Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΙΟΒΕ: Ύφεση 5% το 2012

«Σε ανοδική τροχιά θα παραμείνει η ανεργία»

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012 13:20
Τελευταία Ενημέρωση : 02/04/2012 16:37
Ύφεση 5% προβλέπει για το 2012 το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, την οποία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του.
Γ. Στουρνάρας: Προτεραιότητα η παραμονή στην Ευρωζώνη
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί σημαντικά εκ νέου φέτος, ενώ εκτεταμένες θα είναι οι περικοπές και στις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι συνολικές εγχώριες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν για ακόμα μια χρονιά, εξαιτίας της αρκετά εξασθενημένης εγχώριας ζήτησης και της συνάρτησης της υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα έτη. Πάντως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εκκίνηση ορισμένων μεγάλων ξένων επενδύσεων ενδεχομένως να συγκρατήσει την πτώση τους σε μικρότερη έκταση από ότι πέρυσι.
«Συνισταμένη των προηγούμενων εκτιμώμενων μεταβολών στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ αποτελεί η πρόβλεψη για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% το 2012», επισημαίνεται στην έκθεση του Ιδρύματος.
Όσον αφορά στην ανεργία, εκτίμηση του Ιδρύματος είναι ότι θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά, με ηπιότερο ρυθμό απ' ό,τι πέρυσι, στην περιοχή του 20%.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 20,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, 6,5 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ότι βρισκόταν στην ίδια περίοδο του 2010, ενώ συνολικά το 2011 η αύξηση της ανεργίας έφτασε τις 5,2 εκατοστιαίες μονάδες, από το 12,5% στο 17,7%.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η σημαντική πτώση της εγχώριας ζήτησης και κατά το τρέχον έτος θα καθορίσει τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Κομβική εξέλιξη για την πορεία της απασχόλησης εφεξής αποτελούν οι πρόσφατες ρυθμιστικές παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα και στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων.
Σύμφωνα επίσης με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη λόγω της δυστοκίας στη συλλογή εσόδων και της μεγάλης ύφεσης.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Ιδρύματος αναφέρεται πως στο πλαίσιο της σύναψης της δεύτερης δανειακής σύμβασης και της υλοποίησης του συνοδευτικού Μνημονίου (ν.4046/ 2012), η κυβέρνηση προχώρησε στην αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού. Η ανάγκη αναθεώρησης προήλθε από τη διευρυνόμενη υστέρηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού του 2012, η οποία αναμένεται να διαμορφώσει σε χαμηλότερο επίπεδο τα σχετικά μεγέθη τόσο του περασμένου έτους όσο και του τρέχοντος.
Με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, λέει το ΙΟΒΕ, το έλλειμμα του 2011 προβλέπεται ότι θα είναι περί τα 1,3 δισ. ευρώ υψηλότερο της εκτίμησης στον Προϋπολογισμό του 2012. Σε ότι αφορά το έλλειμμα του 2012, πλέον εκτιμάται ότι θα είναι κατά 2,3 δισ. ευρώ μεγαλύτερο, παρά τις πρόσθετες παρεμβάσεις.
«Η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένων του μεγαλύτερου βάθους της ύφεσης το τρέχον έτος αλλά και της έντονης δυστοκίας που παρατηρείται στη συλλογή εσόδων. Μένει ωστόσο να φανεί εάν τα μέτρα που λήφθηκαν επαρκούν για την επίτευξη των νέων στόχων. Σε γενικές γραμμές οι νέοι στόχοι κρίνεται ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν, εφ' όσον εφαρμοστούν πλήρως τα ληφθέντα μέτρα», υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου