Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η ουσία του διλήμματος και το κριτήριο της απόφασης

ΚΥΡΙΑΚΉ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2012

Ένας από τους νόμους του Σόλωνα, που διαμόρφωσε τους θεσμούς της αρχαίας Αθήνας, ήταν: "Κελεύω άτιμον είναι τού έν στάσει μηδέτερος μερίδος γενομένου". Στις κρίσιμες στιγμές κάθε πολίτης όφειλε να παίρνει θέση στα ζητήματα της πόλης. Όσοι γράφουμε σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο συνήθως δεν εκφέρουμε γνώμη για οικονομικά θέματα. Όμως στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα ο καθένας υποχρεούται να πάρει θέση, και γι' αυτό το λόγο αισθανόμαστε κι εμείς, αν και μη ειδικοί, την υποχρέωση να καταθέσουμε την άποψή μας.

Η πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα από το 2010 και μετά βάσει του (πρώτου) Μνημονίου έχει ολοφάνερα αποτύχει. Όπως είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι, η ύφεση της οικονομίας (μείωση του ΑΕΠ) που επήλθε λόγω των οριζόντιων περικοπών και της έκτακτης φορολογίας οδήγησε σε αύξηση (και όχι μείωση) του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, σε απώλεια των "στόχων" που είχαν τεθεί και σε ένα φαύλο κύκλο ολοένα δραστικότερων περικοπών. Το ελληνικό κράτος μοιάζει με σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, ενώ η κοινωνία στενάζει, με τεράστια αύξηση των αυτοκτονιών, της ανεργίας και των αστέγων.

Αυτό που προτείνεται με το "δεύτερο Μνημόνιο" είναι μια ακόμα ισχυρότερη δόση του ίδιου φαρμάκου, η οποία θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε ακόμα χειρότερη ύφεση. Και αυτή η προοπτική είναι που προτείνεται στην ελληνική κοινωνία ως "τελευταία ευκαιρία", καθώς οι υποστηρικτές της προβάλλουν το δίλημμα "νέο μνημόνιο ή χρεωκοπία", προβάλλοντας τον κίνδυνο άδειων ραφιών, ελλείψεων τροφίμων, παύσης πληρωμών μισθών και συντάξεων, κλπ.

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, καλό είναι να λείπουν αυτού του είδους τα εκβιαστικά διλήμματα από την πλευρά των "μνημονιακών", ειδικά όταν αυτά έχουν διαψευστεί στο πρόσφατο παρελθόν. Καλό είναι επίσης να λείπουν οι αλληλοκατηγορίες περί εθνικής προδοσίας και οι συνομωσιολογίες, τις οποίες συνηθίζουν πολλοί "αντιμνημονιακοί". Μπροστά σε τόσο μεγάλες αποφάσεις, θεωρούμε ότι κάθε Έλληνας, όποια θέση κι αν υποστηρίζει, έχει γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως αυτός το αντιλαμβάνεται με τη συνείδησή του. Και παρ' ότι εν τέλει διαφωνούμε με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος στο χθεσινό του διάγγελμα, πρέπει να του αναγνωριστεί η ειλικρινής αγωνία του για το μέλλον του τόπου.

Σε τέτοιες ώρες, καλό είναι επίσης να ξεχνάμε το συναίσθημα και να λειτουργούμε με βάση την ψυχρή λογική. Το ένα συναίσθημα που πρέπει να αποκλείσουμε είναι ηπληγωμένη υπερηφάνεια και ο θυμός, απέναντι σε Γερμανούς και άλλους δανειστές μας. Τα εξοργιστικά δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων δεν οφείλονται μόνο στα δικά τους στερεότυπα αλλά και στις άφθονες λαβές που τους δώσαμε εμείς. Και η πολιτική επιλογή των ευρωπαϊκων κυβερνήσεων να μας δανείσουν (και επιπλέον να ρίξουν το βάρος τους στην πλάστιγγα, ώστε να δεχτούν οι ιδιώτες δανειστές μας το "κούρεμα"), πρέπει να είναι σεβαστή - θα μπορούσαν και να μη μας δανείσουν καθόλου. Προφανώς το κάνουν για λόγους συμφέροντος που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Και προφανώς οι ταπεινωτικές δηλώσεις και συμπεριφορές είναι μέρος της προσπάθειας να πείσουν τους δικούς τους φορολογούμενους για τον τρόπο που διαθέτουν τα χρήματά τους. Δε θέλει κανείς το κακό μας, απλά κοιτάνε το συμφέρον τους. Ας βάλουμε λοιπόν στην άκρη την πληγωμένη υπερηφάνεια - αν ήταν απλώς να θιχτεί η περηφάνεια μας αλλά να σωθεί το μέλλον της χώρας, χαλάλι.

Όμως υπάρχει κι ένα άλλο συναίσθημα που πρέπει να βάλουμε στην άκρη: ο φόβος. Με το φόβο πορευτήκαμε τα δύο τελευταία χρόνια, και δε μας βοήθησε. Με το φόβο πολιτεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου εξ αρχής, ήδη πριν το Μνημόνιο, με τις δηλώσεις περί "Τιτανικού". Ο φόβος είναι που έχει μουδιάσει την οικονομία, την αγορά, τις επενδύσεις, τις ζωές μας. Το φόβο της χρεωκοπίας επικαλούνται όσοι δέχονται και παρουσιάζουν το δεύτερο Μνημόνιο ως μονόδρομο. Μάλιστα ταυτίζουν εκφοβιστικά την πιθανή στάση πληρωμών με την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η πρώτη είναι ζήτημα ελληνικής επιλογής και η δεύτερη απολύτως απίθανη. Επισείουν και το φόβο των ελλείψεων βασικών ειδών σε περίπτωση στάσης πληρωμών, ο οποίος ομολογουμένως δεν είναι αβάσιμος, και ίσως αυτός οδήγησε και ορισμένους πολιτικούς ηγέτες σε αναδίπλωση... Αλλά ως απάντηση στο φόβο ταιριάζει μόνο ο στίχος του Κάλβου:

"Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσιν.
Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία"


Σε τέτοιες ώρες, ο λόγος πρέπει να δίνεται στην ψυχρή λογική. Η λογική και άρα κρίσιμη ερώτηση είναι μία και απλή: Δίνουν η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εξέλθει από την κρίση και να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο;
Πρέπει κατ' αρχήν να αναγνωριστεί ότι μια κρίσιμη διαφορά του νέου προγράμματος, σε σχέση με αυτό του "πρώτου Μνημονίου" είναι ότι συνδυάζεται με το λεγόμενο PSI, δηλαδή τη συμφωνημένη από τους ομολογιούχους απώλεια της αξίας των ομολόγων τους. Αυτή η λύση, αν είχε εφαρμοστεί το 2010 χωρίς να θεωρούνται "ταμπού" τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ίσως να είχε πετύχει. Αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι το σημερινό "κούρεμα", με τη σημερινή δυναμική της οικονομίας, είναι βιώσιμο. Αυτό άλλωστε αντανακλά η συνεχής αύξηση του ύψους του "κουρέματος", από τότε που πρωτοσυζητήθηκε: την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, λόγω της ραγδαίας μείωσης του τελευταίου.

Η απάντηση στο ερώτημα, κατά πόσον η προτεινόμενη λύση είναι βιώσιμη, είναι δυστυχώς αρνητική, και δεν τη δίνουμε εμείς, αλλά ένα από τα κεντρικότερα πρόσωπα της υπόθεσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μόλις προχθές δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι με το προτεινόμενο πρόγραμμα το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο, καθώς σε βάθος χρόνου μειώνεται στο 136% και όχι στο 120% του ΑΕΠ. Ανάλογες προβλέψεις έγιναν και από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, αλλά και από πολλούς οικονομολόγους διεθνώς.

Επομένως το "πακέτο" που βρίσκεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, δεν είναι λύση, αλλά ένα ακόμα σκαλί προς το γκρεμό. Γι' αυτό άλλωστε, όπως σωστά έχει επισημάνει ο Γ. Βαρουφάκης, κανείς πια δεν ισχυρίζεται ότι αυτό το πακέτο συνιστά "διάσωση". Απλά θέτουν το δίλημμα "ή αυτό ή κάτι χειρότερο". Συνεπάγεται όμως πραγματικά η απόρριψη του "Δεύτερου Μνημονίου" κάτι χειρότερο;

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του που δημοσιεύσαμε εδώ, ο Γ. Βαρουφάκης έγραψε ότι η απόρριψη του Δεύτερου Μνημονίου και η στάση πληρωμών το Μάρτιο δεν συνεπάγεται αυτονόητα την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, ούτε καν τον εξαναγκασμό της σε οικειοθελή έξοδο μέσω πιστωτικής "ασφυξίας", όπως ισχυρίζονται (με ειλικρινή φόβο οι περισσότεροι) πολλοί σχολιαστές. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε επιστημονικά τη θέση αυτή, θυμίζουμε όμως ότι ο Βαρουφάκης έχει αποδειχθεί σωστός σε κάθε πρόβλεψή του από την αρχή της κρίσης. Και θυμίζουμε ότι σε μια άλλη φάση κρίσης, στις αρχές Νοεμβρίου που η κυβέρνηση Παπανδρέου έπνεε τα λοίσθια, ο επίτροπος Όλι Ρεν στιγμιαία υποχώρησε από την εμμονή σε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλώνοντας ότι η έκτη δόση θα εκταμιευόταν ασχέτως αυτού... Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σήμερα, με τη γερμανική πλευρά να έχει ήδη εξετάσει σενάριο προσωρινής δανειοδότησης της Ελλάδας για να μη διακινδυνευτεί η αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν το Μάρτιο. Δεν αποκλείεται λοιπόν, σε περίπτωση απόρριψης του δεύτερου Μνημονίου από την ελληνική Βουλή, να μπει σε εφαρμογή το "σχέδιο Β".

Από την άλλη πλευρά, ίσως να μην υπάρχει πια "σχέδιο Β" για την Ελλάδα, γιατί δεν αποκλείεται να έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου το κόστος της διάσωσής μας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της χρεωκοπίας μας - με λίγα λόγια, στο σημείο όπου οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θωρακίσει επαρκώς τα τραπεζικά τους συστήματα για να αντέξουν στην ελληνική στάση πληρωμών. Και επειδή πράγματι η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό βρίσκεται πολύ χαμηλά, υπάρχει περίπτωση (αντίθετα από τις απόψεις που εκφράζει ο Γ. Βαρουφάκης), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πάψει να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση στάσης πληρωμών, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που περιγράφονται.

Αλλά το ερώτημα είναι: το σημερινό πακέτο προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική; Η απάντηση είναι όχι: οδηγεί βαθύτερα στην ύφεση και τελικά στην κατάρρευση, στερώντας την Ελλάδα από τη δημόσια περιουσία και τα εργαλεία που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότησή της (Λυγερός).

Απόψε, η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο. Αλλά, ακόμα και αν αυτό συμβεί, δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Θα είναι η αρχή μιας ανηφορικής πορείας. Και από τη Δευτέρα κιόλας, θα πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα για τους κραδασμούς που θα έρθουν. Όπως και να έχει, κανένας από τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας δεν είναι εύκολος.

5 σχόλια:

Mithridates 12 Φεβρουαρίου 2012 6:27:00 μ.μ. EET
“The Only Thing We Have to Fear Is Fear Itself”

Η ομιλία του Φρανγκλίνου Ρούζβελτ επί τη αναλήψει της προεδρίας του το 1933, μέσα στην κρίση από το οικονομικό κραχ του 1929, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα μιας και οι ομοιότητες με την σημερινή Ελλάδα είναι αρκετες.


http://historymatters.gmu.edu/d/5057
AegeanHawk 12 Φεβρουαρίου 2012 6:55:00 μ.μ. EET
"Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"

Ο αριθμός-όγκος των άρθρων, δηλώσεων, απόψεων, θεωριών και προβλέψεων είναι τόσο μεγάλος που είναι πλέον "μη διαχειρίσημος"......

"Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια"

Ηρθε η "ώρα μηδέν", ώρα για έργα και πράξεις. Τέρμα τα "πολλά λόγια". 
Τέρμα και η πλάκα (Βενιζέλος χτες στην επιτροπή της Βουλής).
Τέρμα και το "τέλεια".
Ανώνυμος 12 Φεβρουαρίου 2012 8:08:00 μ.μ. EET
Αγαπητο Ενκρυπτω,

Σεβαστη η αναλυση και η προτροπη για ψυχραιμια. 

Δεν υπαρχει λογος ομως να ξεχασουμε τα τρομακτικα εγκληματα και προδοσιες που εχουν γινει εις βαρος του Ελληνικου εθνους και κρατους. 

Οχι, δεν ειναι σωστο να λεμε οτι ο καθε "Ελληνας" εχει γνωμονα το εθνικο συμφερον. Να αρχισουμε απο αυτο που καθ'ονομα ειναι Βουλη των Ελληνων αλλα ειναι ενας οχετος απο απατεωνες, εγκληματιες και προδοτες που λιμαζονται τον Ελληνικο λαο; Οταν οι Ελληνες πεινουν και αυτοι οι αλητες διατηρουν προυπολογισμο Βουλης 200 εκαττομυριων ευρω, στα φανερα, και ποιος ξερει ποσα στα κλεφτα, οχι δεν τους αναγνωριζουμε ειλικρινη αγωνια για το μελλον του τοπου. Μονο ιδιοτελη αγωνια για τις τσεπες τις δικες τους και των οικογενειων τους. 

Επειτα με την προσοχη τωρα στραμμενη στο οικονομικο προβλημα, ας μην ξεχναμε οτι αυτο ειναι το ευκολο μερος του μεγαλυτερου προβληματος που ειναι η επιβιωση της Ελλαδας σαν κρατος και του Ελληνικου λαου σαν εθνος. 

Ο βασικος λογος που μιλαμε για προδοσιες, αντι να τις χαρακτηριζουμε αποτυχιες, ειναι επειδη οταν ο Παπανδρεου μας εσπρωχνε στον οικονομικο γκρεμο για να μας παραλυσει, απο την αλλη πλευρα με κατεπειγουσες διαδικασιες κατεστρεφε την εθνικη συσταση της Ελλαδας με ολα αυτα τα λαθρονομοσχεδια για ελληνοποιηση αλλοδαπων, το ανοιγμα των συνορων της χωρας, την πλημμυρα απο λαθραιους, τις προδοτικες συμφωνιες για το Αιγαιο, την αποδομηση των ενοπλων δυναμεων, τις επιθεσεις εναντιον καθε τι ελληνικου, την προωθηση ανθελληνων σε θεσεις κρατους και σε πανεπιστημια, και τα λοιπα. 

Αν ξεπερασουμε το οικονομικο προβλημα, μετα θα εχουμε μπροστα μας το πολυ δυσκολοτερο προβλημα της ανασυγκροτησης της χωρας (αν υπαρχει ακομα) και του εθνους… Πως θα απαλλαγουμε απο τα εκαττομυρια των λαθραιων; πως θα τους διωξουμε εξω ολους αυτους που μπηκαν μεσα παρανομα; πως θα ξαναβρουμε τον ελληνικο εαυτο μας, που οι νεοτερες γενιες ουτε καν διδασκονται στα σχολεια; 

Θα ξημερωσει μια μερα μετα απο δεκα χρονια η εικοσι χρονια οταν θα βγαινουμε απο τον ληθαργο της οικονομικης κρισης για να συνειδητοποιησουμε οτι οι Ελληνες δεν αποτελουν παρα τον μισο πληθυσμο σε μια χωρα οπου οι μισοι ανηκουν σε εναν οχετο που εχει μπει μεσα παρανομα; Οταν τοτε καποιοι θα μιλανε για "λυση" του προβληματος - που για πολλους λυση του προβληματος ειναι η εξοντωση της χωρας και του Ελληνικου εθνους, οι νεο-Ελληνες θα εχουν αποδειχτει για ακομα μια φορα οτι κοιμουνταν ορθιοι παραγνωριζοντας το προβλημα που εβραζε διπλα τους; 

Αυτοι που φωναζουν στο πλευρο των Ελληνων στην αντιμετωπιση του οικονομικου προβληματος τωρα, θα εξακολοθουν να ειναι Ελληνες οταν θα πρεπει να επανορθωσουμε την Ελλαδα σαν κρατος και σαν εθνος; Η θελουν τωρα να αναδειχτουν σωτηρες με αφορμη το οικονομικο προβλημα προκειμενου να φανερωσουν μετα τον πραγματικο τους εαυτο και να θανατωσουν τον Ελληνισμο; 

Δεν εχουμε την πολυτελεια να ασχολουμαστε μονο με το οικονομικο προβλημα και να αφηνουμε τα προβληματα της χωρας και του εθνους για αργοτερα. Πρεπει να τα βαλουμε ολα μαζι μπροστα μας και να τα λυσουμε.
Μυκηναίος 12 Φεβρουαρίου 2012 8:19:00 μ.μ. EET
Αν και δεν ειδικεύεστε σε οικονομικά θέματα είσαστε εν γένει εύστοχοι. Σε ένα μόνο πράγμα με βρίσκετε επιφυλακτικό, για να μην πω αντίθετο:

Το τελευταίο για το οποίο αγωνιά ο κ. Παπαδήμος και οι λοιποί πολιτικοί φωστήρες είναι το μέλλον του τόπου.
Alexandros 12 Φεβρουαρίου 2012 9:16:00 μ.μ. EET
Ακούω και αυτή τη στιγμή που σας γράφω, τις 
ομιλίες στη βουλή πριν την ψήφιση. Το 
συμπέρασμά μου, που δεν είναι τωρινό, αλλά 
ενισχύεται μέρα με τη μέρα, είναι πως οι 
άνθρωποι στη βουλή είναι πολύ 
επικίνδυνοι. Ο Κύριος Βενιζέλος μας είπε 
πως τα πιο "δύσκολα" του μνημονίου είναι οι 
μεταρρυθμίσεις, άρα θεωρεί πως το 
σημαντικότερο είναι το πολιτικό κόστος 
και όχι το καλό της πατρίδας, επίσης μας 
είπε πως αυτός και η κυβέρνησή του, οι 
οποίοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της 
χώρας για το γκρέμισμα κάθε δομής, είναι 
οι καλύτεροι για να τα χτίσουν σε ένα με 
δυο χρόνια. Αυτό που δεν μας είπε βέβαια 
είναι πως αυτός και η κυβέρνησή του 
ευθύνονται για το μνημόνιο 2, αφού αυτοί 
δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε την ελάχιστη 
μεταρρύθμιση που προέβλεπε το μνημόνιο 1. 
Μετά μας έκανε να αναρωτηθούμε αν υπήρχαν 
καλύτεροι να διαπραγματευτούν, αν υπήρχε 
καλύτερος δηλαδή από αυτόν που δεν 
εφάρμοσε, ως υπουργός εξωτερικών καμία 
συμφωνία του μνημονίου και τον 
πρωθυπουργό, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος 
για τα ψευδή στοιχεία που δίνονταν επί 
εποχής Σημίτη, άρα η απάντηση είναι 
αυτονόητη, προφανώς υπήρχαν. Μετά άκουσα 
ένα σωρό ανοησίες από Κεδικογλου, 
Πρωτόπαππα και λοιπούς και κατά ένα 
παράξενο τρόπο όλοι είπαν πως δεν είναι 
υπεύθυνοι για αυτά που έγιναν. Να βάλει 
κανείς τα κλάματα ή τα γέλια;

Για να μην τα πολυλογώ, άποψή μου είναι πως 
η δημιουργία μιας, τουλάχιστον, νέας 
παράταξης, η οποία καμία σχέση δεν θα έχει 
με τα υπάρχοντα πρόσωπα, είναι πάνω από 
απαραίτητη, επίσης είναι απαραίτητη η 
αναζήτηση ευθυνών για όλες τις 
κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας, πρέπει 
κάποιοι να λογοδοτήσουν. Η σύμβαση σήμερα 
θα γίνει αποδεκτή, αν όμως παραμείνουν οι 
ίδιοι στην εξουσία, θα καταρρεύσει η 
πατρίδα σε λιγότερο από δυο χρόνια . 
Πρέπει ο κόσμος να επαναστατήσει και να 
ζητήσει εκλογές άμεσα, αλλά όχι μόνο με 
πορείες αλλά και μέσα από οργανωμένες 
παρατάξεις, οι οποίες με την υποστήριξη 
του κόσμου θα απαιτήσουν το αυτονόητο, 
ΕΚΛΟΓΕΣ!

ΥΓ: Ότι θα συμφωνούσα με τον Κύριο Τσίπρα μου φαινόταν κάποτε αδιανόητο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου