνω σενάριο όμως μπορεί να αποδειχθεί υπεραισιόδοξο. Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις αγγίζουν ιστορικά χαμηλά για τα δύο μεγάλα κόμματα, και αφήνουν χώρο για μικρότερα αριστερά κόμματα, που αντιτίθενται στις περικοπές, εκτιμούν ο οικονομικός αναλυτής Diego Iscaro και η αναλύτρια Blanka Kolenikova. 
Όπως έγραψαν σε ενημέρωση προς τους πελάτες τους: «Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν μετά τις εκλογές, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζουν επαρκή πλειοψηφία και τότε το πρώτο κόμμα θα αναγκαστεί να συνασπιστεί με μικρότερα και πιο ακραία κόμματα, γεγονός που θα επιφέρει στη χώρα αστάθεια μεσοπρόθεσμα». 
Κάποιοι σχολιαστές αμφισβητούν ότι οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων μπορούν να εφαρμοστούν, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί. «Το πακέτο βοήθειας βασίζεται σε μη ρεαλιστικά οικονομικά δεδομένα και δε θα επιτύχει, όπως δεν πέτυχε και η πρώτη συμφωνία.  Κατά συνέπεια, η Ελλάδα ή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να αποφασίσουν τελικά να σταματήσουν την παροχή βοήθειας τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο BenMay, οικονομολόγος. 
Εξάλλου η συμφωνία αναμένεται να συναντήσει στο δρόμο της ένα ακόμα αξεπέραστο εμπόδιο, πολύ πριν τις εκλογές, όταν λήγει στις 20 Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής ομολόγων αξίας 15 δις Ευρώ, πληρωμή που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.  Η συμφωνία της Τρίτης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πείσει τους κατόχους ομολόγων να δεχθούν εθελοντικά haircutσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Συνεπώς μέχρι τη στιγμή που θα συμφωνήσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι κάτοχοι ομολόγων να κάνουν πράξη την πολυπόθητη συμφωνία της Τρίτης, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποδειχθεί άλλη μία, σε μία σειρά αποσπασματικών λύσεων που έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν την κρίση.
 «Το μόνο που κατάφεραν να πετύχουν οι αξιωματούχοι είναι την καθυστέρηση της χρεοκοπίας για μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες στην καλύτερη περίπτωση», έγραψε ο DennisGartmanστην ενημέρωση προς τους επενδυτές της εταιρίας του.  «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, πιθανόν όμως όχι όσο η παρούσα κυβέρνηση είναι στην εξουσία».
  
Πηγή: ανάλυση του John W. Schoen, Senior Producer στο The Bottom Line on msnbc.com

1 σχόλιο: