Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σόιμπλε: «Όχι» σε συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI - 2/2/2012 8:44:00 μμ

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012 20:44
Τελευταία Ενημέρωση : 02/02/2012 20:51
«Δεν υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει επιπλέον ο δημόσιος τομέας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξηγώντας ότι έχει ήδη συμβάλει με δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Μάιο του 2010.

Κατά της συμμετοχής του δημοσίου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Ν-ΤV.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει επιπλέον ο δημόσιος τομέας», σημείωσε ο Σόιμπλε εξηγώντας ότι έχει ήδη συμβάλει με δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Μάιο του 2010 και ότι ήδη είναι σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για άλλο ένα δάνειο, υπό ορισμένους όρους.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ιδιώτες πιστωτές «κέρδισαν αρκετά από τα (υψηλά) επιτόκια» των ελληνικών ομολόγων και θα πρέπει τώρα να δεχτούν τις απώλειες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται από ορισμένες πλευρές να δεχτεί την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, ώστε να μοιραστεί το βάρος με τους ιδιώτες πιστωτές, ένα ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνεί η Γερμανία. «Η ΕΚΤ ανέλαβε τις ευθύνες της» και «φροντίζει ώστε να υπάρχει ρευστότητα», είπε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στο δάνειο, διάρκειας τριών ετών, που χορήγησε η ΕΚΤ σε τράπεζες χωρών της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.

Επανέλαβε παράλληλα ότι οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στην εξωτερική βοήθεια αλλά να προχωρήσουν στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις για να βγουν από την κρίση. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του γιατί η Ιταλία, μετά την αλλαγή της κυβέρνησής της, ενεργεί προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως κρίνει ο ίδιος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου