Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΡΟΥΜΠΙΝΙ : ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΗΤΤΑ

Την άποψη ότι η ευρωζώνη έχει «μία στρατηγική λιτότητας χωρίς μία πολιτική ανάπτυξης» και ότι οι υπάρχουσες πολιτικές «επιταχύνουν την [οικονομική] συστολή» και την αύξηση του κόστους δανεισμού των μελών της, εκφράζει σε άρθρο του ο νομπελίστας...
οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Επισημαίνει μάλιστα ότι η επιδείνωση της κρίσης και η υιοθέτηση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου θα προκαλέσουν την ανάγκη για ένα νέο γύρο σκληρών μέτρων, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα μέχρι και τον πυρήνα της ΟΝΕ σε «υφεσιακή λιτότητα». Τόνισε μάλιστα ότι η συνέχιση αυτής της επίμαχης «υφεσιακής στρατηγικής» θα προκαλέσει «δυσβάσταχτες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις».

Μία από τις πηγές του ευρωπαϊκού προβλήματος, συνεχίζει ο κ. Ρουμπινί, είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των υπερχρεωμένων οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που με τη σειρά της οφείλεται στην υπέρογκη αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας (30-40%) κατά την τελευταία δεκαετία.

Πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον έγκριτο οικονομολόγο, αποτελεί μία «ευκολότερη νομισματική πολιτική», που θα επιτρέψει την υποβάθμιση του ευρώ σε ισότητα με το δολάριο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, δίνοντας στις εν λόγω οικονομίες τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην ανάπτυξη χάρη σε ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για την ευρωζώνη, είναι η πολιτική αστάθεια που σκιάζει την Ευρώπη δεδομένων το επερχόμενων εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα. Στην περίπτωση της χώρας μας μάλιστα, ο κ. Ρουμπινί υπογραμμίζει την πιθανότητα το 40 με 50% των ψηφοφόρων να υποστηρίξουν κόμματα που επιθυμούν την άμεση πτώχευση και επακόλουθη έξοδο από την ευρωζώνη.

Η σοβαρότητα της αστάθειας στην Ευρώπη αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αναλογιστούμε ότι σε Ιταλία και Ισπανία υπάρχουν ενδείξεις «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και λαϊκής αντίδρασης στα μέτρα λιτότητας.

Τέλος, ο κ. Ρουμπινί σημειώνει ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές πετρελαίου, του οποίο οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου