23 Φεβρουαρίου 2012
Σαν ένα καράβι που βυθίζεται, περιμένει την διάσωση του αλλά αυτή δεν έρχεται ποτέ, παρομοιάζεται η Ελλάδα σε άρθρο γνώμης της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.
Στο άρθρο αυτό με τίτλο «Ελλάδα καλώς ήλθες στην χαμένη σου δεκαετία», αναφέρεται, ότι «η Ελλάδα είναι καταδικασμένη στην καλύτερη περίπτωση, σε μία συνεχόμενη ύφεση.
Μπορεί το πακέτο των 130 δισ. να βοήθησε ώστε η χώρα να μην εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα, αποφεύγοντας την χρεοκοπία λόγω της ανάγκης πληρωμών ύψους 14,5 δισ. Ευρώ, όμως όλα αυτά μέχρι τις 20 Μαρτίου», αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο αρθρογράφος Ντέμιαν Ρις, η Ελλάδα υπέγραψε να αναλάβει ένα εγχείρημα που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας, πράγμα που σημαίνει πως μέσα σε 2-3 χρόνια θα χρειαστεί και άλλο ένα πακέτο βοήθειας: «H Ελλάδα είναι καταδικασμένη να εξαρτάται από τους χορηγούς της στην Ευρωζώνη, με αντάλλαγμα υποσχέσεις για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν μπορεί να πραγματοποιήσει», επισημαίνει ο Ρις.
Επίσης, σχολιάζεται πως τα 130 δισ. δεν πρόκειται να πέσουν στην πραγματική οικονομία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των 100 δισ. για την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ τα υπόλοιπα θα πέσουν στις προβληματικές τράπεζες της χώρας.
Τέλος, ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας πως το νέο πακέτο βοήθειας θα «κρατήσει» την χώρα μας μέχρι τις 20 Μαρτίου, ενώ από εκεί και έπειτα όλα είναι ξανά ρευστά.
Την ίδια ώρα αναξιόπιστο χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ενώ εξέφρασε την άποψή του πως το «Μνημόνιο 2» δεν θα βγάλει τη χώρα μας από το αδιέξοδο.
Ο Π. Κρούγκμαν υποστηρίζει πως οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, ενώ υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου