Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τι ζητούν οι δανειστές για να δώσουν το νέο δάνειο

Ο δρόμος προς την τελική συμφωνία είναι στρωμένος με... αγκάθια, καθώς οι κοινοτικοί εταίροι επιμένουν σε ασφυκτικό μηχανισμό επιτήρησης με τμηματική εκταμίευση του νέου δανείου από ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους και παράλληλα ζητούν εξασφαλίσεις ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα κι από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

 Το πρώτο βήμα έγινε χθες το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να «σφραγιστεί» η συμφωνία για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Ομως ο δρόμος προς την τελική συμφωνία είναι στρωμένος με... αγκάθια, καθώς οι κοινοτικοί εταίροι επιμένουν σε ασφυκτικό μηχανισμό επιτήρησης με τμηματική εκταμίευση του νέου δανείου από ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους και παράλληλα ζητούν εξασφαλίσεις ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα κι από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.
Επίσης μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα πρέπει να εξευρεθεί μοντέλο πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε η τρόικα στην τηλεδιάσκεψη, με την υλοποίηση του PSI και το δάνειο των 130 δισ. ευρώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 120%.
Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα ληφθούν «οι απαιτούμενες αποφάσεις». O υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί το πρόγραμμα και θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI την ίδια ημέρα.
Κατά την τρίωρη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών αποσαφηνίστηκαν τα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.
Παράλληλα όμως τέθηκε το ζήτημα αν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. «Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. «Ετέθη το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων», προσέθεσε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του και, στο πλαίσιο της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας, εμείς θα κάνουμε ως Ελληνες πολίτες τις επιλογές».
Για τις δεσμεύσεις
Οπως τόνιζαν αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών, κατά την τηλεδιάσκεψη «δεν ετέθη ζήτημα έγγραφων δεσμεύσεων των υπόλοιπων κομμάτων», πλην δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
«Είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι οι δύο δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Οσον αφορά τώρα στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η έκθεση της τρόικας δείχνει αποκλίσεις από τον στόχο.
Γι΄ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα καταλήγει στο συμπέρασμα πως αφενός θα πρέπει η ΕΚΤ να λάβει μέρος στην αναδιάρθρωση του χρέους και ότι αφετέρου θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού προς την Ελλάδα από τον επίσημο τομέα (ΔΝΤ και ΕΕ) τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Επίσης συζητείται και η ανάληψη μεγαλύτερων ζημιών από τους ιδιώτες πιστωτές.
Στόχος η κάλυψη 325 εκατ. €
Πρόσθετες περικοπές
Με πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις αναμένεται να καλυφθεί ο στόχος εξοικονόμησης δαπανών 325 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο μέρος του πακέτου θα προκύψει από τις μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλιο. Παράλληλα, πρόσθετες περικοπές θα γίνουν στη φαρμακευτική δαπάνη και στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Αμυνας.
ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Απαιτούνται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του προγράμματος
Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ που πραγματοποιήθηκε χθες.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που σύμφωνα με τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ θα ενισχύσει τη βιωσιμότητά του.
Επίσης ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Οπως διευκρίνισε, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Ακόμη σημείωσε ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων, μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
Κώστας Τσαχάκης

2 σχόλια:

  1. Πες πες μας έχουν πείσει ότι πρόκειται περί ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ενώ είναι ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. Ας το καταλάβουμε και ας τους αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Όταν το ελληνικό δημόσιο εκδίδει ομόλογα είναι σαν να προσφέρεται ένα οποιοδήποτε προϊόν, το οποίο ο αγοραστής (ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ) το εξετάζει, του αρέσει, τον συμφέρει και το αγοράζει. Τώρα γιατί έχουμε αλλάξει τις έννοιες στη διαδρομή από την αγορά μέχρι την πώληση, δεν μπορώ να καταλάβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισημαίνεται, για μια ακόμα φορά, ότι τα δυο κόμματα "εξουσίας", σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν κάτι γύρω στο 40%. Επιπλέον με βάση ποια λογική και αρχή "δεσμεύουν" τις μελλοντικές βουλές του ελληνικού λαού;
    Για ανάπτυξη μούγκα. Από την αρχή της δημιουργηθείσας κρίσης επισημαίνω την ανάγκη ενός σχεδίου Μάρσαλ για να μεγαλώσει ο παρονομαστής (ΑΕΠ) του κλάσματος χρέος (ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή