Κυριακή 8 Απριλίου 2012

«Η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη παραβάτης χρεών του 20ου αιώνα»

Μόνον έτσι συντελούνται τα οικονομικά θαύματα.

Δούλεψε να φας και κλέψε να 'χεις ...

 
 
 
 
 
 
1 Votes
Πιστεύεται ότι σημερινή οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα είναι η χειρότερη ποτέ στην Ευρώπη; Για ξανασκεφτείτε το!  Ο οικονομικός ιστορικός Albrecht Ritschl υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο SPIEGEL ONLINE ότι η Γερμανία υπήρξε το χειρότερο έθνος οφειλέτης του περασμένου αιώνα. Προειδοποιεί ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει μια πιο αγνή προσέγγιση για την κρίση στη ζώνη του ευρώ ή διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσει νέες απαιτήσεις για αποζημιώσεις του Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπάρχουν Γερμανοί που τους βγάζεις το καπέλο!
Συνέντευξη του Albrecht Ritsch , (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στον Yasmin El-Sharif του Spiegel Online στις 06/21/2011
Spiegel : Κυριε Ritschl η Γερμανία αυτό τον καιρό εμφανίζεται ως παντογνώστης στο ζήτημα για την περαιτέρω οικονομική βοήθεια της Ελλάδας. Το Βερολίνο είναι αδιάλλακτο και απαιτεί υπακοή από την Αθήνα. Είναι δικαιολογημένη αυτή η στάση;
Ritschl : Όχι, δεν υπάρχει βάση για τέτοια στάση.
Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl Μπορεί να είναι έτσι, αλλά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για αυτό που απετέλεσε τη μεγαλύτερη από τις εθνικές πτωχεύσεις στη σύγχρονη ιστορία. Είναι μόνο χάριν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θυσίασε τεράστια χρηματικά ποσά μετά από τους δύο πολέμους, τον 1ο ΠΠ και το 2ο ΠΠ, ώστε η Γερμανία να είναι οικονομικά σταθερή και σήμερα κατέχει τη θέση του διευθυντή της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό, δυστυχώς, συχνά φαίνεται να λησμονείται.
Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl Από το 1924 μέχρι το 1929, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έζησε με πίστωση και ακόμη δανείστηκε από την Αμερική τα χρήματα που απαιτούνταν για την πληρωμή αποζημιώσεων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η πιστωτική πυραμίδα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1931. Τα χρήματα εξαφανίστηκαν, η ζημία για τις Ηνωμένες Πολιτείες τεράστια, η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία ισοπεδωτική
Spiegel Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.
Ritschl Μόνο που αμέσως μετά, η Αμερική έλαβε άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των υψηλών απαιτήσεων για αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, όλες αυτές οι απαιτήσεις τέθηκαν στο περιθώριο μέχρι την μελλοντική επανένωση της Γερμανίας. Για τη Γερμανία, αυτό ήταν μια σωτήρια χειρονομία, και ήταν η πραγματική οικονομική βάση τις Wirtschaftswunder, ή το οικονομικό θαύμα (που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950). Αλλά αυτό σήμαινε επίσης ότι τα θύματα τις γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, επίσης, έπρεπε να παραιτηθούν από τις αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.
Spiegel Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl Μετρώντας την κάθε περίπτωση σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, η γερμανική επιλεκτική χρεοκοπία στη δεκαετία του 1930 και μόνο ήταν τόσο σημαντική όσο το κόστος της οικονομικής κρίσης του 2008. Συγκρίνοντας τα χρέη, τα Ελληνικά προβλήματα πληρωμών του σήμερα είναι πραγματικά ασήμαντα.
Spiegel Αν υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για τους βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποια θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
Ritschl Η Γερμανία είναι βασίλισα όσον αφορά το χρέος. Υπολογίζεται με βάση το μέγεθος των απωλειών σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη παραβάτης οφειλών του 20ου αιώνα.
Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου  μετάδοσης σε άλλες χώρες της ευροζώνης. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Spiegel Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl Αυτό εξαρτάται από το πώς κάνετε τους υπολογισμούς. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα και μόνο, τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την πρώτη επιλεκτική στάση πληρωμών, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, οι ΗΠΑ έδωσαν στη Γερμανία ένα καλό «κούρεμα χρέους» το 1953, μειώνοντας το χρέος της στο σχεδόν τίποτα. Η Γερμανία υπήρξε σε πολύ καλή θέση από τότε, περισσότερο και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα βάρη του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου και τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής. Η Γερμανία είχε ακόμη μια περίοδο μη πληρωμής το 1990.
Spiegel Αλήθεια; Στάση πληρωμών;
Ritschl Ναι, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε εκείνη την εποχή να εφαρμόσουν τις τροποποιήσεις της συμφωνίας του Λονδίνου σχετικά με το γερμανικό εξωτερικό χρέος του 1953. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, σε περίπτωση επανένωσης, το ζήτημα των πληρωμών των γερμανικών αποζημιώσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα επαναρυθμιζόταν. Η μόνη απαίτηση ήταν μόνο ένα μικρό ποσό που απέμενε να καταβληθεί, αλλά μιλάμε για ελάχιστα ποσά εδώ. Με εξαίρεση τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους εργάτες καταναγκαστικής εργασίας, η Γερμανία δεν κατέβαλε καμία αποζημίωση μετά το 1990 – και ούτε ξεπλήρωσε τα δάνεια και το κόστος κατοχής το υποδουλωμένων χωρών κατά τη διάρκεια του 2ου Π Π. Ούτε και τους Έλληνες αποζημίωσαν.
Spiegel Σε αντίθεση με το 1953, η σημερινή συζήτηση στη Γερμανία για τη διάσωση της Ελλάδας εκφράζεται η ανησυχία όχι τόσο για ένα «κούρεμα του χρέους», αλλά μάλλον για μια επέκταση λήξης των ομολόγων του Δημοσίου, δηλαδή μια “ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους.” Μπορεί κάποιος ως εκ τούτου ακόμη να μιλάει για μια επικείμενη χρεοκοπία;
Ritschl Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν έχει μείνει εκατό τα εκατό από ρευστότητα, ακόμα μπορεί να είναι χρεοκοπημένο. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί να το κάνει αυτό είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα πρέπει να προσδιοριστεί, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αποτυχίας των κρατικών ομολόγων, και πόσα χρήματα θα θυσιάσουν οι πιστωτές της χώρας. Είναι πρωτίστως θέμα της εξεύρεσης του ποιός θα αναλάβει τα χρέη.
Spiegel Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl Μάλλον έτσι δείχνει το πράγμα, αλλά ήμασταν επίσης πολύ απερίσκεπτοι – και η βιομηχανία των εξαγωγών μας έχει αναπτυχθεί βάσει των παραγγελιών. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Η αναβίωση της Γερμανίας κατέστη δυνατή μόνο μέσω της στάσης των εκτεταμένων πληρωμών του χρέους και με τη διακοπή των επανορθώσεων προς τα θύματα του  2ου ΠΠ.
Spiegel Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl Κατά τον 20ο αιώνα, η Γερμανία ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους, ο δεύτερος εκ των οποίων διενεργήθηκε ως ο πόλεμος του αφανισμού και της εξόντωσης, και ακολούθως παραιτήθηκε από τις αποζημιώσεις, των πληρωμών του εχθρού της, πλήρως ή σε σημαντικό βαθμό. Κανείς στην Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει ότι η Γερμανία οφείλει την οικονομική ευημερία της στην επιείκεια των άλλων εθνών.
Spiegel Τι εννοείτε;
Ritschl Οι Έλληνες έχουν πλήρη επίγνωση των ανταγωνιστικών άρθρων στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αν το κλίμα στη χώρα πάρει στροφή, παλιές αξιώσεις για αποζημιώσεις θα μπορούσαν να τεθούν, από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, επίσης. Και αν η Γερμανία ποτέ τους τιμήσει, όλοι θα πρέπει να βάλουμε τις ποδιές. Σε σχέση με αυτό, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για το ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδιοργανωθεί ήπια με δικά μας έξοδα. Αν ακολουθήσουμε την κοινή γνώμη εδώ με την φτηνή προπαγάνδα της και δεν θέλουν να πληρώσουν, τότε τελικά οι παλιοί λογαριασμοί θα παρουσιαστούν ξανά.
Spiegel Κοιτώντας την ιστορία, ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
Ritschl Οι γερμανικές πτωχεύσεις κατά τον τελευταίο αιώνα δείχνουν ότι το λογικό πράγμα τώρα θα ήταν να έχουμε μια πραγματική μείωση του χρέους. Όποιος έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να παραιτηθεί από ένα σημαντικό μέρος της αξίας που είχαν αυτά. Ορισμένες τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν με αυτό, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν νέα προγράμματα ενίσχυσης. Για τη Γερμανία, αυτό θα μπορούσε να είναι ακριβό, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν είτε έτσι είτε αλλιώς. Τουλάχιστον η Ελλάδα θα έχει τότε την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου